Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Μειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ οι πάγοι της Αρκτικής

Οι πάγοι που έλιωσαν στην Αρκτική έφτασαν φέτος σε επίπεδο ρεκόρ για την εποχή, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) την ώρα που εκπρόσωποι από περισσότερες από 190 χώρες συναντώνται στη Ντόχα για να συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή.

«Η κλιματική αλλαγή σημειώνεται μπροστά στα μάτια μας και θα συνεχιστεί, εξαιτίας της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, που αυξάνονται συνεχώς και έφτασαν εκ νέου σε επίπεδα ρεκόρ» δήλωσε ο Μισέλ Ζαρό επικεφαλής του οργανισμού αυτού του ΟΗΕ.

Η φετινή προκαταρκτική έκθεση του WMO για το κλίμα αναφέρει ότι οι πάγοι γύρω από τον Βόρειο Πόλο μειώθηκαν στα 3,41 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Σεπτέμβριο, μειωμένοι κατά 18% σε σχέση με το 2007, οπότε είχε παρατηρηθεί το προηγούμενο χαμηλότερο ποσοστό.

Το Τατζικιστάν «κόβει» την πρόσβαση στο Facebook

«Άγνωστοι χρήστες εκεί προσβάλλουν
τους ηγέτες του κράτους
και προφανώς πληρώνονται καλά για αυτό»
Το γραφείο τηλεπικοινωνιών της Δημοκρατίας του Τατζικιστάν διέταξε όλους τους παρόχους ίντερνετ και κινητής τηλεφωνίας της χώρας να αποκλείσουν την πρόσβαση των χρηστών τους στο Facebook.

Πρόκειται για επίσημη εντολή της κυβέρνησης, μια ημέρα αφού είχε προηγηθεί προφορική εντολή. Οι συνολικά 6 ISP και 6 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας της χώρας είχαν ήδη συμμορφωθεί με την προφορική εντολή από το βράδυ της Δευτέρας, «κόβοντας» από τους χρήστες την πρόσβαση στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο.

Ο επικεφαλής του γραφείου, Beg Zuhurov, εξήγησε στην κρατική ρωσική εφημερίδα RIA Novosti τους λόγους του αποκλεισμού:

«Έχω λάβει πολλές κλήσεις από πολίτες του Τατζικιστάν που μου ζητούν να κλείσω το Facebook ως εστία συκοφαντικών δυσφημίσεων» είπε, ενώ συμπλήρωσε πως «άγνωστοι χρήστες εκεί προσβάλλουν τους ηγέτες του κράτους και προφανώς πληρώνονται καλά για αυτό».

Το κοινωνικό δίκτυο διαθέτει περίπου 41.000 χρήστες από το Τατζικιστάν, νούμερο που αντιπροσωπεύει το 0,55% του πληθυσμού του και το 5,87% των χρηστών του διαδικτύου στην χώρα. Αυτό σημαίνει πως η απαγόρευση δεν θα έχει τόσο μεγάλη επίδραση όσο θα είχε σε άλλα μέρη του κόσμου.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ελληνικό το πρώτο τάνκερ που διασχίζει τη “λιωμένη” Αρκτική


Ελληνικής ιδιοκτησίας θα είναι το πρώτο δεξαμενόπλοιο (τάνκερ) που θα διαπλεύσει την Αρκτική.
Πρόκειται για το τάνκερ Ob River της εταιρείας Dynagas συμφερόντων Γιώργου Προκοπίου που μεταφέρει  υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Το δεξαμενόπλοιο απέπλευσε από τη Νορβηγία εντός του Νοεμβρίου και κινείται βόρεια της Ρωσίας με προορισμό την Ιαπωνία.
Διασχίζοντας την Αρκτική, το τάνκερ θα φτάσει στην Ιαπωνία αρχές Δεκεμβρίου, γλυτώνοντας 20 μέρες ταξιδιού, καθώς εναλλακτικά θα περνούσε από τη Μεσόγειο, τη Διώρυγα του Σουέζ και τον Ινδικό Ωκεανό.
Οι ιδιοκτήτες δήλωσαν σε ξένα Μέσα ότι οι κλιματικές αλλαγές και η ευμετάβλητη αγορά φυσικού αερίου κατέστησαν κερδοφόρο το ταξίδι στην Ασία.
Το δεξαμενόπλοιο  Ob river ναυπηγήθηκε με ενισχυμένο κήτος το 2007 και μπορεί να μεταφέρει έως 150.000 κυβικά μέτρα αερίου.
Το τάνκερ φόρτωσε  LNG στο Χάμερφεστ της Νορβηγίας στις 7 Νοεμβρίου και απέπλευσε προς τη Θάλασσα Μπάρεντς. Τον διάπλου του συνόδευσε για μεγάλο διάστημα ρωσικό πυρηνοκίνητο παγοθραυστικό.
Το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο ναύλωσε η ρωσική Gazprom. «Τα μέλη του πληρώματος έχουν δει πολικές αρκούδες στη διάρκεια του ταξιδιού. Το σχεδιάζαμε εδώ και πολύ καιρό και όλα πήγαν καλά μέχρι στιγμής» σχολίασε στο BBC ο Τόνι Λόριτζεν της Dynagas, η οποία έχει την έδρα της στη Γλυφάδα.
—Οι επιπτώσεις για την Αρκτική
Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής και η απελευθέρωση του “βόρειας θαλάσσιας οδού” στο ρωσικό βορρά, συντομεύει το ταξίδι ενός μεσαίας δυναμικότητας εμπορικού πλοίου από τη Νορβηγία στην Κίνα κατά 18 ημέρες, τη στιγμή που θα διαρκούσε 40 μέρες, και περιορίζει την κατανάλωση ναυτιλιακού πετρελαίου κατά 580 τόνους.
Η βόρεια οδός αναμένεται να υποκαταστήσει το κανάλι του Σουέζ ως ταχύτερος δρόμος διασύνδεσης της Ευρώπης με την Ασία από θαλάσσης .
Η προοπτική μετατροπής του Αρκτικού Ωκεανού σε θαλάσσια εμπορική οδό έχει θορυβήσει τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Παρότι παραδέχονται ότι τα πλοία θα καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα και θα εκπέμπουν λιγότερους τόνους διοξειδίου του άνθρακα, φοβούνται το ενδεχόμενο διαρροών πετρελαίου και άλλων “ναυτικών” ατυχημάτων, όπως επίσης και την έκλυση “μαύρου άνθρακα”, του υπολείμματος της καύσης diesel που εναποτίθεται στον πάγο και είναι ένας “βραχύβιος” αλλά ισχυρός παράγοντας που συντελεί στην Κλιματική Αλλαγή.
Καναδοί και Αμερικανοί ειδικοί εκτιμούν ότι το 2% της παγκόσμιας ναυτιλίας θα διεξάγεται μέσω της Αρκτικής ως το 2030, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 5% το 2050.

Αυξάνονται οι καταγγελίες για παράνομη υλοτόμηση

Αισθητή αύξηση σημειώνουν οι καταγγελίες για παράνομη υλοτόμηση στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας (1591) αλλά και στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από την Ειδική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του μήνα φορείς του κλάδου των βενζινοπωλών έχουν καταγγείλει έξαρση της λαθροϋολοτομίας, δεδομένου ότι εξαιτίας της υψηλής τιμής του πετρελαίου πολλοί καταναλωτές -ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα- έχουν στραφεί στη λύση των καυσόξυλων για τη θέρμανσή τους.

Εκτός από την αύξηση των υπερωριών και την καθιέρωση νέου ωραρίου λειτουργίας των δασικών υπηρεσιών σε 24ωρη βάση, από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου ΠΕΚΑ έχουν υποβληθεί αρμοδίως προτάσεις για περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων κατά της παράνομης υλοτόμησης.

Παράλληλα, προετοιμάζεται και νέα πρόταση προς το Πράσινο Ταμείο, για νέο πρόγραμμα πρόληψης της λαθροϋλοτομίας με ισχύ από τον Ιανουάριο και για τρεις μήνες τουλάχιστον.

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Αύξηση 500% στη θαλάσσια ρύπανση


Αύξηση 500% παρατηρείται στη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από πλαστικά τα τελευταία 30 χρόνια σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων της HELMEPA που παρουσιάστηκαν σήμερα στην Καβάλα, στο πλαίσιο ενημερωτικής ημερίδας με θέμα:«Απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές, ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους».
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας, ο υπεύθυνος του τομέα περιβάλλοντος της HELMEPA,Κώστας Τριανταφύλλου, ανέφερε ότι χρειάζεται να περάσουν 300 με 600 χρόνια, ώστε να διασπαστούν τα πλαστικά απορρίμματα στη θάλασσα, ενώ διευκρίνισε ότι το 52% των απορριμμάτων προέρχεται από την αναψυχή των πολιτών στην παράκτια ζώνη και ένα 40% από καπνιστές.
Ωστόσο, ο κ. Τριανταφύλλου μίλησε και για την αύξηση του αριθμού των εθελοντών που συμμετέχουν στις εκστρατείες καθαρισμού, συμβάλλοντας σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος.
Διαβάστε εδώ για τις ενημερωτικές δράσεις που διοργανώνει αυτή την περίοδο η HELMEPA στην Καβάλα για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Μυστηριώδες νησί - φάντασμα στον Ειρηνικό


Μυστηριώδες νησί - φάντασμα στον Ειρηνικό

                            Διακρίνεται στο Google Earth 

                         και σε αρκετούς ναυτικούς χάρτες

Ένα νησί στο νότιο Ειρηνικό που διακρίνεται στο Google Earth και στους μεγάλους παγκόσμιους άτλαντες, τελικά δεν υπάρχει, ανακοίνωσε σήμερα ομάδα Αυστραλών επιστημόνων που πραγματοποίησε αποστολή για να εντοπίσει αυτό το κομμάτι γης.
   
Το νησί είναι ορατό στον ψηφιακό άτλαντα Google Earth, με την ονομασία "Sandy Island", στη Θάλασσα των Κοραλλιών, ανάμεσα στην Αυστραλία και το γαλλικό έδαφος της Νέας Καληδονίας.
   
Ναυτικοί χάρτες που χρησιμοποιεί το Southern Surveyor, ένα πλοίο επιστημονικών ερευνών, καταγράφουν επίσης το νησί αυτό, είπε η Μαρία Σέτον, μέλος της επιστημονικής ομάδας που μετείχε στην αποστολή για τον εντοπισμό του νησιού.
   
Σε μια αποστολή αναγνώρισης κομματιών του ηπειρωτικού φλοιού της αυστραλιανής πλάκας που έχει βυθιστεί στη Θάλασσα των Κοραλλιών, οι επιστήμονες ουδέποτε βρήκαν το νησί αυτό.
   
"Θέλαμε να εξακριβώσουμε. Η χαρτογράφηση της θαλάσσιας περιοχής έδειχνε σε αυτό το σημείο ένα βάθος 1.400 μέτρων, δηλαδή ένα πολύ μεγάλο βάθος", πρόσθεσε η Σέτον, επιστρέφοντας από το θαλάσσιο ταξίδι που διήρκησε 25 ημέρες.
   
"Το νησί αποτυπώνεται στο Google Earth και σε άλλους χάρτες, ωστόσο διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχει. Είναι κάτι που μας προκαλεί κατάπληξη. Είναι πολύ παράξενο".
"Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα σε σχέση με τους χάρτες και τη γεωγραφία, είναι ότι ο κόσμος δεν σταματά να εξελίσσεται. Και η διατήρηση του ρυθμού των αλλαγών αυτών είναι μια αποστολή που δεν σταματά ποτέ", δήλωσε εκπρόσωπος της Google στο Γαλλικό Πρακτορείο.
   
Η Αυστραλιανή Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, που είναι αρμόδια για τη σχεδίαση των επίσημων ναυτικών χαρτών, δήλωσε στο Fairfax Media ότι αντιμετωπίζει τα κοινά γεωγραφικά δεδομένα με επιφύλαξη, καθώς ορισμένες λεπτομέρειες είναι ξεπερασμένες ή λανθασμένες.

