Σάββατο, 9 Μαρτίου 2013

Καμήλες XL στην Αρκτική

Σε μία άκρως αναπάντεχη ανακάλυψη φαίνεται πως προχώρησαν Καναδοί ερευνητές. 

Από το 2006 μέχρι το 2010 ανακαλύφθηκαν σε ένα νησί της Αρκτικής απολιθώματα ενός αρχαίου ζώου, η ταυτότητα του οποίου δεν είχε εξακριβωθεί μέχρι σήμερα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα απολιθώματα αυτά ανήκουν σε ένα γιγάντιο είδος καμήλας που ζούσε στην Αρκτική πριν από 3,5 εκατομμύρια χρόνια. Εκείνη την εποχή (σ.σ: Μέση Πλειόκαινος) η Γη βίωνε μια περίοδο αυξημένων θερμοκρασιών και η περιοχή όπου ζούσε η καμήλα ήταν δασώδης.

Το προφίλ
Τα απολιθώματα εντοπίστηκαν στο νησί Ellesmere, στο βορειότερο άκρο του Καναδά που «βλέπει» τον Αρκτικό Ωκεανό. Παλαιοντολόγοι του Μουσείου της Φύσης του Καναδά απέσπασαν κολλαγόνο από τα οστά και το ανέλυσαν. Στη συνέχεια, συνέκριναν το «προφίλ» του κολλαγόνου από τα απολιθώματα με εκείνο δεκάδων σύγχρονων θηλαστικών.

Όπως διαπίστωσαν, το προφίλ του κολλαγόνου των απολιθωμάτων ήταν πανομοιότυπο με εκείνο της αραβικής καμήλας (δρομάδα). «Είναι η πρώτη φορά που εξάγεται και χρησιμοποιείται κολλαγόνο από απολιθώματα για να γίνει αναγνώριση ενός ζώου», αναφέρει η Ναταλία Ριμπζίνσκι, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές, μάλιστα, πιστεύουν ότι οι σύγχρονες καμήλες κατάγονται από τα είδη που ζούσαν στις Αρκτικές περιοχές στο μακρινό αλλά και το πιο πρόσφατο παρελθόν.

Ανατομία και χαρτογράφηση
Μετά την αναγνώριση της ταυτότητας των απολιθωμάτων οι ερευνητές μελέτησαν τα ανατομικά δεδομένα τους καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η πανάρχαια καμήλα ήταν κατά 30% μεγαλύτερη από τις σημερινές. Επίσης, η καμήλα του Ellesmere θεωρείται και το… βορειότερο είδος καμήλας που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Το προηγούμενο «βορειότερο» είδος καμήλας που γνωρίζαμε ζούσε κατά την τελευταία εποχή των πάγων στη Γη. Απολιθώματα αυτού του είδους έχουν εντοπιστεί στην περιοχή Γιουκόν του Καναδά σε απόσταση περίπου 1.200 χλμ νοτιότερα από το νησί Ellesmere. «Είναι μια σημαντική ανακάλυψη επειδή πιστοποιεί ότι καμήλες ζούσαν στην Αρκτική», όπως αναφέρει η Ραμπζίνσκι. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Communications».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου