Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Επικίνδυνες ακτές για κολύμβηση στην Αττική

Τα ακατάλληλα σημεία για κολύμβηση στην Αττική, περιλαμβάνει σχετική εγκύκλιος, που εξέδωσε η υφυπουργός Υγείας κ. Φωτεινή Σκοπούλη.

Τα δώδεκα σημεία στα οποία πρέπει να αποφεύγεται η κολύμβηση είναι τα εξής:


1.Όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια και ναυπηγεία, διαλυτήρια πλοίων.
2.Όλη η περιοχή από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι και το Πέραμα.
3.Όλη η περιοχή Σκαραμαγκά μέχρι και την παραλία Ασπροπύργου.
4.Η παραλία Μεγάρων από προβλήτα έναντι ελικοδρομίου μέχρι την πλαζ Μεγάρων, καθώς και στο μικρό όρμο της προβλήτας έναντι του ελικοδρομίου.
5.Τα λιιμάνια Σκαφάκι, Σταυρού της Ακτής Θεμιστοκλέους, στο λιμανάκι της Σχολής Δοκίμων και 100 μέτρα εκατέρωθεν του Κέντρου MIRAMARE.
6.Η περιοχή από το βόρειο άκρο του Μικρολίμανου μέχρι και τη ακτή Ξηροτάγαρου (όριο μαρίνας).
7.Ζώνη 50 μέτρων από κάθε πλευρά του στομίων εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων.
8.Ζώνη 200 μέτρων από κάθε πλευρά των στομίων εκβολής των αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, και κάθε άλλης παρόμοιας εκβολής σύμφωνα με τις νομαρχιακές αποφάσεις καθορισμού αποδέκτη, όπου τοποθετούνται τοπικές απαγορευτικές πινακίδες ή προτείνονται σχετικές σημάνσεις από τις τοπικές υγειονομικές αρχές.
9.Η περιοχή των Ναυπηγείων και λιμένος όρμου Λαυρίου μέχρι τη ΔΕΗ, με εξαίρεση την περιοχή που αρχίζει από την ακτή Χέλμη και συνεχίζεται μέχρι την περιοχή Θωρικού (Ακτή Θεάτρου).
10.Στη Ραφήνα, σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του προσήνεμου μώλου του λιμανιού.
11.Ζώνη 200 μέτρων από τα σημεία εκβολής των αγωγών των εγκαταστάσεων που βρίσκονται στις περιοχές Νέας Μάκρης και Μαραθώνα και ειδικότερα των κατασκηνώσεων ΘΑΛΑ, και των κατασκηνώσεων Αεροπορίας - ΘΑΑ.
12.Στην περιοχή Ασωπού ποταμού, 200 μέτρα εκατέρωθεν της εκβολής του

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Χρονιά ακραίων φαινομένων το 2011

Χρονιά ακραίων φυσικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο ήταν το 2011, σύμφωνα με έκθεση για το κλίμα του ινστιτούτου NOAA (Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας).

 Όπως σημειώνει η έκθεση, σημειώθηκαν πλημμύρες στην Ταϊλάνδη, υπερβολική ξηρασία στην Αφρική και καύσωνας στην Ευρώπη. 

Το περσινό έτος ήταν θερμότερο από ό,τι ανέμεναν οι επιστήμονες (παρόλο που ήταν η πιο κρύα χρονιά από το 2008) γεγονός που το συγκαταλέγει στις 15 θερμότερες χρονιές του τελευταίου αιώνα. Οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες του μέσου όρου των τελευταίων 30 ετών.

Επίσης, η αρκτική περιοχή εξακολουθεί παρουσιάζει αλλαγές με πολύ πιο γρήγορους ρυθμού από τις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη και ο πάγος τον θαλασσών μειώθηκε στο δεύτερο μικρότερο καταγεγραμμένο μέγεθός του.

Τις κλιματικές αλλαγές επηρέασαν δύο διαδοχικά φαινόμενα Λα Νίνια που προκαλούν ψυχρά ρεύματα στον Ειρηνικό και επηρεάζουν το κλίμα της περιοχής. Παρόλα αυτά, η θερμοκρασία της θάλασσας ανέβηκε. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας ήταν μία από τις 12 υψηλότερες, ενώ ρεκόρ σημείωσε και η θερμοκρασία σε βάθος 2.300 ποδών. 

Αύξηση παρουσίασαν τα αέρια του θερμοκηπίου, ενώ έπεσαν τα επίπεδα του όζοντος στην Αρκτική. 

Αναλυτικά η έρευνα ΕΔΩ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