Όταν η γόπα ανακυκλώνεται και επαναχρησιμοποιειται


Πόσες φορές έχουμε βρει γόπα τσιγάρου την ώρα που καθόμαστε στην παραλία; Οι ενοχλητικές όμως για πολλούς γόπες μπορούν και να είναι χρήσιμες. Στην Αμερική ξεκινάει η εφαρμογή ενός προγράματος για την ανακύκλωση της γόπας και συγκεκριμένα από μια μεγάλη καπνοβιομηχανία σε συνεργασία με μικρότερες του κλάδου της.
Όταν η γόπα ανακυκλώνεται και επαναχρησιμοποιειται

                Πρόγραμμα αξιοποίησης των υπολλειμμάτων 

                   του τσιγάρου από αμερικάνικες εταιρείες

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα βάζει μπρος η εταιρεία Reynolds American Inc.και η New Mexico-based Santa Fe Natural Tobacco co, σε συνεργασία με την TerraCycle Inc., ενώνοντας τις δυνάμεις τους για το νέο αυτό πρόγραμμα.
“Δεν χρειάζεται να πάμε και πολύ μακριά για να καταλάβουμε ότι πολλοί καπνιστές μολύνουν το περιβάλλον με τις γόπες τους ανέφερε η επικεφαλής της Santa Fe's, Cressida Lozano.
Οι εταιρείες για το πρόγραμμα τους, προτείνουν σε νέους και νέες άνω των 21 ετών αλλά και σε εταιρείες, να μαζέψουν τις γόπες τους και να τις στείλουν στο TerraCycle.
Μόλις ο οργανισμός τις λάβει θα στείλει άμεσα μια δωρεά στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Keep America Beautiful.
Επίσης ο οργανισμός θα ανακυκλώνει εκτός από τις γόπες και το χαρτί και τα υπολλείμματα καπνού, που βρίσκονται στις γόπες.
Για να ολοκληρώσει το project της ανακύκλωσης και συγκεκριμένα για την ανεύρεση του τρόπου με τον οποίο οι γόπες, που περιλαμβάνουν χαρτί, καπνό, στάχτη και φίλτρο, μπορούν να ανακυκλώνονται, η εταιρεία χρειάστηκε δύο χρόνια ερευνών και μελέτης της διαδικασίας.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές του προγράμματος, αυτή η ιδέα, θα αποδείξει σε όλους μας ότι τα πάντα μπορούν και πρέπει να ανακυκλώνονται.
Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν να ξεκινήσει το πρόγραμμα, αποκάλυψε ότι η γόπα του τσιγάρου είναι το πιο κοινό σκουπίδι που μαζεύεται από το δρόμο

Εντυπωσιακές φωτογραφίες παγωμένων σπηλαίων

Εντυπωσιακές σπηλιές πάγου φωτογραφήθηκαν και χαρτογραφήθηκαν, για πρώτη φορά κάτω από τον ελβετικό παγετώνα.



Η εργασία της ομάδας των οκτώ ατόμων που κατέβηκε στις κάθετες παγωμένες σπηλιές που βρίσκονται κοντά στην πόλη Zermatt, θα βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τους παγετώνες και το ποσοστό τήξης τους.

Ο Robbie Shone, φωτογράφος της ομάδας δήλωσε σχετικά με την εμπειρία του: «Ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακό. Είμαι γοητευμένος. Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκα σε ένα σπήλαιο πάγου και είδα την απόλυτη ομορφιά σε ένα πραγματικά φωτεινό μπλε χρώμα.



Τα σπήλαια από πάγο είναι πολύ πιο εντυπωσιακά από τις κανονικές σπηλιές. Προσφέρουν μια εντελώς διαφορετική πρόκληση. Είχαμε κατασκηνώσει για έξι ημέρες, αλλά εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων, για δύο ημέρες σκάβαμε ένα μονοπάτι κάτω από τον παγετώνα, ενώ η θερμοκρασία τις νυκτερινές ώρες έπεφτε στους -18! Το ταξίδι όμως στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και είμαστε όλοι πολύ ενθουσιασμένοι».







Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Θύμα της κρίσης (και) οι δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής

Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής,
ένα παγκόσμιο θεμελιώδες πρόβλημα 
Το επόμενο θύμα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι οι παγκόσμιες προσπάθειες περιορισμού των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην κλιματική αλλαγή. Κι ενώ η Ε.Ε. πρωτοστατούσε πάντα στις παγκόσμιες προσπάθειες μετριασμού του φαινομένου και των συνέπειων του, με τη λήψη φιλοπεριβαλλοντικών μέτρων όπως η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τελευταία λόγω της κρίσης το πρόβλημα δεν βρίσκεται πια στην πρώτη γραμμή προτεραιοτήτων.

Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ένα παγκόσμιο θεμελιώδες πρόβλημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα αμέσως επόμενα χρόνια αλλά και σε όλη τη διάρκεια του αιώνα που διανύουμε (με τις συνέπειες του να γίνονται ήδη ορατές και στην Ελλάδα), έρχεται πολύ χαμηλά στην ατζέντα, δεδομένων των σημαντικών οικονομικών προβλημάτων και της ανεργίας, ενώ ούτε στις ΗΠΑ αποτέλεσε ζήτημα διαβούλευσης στις προεδρικές εκλογές.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, που βλέπουν τους πάγους της Αρκτικής να λιώνουν με τεράστιους ρυθμούς, τις περιόδους ξηρασίας να αυξάνονται σε πολλά μέρη του πλανήτη και τα καταστροφικά φυσικά φαινόμενα να αυξάνουν την ένταση τους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, η συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα έφτασε σε ιστορικά υψηλά το 2011.

«Τίποτα δεν είναι εύκολο εξαιτίας της κρίσης», επισημαίνει η υπεύθυνη της πολιτικής για το Κλίμα της Ε.Ε. Connie Hedegaard. «Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι λαοί παγκοσμίως, είναι ότι δεν έχουμε μόνο οικονομική κρίση. Έχουμε κοινωνική και εργασιακή κρίση, όπως και κλιματική και περιβαλλοντική. Μέσω των ορθών κλιματικών πολιτικών, μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλές νέες θέσεις εργασίας», τόνισε σε συνέντευξή της.

Οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης έχουν μειώσει αισθητά την υποστήριξή τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα δύο τελευταία χρόνια, με την περικοπή στις επιδοτήσεις των μορφών αυτών, γεγονός που επιτρέπει ακόμα την αθρόα χρήση των ορυκτών καυσίμων και τη συνεπακόλουθη εκπομπή μεγάλων ποσοτήτων των αερίων του 

Πού βρίσκεται η «σκοτεινή ενέργεια» του διαστήματος;

Τεράστιες περιοχές σχεδόν άδειου διαστήματος - γνωστές ως κοσμικά κενά - μπορούν να μας βοηθήσουν να ερμηνεύσουμε την «σκοτεινή ενέργεια».

Η «σκοτεινή ενέργεια» είναι μια υποθετική μορφή ενέργειας που διαπερνά όλο το διάστημα και τείνει να επιταχύνει την διαστολή του σύμπαντος. Πρόκειται για την πιο αποδεκτή υπόθεση που εξηγεί τις παρατηρήσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών, οι οποίες εξακρίβωσαν ότι η διαστολή του σύμπαντος επιταχύνεται - και δεν επιβραδύνεται. Η πρώτη ανάλογη έρευνα ήταν μία μελέτη πάνω στις supernova που βραβεύτηκε εντέλει με το Νόμπελ Φυσικής το 2011.

Αν η βαρύτητα ήταν η κυρίαρχη δύναμη, η διαστολή θα επιβραδυνόταν. Έτσι, οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι το κενό του χωροχρόνου διαθέτει μία έμφυτη ενέργεια που αντιτίθεται στη βαρύτητα. Η «σκοτεινή ενέργεια» θεωρείται ότι αποτελεί περίπου το 70% του σύμπαντος ενώ υπάρχουν διάφορες θεωρίες για τον βαθμό πυκνότητάς της και την μεταβολή της στην πάροδο του χρόνου.

Ένας τρόπος για να ελεγχθούν αυτές οι θεωρίες είναι η μέτρηση του ρυθμού εξάπλωσης με το χρόνο, γεγονός που αφήνει ίχνη στα κοσμικά κενά. Κβαντικές διακυμάνσεις στα αρχικά στάδια του σύμπαντος οδήγησαν σε παραλλαγές της πυκνότητας της αρχέγονης ύλης. Γαλαξίες και συστάδες ουράνιων αντικειμένων σχηματίστηκαν στις πιο πυκνές περιοχές ενώ κοσμικά κενά κάλυψαν τον ενδιάμεσο χώρο, δημιουργώντας τη δομή του σύμπαντος που γνωρίζουμε σήμερα. Τα κοσμικά κενά έχουν κατά μέσο όρο διάμετρο 150 εκατομμύρια έτη φωτός.

Η συνεχιζόμενη διαστολή και εξάπλωση του σύμπαντος έχει οδηγήσει τα αρχικά σφαιρικά κενά να αποκτήσουν ωοειδές σχήμα. Τα κοσμικά κενά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην σκοτεινή ενέργεια και συγκρίνοντας κενά διαφορετικών εποχών μπορούμε να μελετήσουμε αλλαγές στην πυκνότητα της «σκοτεινή ενέργειας» και να ελέγξουμε την ορθότητα των διαφόρων θεωριών. Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο του Γκρόνιγκεν στην Ολλανδία πραγματοποιεί προσομοιώσεις του φαινομένου υπό τον δρ. Ρίεν φαν Βάιγκερτ.

Το σχήμα των κενών επηρεάζεται επίσης από τις κινήσεις των γαλαξιών που προκαλούνται από ισχυρές βαρυτικές αλληλεπιδράσεις. Για αυτό τον λόγο, ο Γκιγιέμ Λαβώ και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Οντάριο στον Καναδά προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν άλλη τακτική, παίρνοντας τις μετρήσεις από όλα τα κενά ενός συγκεκριμένου μεγέθους και υπολογίζοντας τον μέσο όρο της επιμήκυνσής τους. Πάντως, οι ανακριβείς τιμές για τις διαστάσεις των γαλαξιών και το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να πάρουν μετρήσεις για πιο μακρινά κενά περιόρισαν την έρευνα.

Αυτό το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί το 2024, όταν και υπολογίζεται να τεθεί σε λειτουργία το ραδιοτηλεσκόπιο ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου (SKA) σε Αυστραλία και Νότιο Αφρική, που θα μπορεί να εντοπίσει δισεκατομμύρια γαλαξιών σε μακρινές αποστάσεις.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

«Διπλή» έκρηξη στον Ήλιο

Μία μοναδική εικόνα αποτυπώνεται στην σημερινή «φωτογραφία της ημέρας» της NASA.

Στην εν λόγω εικόνα διακρίνονται δύο διαδοχικές εκρήξεις στον Ήλιο που έγιναν σε διάστημα τεσσάρων ωρών, φαινόμενο που σημειώθηκε στις 16 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη NASA, η δεύτερη έκρηξη προφανώς οφείλεται σε διαταραχή του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου.

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Το δεύτερο μεγαλύτερο σύστημα εμπορίας ρύπων βρίσκεται στην Καλιφόρνια

Έπειτα από έξι χρόνια προγραμματισμού, το δεύτερο μεγαλύτερο σύστημα εμπορίας ρύπων στον κόσμο, ύστερα από αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τέθηκε σε εφαρμογή στην Καλιφόρνια, την Τετάρτη. Η διαδικασία άρχισε με τη δημοπρασία αδειών εκπομπής ρύπων, μέσω Διαδικτύου, τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν γνωστά τη Δευτέρα.

Το πρόγραμμα θέτει όρια στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία θα διέπουν όλους τους κλάδους της οικονομίας της Καλιφόρνια, μιας από τις δέκα μεγαλύτερες παγκοσμίως. Οι ρυπαντές θα εξασφαλίζουν άδειες εκπομπής, ενώ όσες εταιρείες ξεπερνούν τις εκπομπές που τους αναλογούν θα πρέπει είτε να παίρνουν επιπλέον άδειες είτε να αγοράζουν μονάδες άνθρακα από προγράμματα που μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Το σχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή παρά την αγωγή που κατέθεσε, την τελευταία στιγμή, το Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πολιτείας, θέτοντας ζήτημα εγκυρότητάς του, καθώς τις άδειες πωλεί η Επιτροπή Πόρων Αέρα της Καλιφόρνια. «Οι ενέργειες μιας μη εκλεγμένης επιτροπής, η οποία χρησιμοποιεί καταστατικά και κανονισμούς για να κερδίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τους φορολογουμένους, δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία της πολιτείας μας» αναφέρει στην αγωγή του το επιμελητήριο.

Από τις 23 εκατομμύρια άδειες που προορίζονταν για βιομηχανίες και εταιρείες κοινής ωφελείας, περίπου το 90% χορηγήθηκε δωρεάν για το 2013. Στόχος της δημοπρασίας, στην οποία διατέθηκαν και δεκάδες εκατομμύρια άδειες για το 2015, ήταν να μετρηθεί η αξία τους με τους όρους της αγοράς. Οι μονάδες για το δικαίωμα εκπομπής ενός τόνου αερίων θα αρχίζουν από τα 10 δολάρια.

Σε βάθος χρόνου, η χορήγηση αδειών θα περιορίζεται με στόχο δραστικότερες μειώσεις των εκπομπών. Οι ενδιαφερόμενοι θα καλούνται να αποφασίσουν εάν τους συμφέρει οικονομικά να περιορίσουν τις εκπομπές τους ή να αγοράζουν επιπλέον άδειες από εταιρείες που δεν τις χρειάζονται.

Η δημοπρασία είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ. Οι υπέρμαχοι του προγράμματος ελπίζουν ότι θα λειτουργήσει ως προσχέδιο ενός εθνικού χρηματιστηρίου άνθρακα. Οι πολέμιοί του κάνουν λόγο για ακόμη έναν φόρο επί της ρύπανσης και το θεωρούν άδικο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας ότι θα φέρει κύματα απολύσεων.

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ποιο θα είναι τελικά το πρόστιμο που θα επιβληθεί στην BP;

Σε μία προσπάθεια να αποκαταστήσει την καταστροφή που υπέστη η θαλάσσια ζωή στον Κόλπο του Μεξικού το 2010, η BP πρόκειται να καταβάλει το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η παγκοσμίου φήμης πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι βρίσκεται κοντά σε συμφωνία, η οποία όμως δεν είναι ακόμη οριστική και εκκρεμεί η έγκρισή της.

Πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters ανέφεραν ότι η εταιρεία συμφώνησε να δηλώσει ένοχη για βαριά αμέλεια και να καταβάλει το «υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ» από την αμερικανική Δικαιοσύνη, με αντάλλαγμα να απαλλαχθεί από μελλοντικές αγωγές. Οι εν λόγω πηγές δεν ανέφεραν επακριβώς το ύψος του προστίμου. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το μέχρι τώρα υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ από δικαστήριο των ΗΠΑ φτάνει τα 1,3 δισ. δολάρια στην Pfizer το 2009.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες που διέρρευσαν.

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Προοπτική-Ανάλυση του καιρού στην Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα 12-17//11/2012



44516 437537752974900 1853136752 n
 Σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας από σήμερα Δευτέρα αλλά και την Τρίτη η οποία θα γίνει πιο αισθητή στα νότια νοτιοδυτικά κεντρικά και γενικότερα δυτικά τμήματα της χώρας.
Ωστόσο στο Αιγαίο θα πνέει ένας βόρειος βορειοανατολικός άνεμος ο oποίος δεν θα αφήσει να ανέβει τόσο πολύ η θερμοκρασία συγκριτικά με την δυτική Ελλάδα, αλλά παρ'όλα αυτά και εκεί θα σημειώσει πρόσκαιρη άνοδο ο υδράργυρος. Αρκετή συννεφιά θα έχουμε το επόμενο διήμερο πιο πυκνή στα δυτικά κεντρικά και νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας αλλά και στην βόρεια Ελλάδα.
Συννεφιά η οποία θα πυκνώνει αλλά δεν είναι ικανή να δώσει κάποιο αξιόλογο φαινόμενο εκτός από κάποιες ψιχάλες η ψιλόβροχο κυρίως στην δυτική Ελλάδα Το ίδιο ισχύει και για τα ανατολικά προσήνεμα δηλαδή τις περιοχές όπου βρέχονται από το Αιγαίο και επηρεάζονται από το βόρειο ρεύμα.
Η θερμοκρασία όπως είπαμε θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές το μεσημέρι καθώς τις πρωινές και βραδινές ώρες η ψύχρα σε ορεινές περιοχές θα είναι αισθητή.
Τώρα όσον αφορά την καιρική συνέχεια από τα μέσα της εβδομάδας(Τετάρτη) φαίνεται αυτό το χαμηλό στις ακτές της βόρειας Αφρικής(Λιβύη) να προσπαθεί μετά βίας να κινηθεί ανατολικά αλλά ο αντικυκλώνας ο οποίος θα κινηθεί πιο ανατολικά θα στρογγυλοκαθήσει στα βόρεια Βαλκάνια και στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να μην αφήσει αυτές τις βροχές να έρθουν ανατολικότερα. Ωστόσο η υγρασία αυτού του συστήματος θα συνδυαστεί με τους ψυχρούς έως και κρύους βορειοανατολικούς ανέμους από την Μαύρη θάλασσα οι οποία θα εισχωρήσουν από τα ανατολικά κράσπεδα του αντικυκλώνα με αποτέλεσμα να φέρουν μαζί τους αρκετά ψυχρές αέριες μάζες που θα ρίξουν και πάλι την θερμοκρασίας από την Τετάρτη και μετά μέχρι την Παρασκευή.
thgt500 2012111421z
Έτσι αυτός ο συνδυασμός του συστήματος της Λιβύης που θα κινηθεί μέχρι και βόρεια του κόλπου της Σύρτης και πιο ανατολικά φαίνεται πως θα δώσει αρκετά ικανοποιητική υγρασία στο Αιγαίο που θα μεταφραστεί σε βροχές μέτριας έντασης και πιθανώς αρκετά αξιόλογες στην Κρήτη ,τις Κυκλάδες αλλά και στα ανατολική ηπειρωτικά τμήματα από το ύψος της νοτιοανατολικής Θεσσαλίας στην Εύβοια την ανατολική Στερεά και στην βορειοανατολική Πελοπόννησο . Ωστόσο τοπικές βροχές πρόσκαιρα και μέτριας έντασης θα έχουμε πιθανώς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από το εσωτερικό της Πελοποννήσου μέχρι και τον ηπειρωτικό κορμό της κεντρικής Στερεάς-Θεσσαλίας αλλά και σε δυτική Μακεδονία-Ήπειρο την Τετάρτη-Πέμπτη .
2012111112 ERP GFS 500 HGT WINDS 096
Στους παρακάτω χάρτες βλέπετε την σχετική υγρασία στην στάθμη των 700hpa που θα προκαλέσει το χαμηλό αυτό .
2012111112 ERP GFS 700 HGT WINDS MEAN RH TEMP VV 090

2012111112 ERP GFS 700 HGT WINDS MEAN RH TEMP VV 120
Όσον αφορά την υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα δεν φαίνεται κάτι αξιόλογο από πλευρά βροχών δηλαδή στην κεντρική και ανατολκική Μακεδονία ωστόσο θα υπάρχουν αρκετές μέρες με συννεφιά κατά περίδους πκυνή.
Πιθανότητα για βροχές στα μέσα-τέλη της εβδομάδας έχει η Θράκη και κυρίως τα ανατολικά βορειοανατολικά τμήματα αυτής σε Κομοτηνή-Έβρο  -Αλεξανδρούπολη.
Έτσι θα μπορούσαμε περιλιπτικά να πούμε οτι ο καιρός μέχρι και την Τετάρτη θα κυλίσει σχετικά καλός με κάποια συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αλλά χωρίς βροχές ,ενώ σταδιακά από την Τετάρτη το μεσημέρι και μετά μέχρι και το Σάββατο θα έχουμε χειμωνιάτικο σκηνικό κυρίως στις περιοχές κοντά στο Αιγαίο από το ύψος των Σποράδων-Ανατολική Θεσσαλία-Ανατολική Στερεά-Εύβοια -Ανατολική Πελοπόννησο μέχρι καΙ τις Κυκλάδες-Κρήτη αλλά και τα Δωδεκάνησα όπου θα σημειώνονται αρχικά ασθενείς τοπικές βροχές που μέχρι το Σάββατο θα γίνουν πιο αξιόλογες . Στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα επικρατεί μουντό σκηνικό με συννεφιά αλλά θα υπάρχουν και διαστήματα με ηλιοφάνεια ,ενώ πιθανές σποραδικές βροχές την Τετάρτη -Πέμπτη δεν αποκλείονται από την δυτική Μακεδονία-Ήπειρο μέχρι και την Θεσσαλία-και την κεντρική Στερεά-κεντρική και βόρεια-βορειοανατολική Πελοπόννησο .
Τονίζεται οτι αυτές οι βροχές δεν θα είναι αξιόλογες όπως και η αλλαγή αυτή δεν φαίνεται να αλλάξει το καιρικό σκηνικό σε όλες τις περιοχές. Όσον αφορά στις περιοχές όπου θα έχουμε κάποια φαινόμενα και αυτά δεν χρίζουν ιδιαίτερης σημασίας ωστόσο πρέπει να αναφερθούν  .
Στο παρακάτω χάρτη από την ιστοσελίδα "wrf-model.gr" βλέπετε την αιτία της αλλαγής του καιρού κυρίως την Παρασκευή-Σάββατο που το χαμηλό θα κινηθεί λίγο πιο ανατολικά.
wrf-precipitation-16-11-2012

Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: δοκιμές για “διαπλανητικό ίντερνετ”


Ένα νέο πρωτόκολλο το οποίο θα επιτρέψει την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών πλανητών δοκιμάζεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
Πρόκειται για το πρωτόκολλο DTN (Disruption Tolerant Networking- Δικτύωση με Ανοχή στις Διακοπές) που ανέπτυξε η NASA σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).
Σε αντίθεση με το ευάλωτο σε διακοπές συνδέσεων (λόγω βλάβης, γεωμαγνητικής καταιγίδας κ.ά) διαδικτυακό πρωτόκολλο ΙΡ, οι οποίες ευθύνονται για απώλεια δεδομένων, το DNT χρησιμοποιεί ενδιάμεσους κόμβους προσωρινής αποθήκευσης των δεδομένων, τα οποία σε περίπτωση που χαθεί η σύνδεση επαναπροωθούνται στον προορισμό τους όταν η επικοινωνία αποκατασταθεί.
Η δοκιμή του διαπλανητικού πρωτοκόλλου έγινε με τον έλεγχο ενός τροχοφόρου ρομπότ στη Γερμανία από το διάστημα.
Συγκεκριμένα, η κυβερνήτης του σταθμού Σουνίτα Ουίλιαμς χρησιμοποίησε έναν φορητό υπολογιστή για να στείλει εντολές καθοδήγησης σε ένα ρομπότ LEGO, το οποίο βρισκόταν στο Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Κάτω από το νερό η Βενετία


Σε επίπεδα ρεκόρ έχει φθάσει η στάθμη των υδάτων σε αρκετές συνοικίες της Βενετίας, με το 70% περίπου των τμημάτων που βρίσκονται κατά μήκος των «περίφημων» καναλιών να έχουν πλημμυρίσει.

Πρόκειται για την έκτη πλημμύρα, τέτοιου μεγέθους από το 1872.





Η πλατεία του Σαν Μάρκο, το κέντρο της ιταλικής πόλης και πόλος έλξης για εκατ. τουρίστες κάθε χρόνο, θυμίζει εγκαταλελειμμένη περιοχή, με το νερό να έχει καλύψει σχεδόν όλα τα τραπεζοκαθίσματα των διάσημων καφέ.





Ίδια εικόνα και στα περισσότερα γραφικά σοκάκια της Βενετίας, όπου εστιατόρια και καταστήματα με τουριστικά είδη έχουν κλείσει.





Εκπρόσωπος των τοπικών Αρχών τόνισε ότι η στάθμη του νερού έφθασε μέχρι και το 1,5 μέτρο μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε σχέση με τα κανονικά επίπεδα, πριν αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά.

Απομάκρυνση κατοίκων στην Τοσκάνη
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις ανάγκασαν περίπου 200 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην περιφέρεια της Τοσκάνης, με τις επαρχίες Μάσα και Καράρα να πλήττονται περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Στην Πίζα αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως ορισμένοι κεντρικοί δρόμοι παρέμειναν για ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και να συνδράμουν στον απεγκλωβισμό κατοίκων από αυτοκίνητα, τα οποία είχαν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά.

Συνολικά 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2011 σε Τοσκάνη και Λιγουρία λόγω των πλημμυρών.

Δείτε το video…

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Χαρτονένιο ποδήλατο 9 δολαρίων αλλάζει τις μετακινήσεις!

Ολόκληρο το ποδήλατο είναι φτιαγμένο 100% 
από ανακυκλωμένα υλικά που κοστίζουν συνολικά 9 δολάρια!»
Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Nimrod Elmish οδηγεί αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «το μέλλον της οικονομικής και περιβαλλοντικά υπεύθυνης μετακίνησης».
Το μυστικό, όπως υποστηρίζει, βρίσκεται στα υλικά. Το ποδήλατο του video φτιάχτηκε από χαρτόνι, ωστόσο είναι ανθεκτικό και αξιόπιστο.
«Αυτό το ποδήλατο κατασκευάζεται σε ποσοστό 95% από ανακυκλωμένο χαρτόνι, το οποίο είναι το φθηνότερο ακατέργαστο υλικό που θα βρει κανείς στη χώρα», τόνισε σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός επιχειρηματίας.
«Το υπόλοιπο κατασκευάζεται από ανακυκλωμένα ελαστικά αυτοκινήτων και λιωμένα μπουκάλια. Οπότε ολόκληρο το ποδήλατο είναι φτιαγμένο 100% από ανακυκλωμένα υλικά που κοστίζουν συνολικά 9 δολάρια», προσέθεσε.
Αφού κοπεί και πάρει το κατάλληλο σχήμα, το χαρτόνι υφίσταται ειδική επεξεργασία με ένα μίγμα οργανικών υλικών που το καθιστούν αδιάβροχο και πυράντοχο.
«Δεν ξέρω πόσα δισεκατομμύρια ποδήλατα πωλούνται και πωλήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια όμως η μέση διάρκεια ζωής ενός κανονικού ποδηλάτου είναι τα πέντε χρόνια», δήλωσε ο κ. Elmish.
«Οπότε μέσα σε μια πενταετία εγώ μπορώ να αντικαταστήσω όλα αυτά τα ποδήλατα γιατί θα είμαι φθηνότερος, γρηγορότερος, δυνατότερος και πιο οικολογικός», προσέθεσε.
Η παραγωγή θα ξεκινήσει με τρία διαφορετικά μοντέλα χαρτονένιων ποδηλάτων και μια αναπηρική καρέκλα.
Κανένα από τα προϊόντα αυτά δεν θα περιέχει μεταλλικά μέρη.
Ο Ισραηλινός επιχειρηματίας εκτιμά πως τα πρωτοποριακά ποδήλατα θα διατεθούν στην αγορά περίπου σε ένα χρόνο.
Τόσο ο ίδιος όσο και ο εφευρέτης και σχεδιαστής του «πράσινου» ποδηλάτου, Izhar Gafni, πιστεύουν ότι μια μέρα το χαρτόνι θα χρησιμοποιείται για την κατασκευή αυτοκινήτων, ακόμα και αεροπλάνων.

Ανακαλύφθηκε νέα υπερ – Γη ικανή να στηρίξει ζωή


Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε μια νέα υπερ-Γη σε τροχιά γύρω από έναν «κοντινό» ήλιο ακριβώς στη σωστή απόσταση, όπου το κλίμα ίσως να είναι κατάλληλο για τη διατήρηση ζωής.
Το αστέρι, που ονομάζεται HD 40307 αποτελεί μέρος ενός πλανητικού συστήματος με έξι πλανήτες και έχει μάζα επταπλάσια της Γης.
Ο πλανήτης HD 40307  απέχει από τον ήλιο του όσο και η Γη, γεγονός που σημαίνει ότι δέχεται αντίστοιχη ποσότητα ηλιακής ενέργειας με τον πλανήτη μας.
Ως εκ τούτου, το πιθανότερο είναι ότι ο συγκεκριμένος πλανήτης είναι κατοικήσιμος.
«Το αστέρι HD 40307   είναι ένα απολύτως ήσυχο νανο-αστέρι, οπότε δεν βλέπουμε το λόγο γιατί να μην διαθέτει κλίμα παρόμοιο με αυτό της Γης», δήλωσε ο ερευνητής Guillem Angla-Escude από το Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν στη Γερμανία, που διεξήγαγε τη μελέτη σε συνεργασία με τον Mikko Tuomi από το Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ στη Βρετανία.
Πάνω από 800 πλανήτες έχουν ανακαλυφθεί έξω από το ηλιακό μας σύστημα τα τελευταία 20 χρόνια, όμως ελάχιστοι από αυτούς βρίσκονται εντός της κατοικήσιμης ζώνης.
Ακόμα λιγότεροι είναι εκείνοι που περιστρέφονται, όπως ο συγκεκριμένος, ώστε να δημιουργούνται συνθήκες ημέρας και νύχτας, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες για ένα περιβάλλον παρόμοιο με αυτό της Γης.
Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν την υπερ-Γη εξετάζοντας στοιχεία από το τηλεσκόπιο HARPS στη Λα Σίγια της Χιλής.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Αστρονομία και Αστροφυσική».

Η πρώτη μοτοσικλέτα που κινείται αποκλειστικά με αέρα!


Μια μηχανή που κινείται αποκλειστικά με αέρα κατασκεύασε ο Αυστραλός Dean Benstead, απόφοιτος της σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου «RMIT» στη Μελβούρνη.
Για την κατασκευή της πρωτοποριακής μοτοσικλέτας «O2 Pursuit» ο φιλόδοξος νεαρός χρησιμοποίησε τον σκελετό μιας μηχανής WR250R, πάνω στον οποίο έστησε μια φιάλη καταδύσεων, η οποία λειτούργησε ως δεξαμενή για την αποθήκευση του αέρα, και μια περιστροφική μηχανή πεπιεσμένου αέρα, βάρους 11 κιλών, για την μετάδοση της κίνησης στον πίσω τροχό.
Η μοτοσικλέτα «O2 Pursuit» έχει μηδενικές εκπομπές ρύπων
Μόλις ο αναβάτης πιέσει το γκάζι, αέρας απελευθερώνεται από τη δεξαμενή και διοχετεύεται στη μηχανή, δίνοντας ώθηση στη μοτοσικλέτα για να κινηθεί.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η μοτοσικλέτα μπορεί να διανύσει με γεμάτη τη δεξαμενή μέχρι και 100 χιλιόμετρα χωρίς να χρειαστεί ανεφοδιασμό, ενώ φτάνει σε ταχύτητα τα 140 χιλιόμετρα την ώρα.
Επισημαίνεται επίσης ότι σε αντίθεση με τα ηλεκτρικά οχήματα, που χρειάζονται ώρες για να φορτίσουν, η μοτοσικλέτα γεμίζει με αέρα μέσα σε δυο λεπτά, ενώ δεν λειτουργεί με μπαταρία, η οποία περιέχει βλαβερά στοιχεία για το περιβάλλον.
Τέλος, η μοτοσικλέτα «O2 Pursuit» έχει μηδενικές εκπομπές ρύπων και όπως υποστηρίζει ο σχεδιαστής της: «ο αέρας βγαίνει από την εξάτμιση στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν όταν συμπιέστηκε. Τεχνικά δεν αλλάζει τίποτα».



Τίτλοι τέλους για «τον πόλεμο της μπανάνας»

Pascal Lamy: Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή
Παρελθόν αποτελεί πλέον μια διαμάχη που κρατούσε για σχεδόν δύο δεκαετίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και χώρες της Λατινικής Αμερικής και αφορούσε στην τιμολόγηση των εισαγωγών μπανάνας, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Εκπρόσωποι της Ε.Ε. και 10 κρατών της Λατινικής Αμερικής υπέγραψαν σύμφωνο το οποίο «κλείνει» οκτώ ανοικτές υποθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Π.Ο.Ε.) σχετικά με το συγκεκριμένο φρούτο, εξέλιξη που αποτελεί συνέχεια αντίστοιχων ενεργειών τον Δεκέμβριο του 2009 όταν και είχαν σημειωθεί οι πρώτες μειώσεις στους δασμούς.



«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή. Ύστερα από τόσες εναλλαγές στις διαπραγματεύσεις, αυτές οι περίπλοκες και πολιτικά αμφιλεγόμενες διαμάχες μπορούν πλέον να μπουν στην άκρη», εξήγησε ο επικεφαλής του Π.Ο.Ε., Pascal Lamy.

Για πολλά χρόνια οι εξαγωγείς μπανάνας στη Λατινική Αμερική διαμαρτύρονταν για τους δυσβάσταχτους δασμούς που έμπαιναν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο προϊόν τους, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν οι μικροκαλλιεργητές των πρώην ευρωπαϊκών αποικιών της Αφρικής και της Καραϊβικής.



Η συμφωνία του 2009 προέβλεπε τη μείωση των δασμών από 176 ευρώ/τόνο σε 114 ευρώ/τόνο μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια.

Υπήρχε μαμούθ στο Παρίσι


Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα ανασκαφής του Εθνικού Ινστιτούτου Προστασίας Αρχαιοτήτων στο βορειοανατολικό τμήμα του Παρισιού.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τον σκελετό ενός μαμούθ, ο οποίος έχει διατηρηθεί σχεδόν σε εξαιρετική κατάσταση.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για ένα ενήλικο προϊστορικό ζώο, το οποίο εξαφανίστηκε πριν από 10.000 χρόνια περίπου.


Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Το πρώτο ηλιακό νησιωτικό σύμπλεγμα είναι γεγονός

Το νησιωτικό σύμπλεγμα Τοκελάου, στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι το πρώτο έδαφος που καλύπτει το σύνολο των ενεργειακών του αναγκών από τον ήλιο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας. Η εξέλιξη έχει περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, καθώς πλέον οι απομακρυσμένες ατόλες δεν θα εξαρτώνται από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων για την τροφοδότηση γεννητριών.

«Το Πρόγραμμα Ανανεώσιμης Ενέργειας του Τοκελάου αποτελεί παγκόσμια πρωτιά, καθώς οι τρεις κεντρικές ατόλες έχουν πλέον τόσο ηλιακό δυναμικό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τους σε ηλεκτρικό ρεύμα» δήλωσε ο Μάρεϊ Μακάλι, υπουργός Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, στην οποία υπάγονται διοικητικά οι νήσοι. «Μέχρι σήμερα, το Τοκελάου εξαρτιόταν σε ποσοστό 100% από το diesel για την παραγωγή ηλεκτρισμού, κάτι που είχε βαρύ οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος».

Η κατασκευή του δικτύου φωτοβολταϊκών στις ατόλες, οι οποίες βρίσκονται μεταξύ Νέας Ζηλανδίας και Χαβάης και έχουν σχεδόν 1.500 κατοίκους, στοίχισε περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια. Το οικονομικό όφελος υπολογίζεται σε περίπου 1 εκατομμύριο τον χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δαπάνες για την εισαγωγή πετρελαίου σε κάποια απομονωμένα κράτη και περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού φθάνουν έως και το 30% του εθνικού τους εισοδήματος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του project, Μάικ Μπάσετ - Σμιθ, η επένδυση «έχει τεράστια σημασία για τη συνεχιζόμενη ευημερία» των πολιτών του Τοκελάου, καθώς θα επιτρέψει στη διοίκηση να διοχετεύσει τα χρήματα που θα εξοικονομήσει μακροπρόθεσμα σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας. «Πολλά έθνη του Ειρηνικού αγωνίζονται να δώσουν στους πολίτες τους πρόσβαση στον ηλεκτρισμό και, ακόμη κι όταν τα καταφέρνουν, η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτό ηλεκτρισμό αποτελεί επιπρόσθετη πρόκληση» δήλωσε ο Μπάσετ - Σμιθ.

Το παράδειγμα του Τοκελάου σκοπεύουν να ακολουθήσουν έως το 2020 τα νησιωτικά κράτη Σαμόα και Τουβαλού, ενώ και οι Αρχές των Νήσων Κουκ και της Τόγκα εξετάζουν την στροφή στην ηλιακή και αιολική ενέργεια σε συνεργασία με τη Νέα Ζηλανδία.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου