Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Πεκίνο: Έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό του νέφους


Οι υπηρεσίες Υγείας στην κινεζική πρωτεύουσα προειδοποίησαν σήμερα τους 20 εκατομμύρια κατοίκους της να περιορίσουν τις εκτός σπιτιού δραστηριότητές τους εξαιτίας του νέφους που έχει καλύψει πολλές πόλεις στα βόρεια της χώρας.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών του Πεκίνου έκανε επίσης έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν τις περιοχές όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, καθώς ο ψυχρός, μολυσμένος αέρας έχει αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της εποχικής γρίπης και άλλων μεταδιδόμενων μέσω του αέρα ιών.

Το νέφος που έχει εμφανιστεί στο Πεκίνο από τα μέσα Ιανουαρίου έχει προκληθεί από τον συνδυασμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των καιρικών συνθηκών, ανέφερε το Κέντρο.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν τον δήμαρχο του Πεκίνου Ουάνγκ Ανσούν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τη Δευτέρα και δήλωσε ότι οι Αρχές του Πεκίνου θα πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και θα μελετήσουν «νέα, αποτελεσματικά μέτρα».

«Τα παρόντα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι ανησυχητικά. Ο συνολικός αριθμός οχημάτων πρέπει να μειωθεί σταδιακά» είπε ο δήμαρχος αναφερόμενος στην πολιτική του Πεκίνου για τη μείωση του αριθμού των οχημάτων που κινούνται στους δρόμους της πόλης, ο οποίος έχει αυξηθεί σε 5,18 εκατομμύρια από 3,13 που ήταν το 2008.

Η κυβέρνηση έχει παραδεχθεί ότι οι εκπομπές καυσαερίων από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων είναι ένας από τους παράγοντες που προκαλούν την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πεκίνο.

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Greenpeace: Μπλόκο στις γεωτρήσεις πετρελαίου στην Αρκτική‏


Περίπου 25 μέλη της Greenpeace προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας το απόγευμα της Παρασκευής στο Νταβός της Ελβετίας, ενάντια στην πρόθεση μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στην περιοχή της Αρκτικής, εκμεταλλευόμενες την άνοδο της θερμοκρασίας και το πρόωρο λιώσιμο των πάγων.

Όπως μετέδωσε το euronews, οι ακτιβιστές κατάφεραν να κλείσουν για λίγη ώρα ένα πρατήριο υγρών καυσίμων της Shell, πολύ κοντά στις κτιριακές εγκαταστάσεις όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Και φέτος το βλέμμα των ισχυρότερων κρατών του πλανήτη στράφηκε στον τομέα της ανάπτυξης, με τους ηγέτες της Δύσης να προσπαθούν να προτείνουν λύσεις για την τόνωση της ανάπτυξης, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή κατατέθηκαν ελάχιστες ουσιαστικές προτάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν μέχρι το 2017 να γίνουν η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, ώστε να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και να απορροφήσουν έτσι ευκολότερα τους κραδασμούς μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αντίστοιχης με εκείνης του 2008. Παράλληλα, η Κίνα μπορεί να έχασε για φέτος το... τρένο του 10% στην ανάπτυξη, ωστόσο συνεχίζει στον δρόμο της παραγωγής αγαθών χωρίς τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της φύσης.

Η φετινή σύνοδος του Νταβός πραγματοποιήθηκε στη σκιά της πρόσφατης περιπέτειας με την εξέδρα της Shell στην Αλάσκα, που θύμισε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τους κινδύνους που εγκυμονεί το κυνήγι του μαύρου χρυσού στον Βόρειο Πόλο. Εκεί, Ρωσία, Νορβηγία, Δανία και ΗΠΑ ερίζουν για την εξασφάλιση ενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου κομματιού της ενεργειακής πίτας.

Τα αστικά κέντρα επηρεάζουν τις θερμοκρασίες σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων


Ακόμα κι αν κάποιος ζει χαμένος κάπου στην ερημιά, σε απόσταση άνω των 1.600 χιλιομέτρων από την κοντινότερη μεγάλη πόλη, η τελευταία είναι σε θέση να επηρεάζει τις θερμοκρασίες και τον καιρό έως την περιοχή του… ερημίτη. Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα δείχνει τον βαθμό που οι ανθρώπινες δραστηριότητες στα μεγάλα αστικά κέντρα επιδρούν κλιματικά σε μια εντυπωσιακά μεγάλη ακτίνα στο ευρύτερο περιβάλλον.

Η θερμότητα που «γεννούν» οι ανθρώπινες δραστηριότητες των μητροπολιτικών κέντρων του βορείου ημισφαιρίου μεταβάλλει τους αεροχείμαρρους («τζετ στριμ») και άλλα μείζονα ατμοσφαιρικά συστήματα, με συνέπεια σε ορισμένες περιπτώσεις, που είναι και οι περισσότερες, να αυξάνεται η θερμοκρασία, ενώ, αντίθετα, σε άλλες να πέφτει.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο και της Φλόριντα, του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών των ΗΠΑ και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής «Nature Climate Change», αναφέρουν ότι μέσα στον χειμώνα οι θερμοκρασίες ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές της Βόρειας Αμερικής και της Βόρειας Ασίας μπορεί να αυξηθούν έως έναν βαθμό Κελσίου λόγω της έξτρα θερμότητας που παράγεται από τα κτήρια, τα αυτοκίνητα και άλλες πηγές των πόλεων.

Από την άλλη, οι αλλαγές στην κυκλοφορία των ρευμάτων του αέρα στην ατμόσφαιρα, εξαιτίας της αστικής θερμότητας, μειώνουν τη θερμοκρασία σε περιοχές της Ευρώπης έως έναν βαθμό Κελσίου, ιδίως τους μήνες του φθινοπώρου. Αυτές οι αντικρουόμενες θερμοκρασιακές μεταβολές αλληλοεξουδετερώνονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει τελικά σχεδόν μηδαμινή επίδραση στη μέση παγκόσμια θερμοκρασία, μόλις κατά 0,01 βαθμό Κελσίου.

Έτσι, ενώ για τον πλανήτη συνολικά δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη επίπτωση από την έκλυση της αστικής θερμότητας, σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η θερμότητα που εκπέμπουν τα αστικά κέντρα, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να εξηγήσει γιατί σε μερικές περιοχές ο χειμώνας είναι πιο ζεστός από ό,τι προβλέπουν τα κλιματολογικά μοντέλα. Οι Αμερικανοί επιστήμονες τονίζουν ότι αυτά τα μοντέλα πρέπει να προσαρμοστούν κατάλληλα, ώστε να συμπεριλάβουν την καθόλου αμελητέα επίπτωση των πόλεων στο κλίμα.

«Η καύση των ορυκτών καυσίμων (στις πόλεις) όχι μόνο εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου, αλλά επίσης επιδρά άμεσα στις θερμοκρασίες, εξαιτίας της θερμότητας που διαφεύγει από πηγές όπως τα κτήρια και τα αυτοκίνητα. Αν και ένα σημαντικό μέρος αυτής της θερμότητας συγκεντρώνεται στις ίδιες τις μεγάλες πόλεις, μπορεί επίσης να αλλάξει την κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα, με συνέπεια να αυξάνονται ή να μειώνονται οι θερμοκρασίες σε μεγάλες αποστάσεις» δήλωσε ο ερευνητής Αϊχούε Χου.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι αυτή η αποβολή αστικής θερμότητας είναι διαφορετικό φαινόμενο από τη λεγόμενη «αστική θερμική νησίδα». Στην τελευταία περίπτωση, η παραγόμενη θερμότητα στις πόλεις έχει να κάνει με τη θερμότητα που κατακρατούν και στη συνέχεια ακτινοβολούν ξανά στην ατμόσφαιρα κυρίως τα πεζοδρόμια και τα κτήρια, ενώ στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για τη θερμότητα που παράγεται άμεσα από τις μετακινήσεις των οχημάτων μέσα στις πόλεις, από τον κλιματισμό των κτηρίων και από άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Οι ερευνητές, με τη βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων, βρήκαν ότι η θερμική ενέργεια που διαχέεται συλλογικά στην ατμόσφαιρα από τα μεγάλα αστικά κέντρα του βορείου ημισφαιρίου επηρεάζει -κυρίως μέσω της μεταβολής των ρευμάτων του αέρα- την ατμόσφαιρα και το κλίμα χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή όπου έχει λάβει χώρα η ενεργειακή κατανάλωση.

Η αστική αυτή θερμότητα έρχεται να προστεθεί στη φυσική θερμότητα που διαχέεται στην ατμόσφαιρα και η οποία προέρχεται κυρίως από τον ήλιο. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, στην ουσία αναδιανέμουν στην ατμόσφαιρα μια ενέργεια που είχε μείνει για πολλούς χιλιάδες αιώνες «κλειδωμένη» στα βάθη της Γης με τη μορφή των ορυκτών καυσίμων (πετρελαίου, άνθρακα κ.ά.).

Οι πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ συμβαίνει να βρίσκονται κάτω ακριβώς κάτω από την πορεία των σημαντικών αεροχειμάρρων, με αποτέλεσμα η έξτρα θερμική ενέργεια που εκλύουν και ανεβαίνει προς τα πάνω να διαταράσσει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Η τελική συνέπεια είναι οι μεταβολές των θερμοκρασιών ακόμα και σε απομακρυσμένα και αραιοκατοικημένα μέρη του πλανήτη.
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013, 10:58

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Συναγερμός στον Έβρο




«Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, ενημερώσαμε τους κατοίκους, δεν δημιουργούμε πανικό ούτε εφησυχάζουμε, προσπαθούμε όσο μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Άρης Γιαννακίδης στη zougla.gr την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο λόγω της συνεχιζόμενης βροχόπτωσης και της υπερχείλισης φραγμάτων στη γειτονική Βουλγαρία.
Έβρος
Έβρος
Ήδη η πολιτική προστασία και οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Έβρου βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, καθώς για δεύτερη ημέρα η στάθμη των ποταμών ξεπερνά το όριο συναγερμού αντοχής των αναχωμάτων.

Οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών είχαν ως συνέπεια την υπερχείλιση των δύο μεγάλων φραγμάτων της Βουλγαρίας (Στουντέν Κλάντενετς και Ιβαΐλοβγκραντ) και τη διοχέτευση μεγάλου όγκου νερού στην ελληνική κοίτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, στον σταθμό των Κομάρων το ύψος του νερού μετρήθηκε στα 5,50
Η στάθμη των υδάτων στον Άρδα
Η στάθμη των υδάτων στον Άρδα
 μέτρα, δηλαδή 30 εκατοστά πάνω από το όριο συναγερμού, στο Πύθιο η στάθμη άγγιξε το όριο των 5,70 μέτρων, ενώ στο Πέταλο ξεπέρασε το όριο επιφυλακής, δηλαδή τα 5,60 μέτρα.

Λόγω των βροχοπτώσεων και της μη σωστής λειτουργίας των αντλιοστασίων προκλήθηκαν πλημμύρες σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον κάμπο του Τυχερού Έβρου, καθώς και σε άλλες παρέβριες περιοχές.

Την ίδια ώρα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης, στο επαρχιακό δίκτυο του βόρειου Έβρου (Ορεστιάδα, Διδυμότειχο) απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ στο εθνικό δίκτυο η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

«Δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει ποια θα είναι η επόμενη ημέρα» 


Η ιστοσελίδα zougla.gr επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τον Άρη Γιαννακίδη, ο οποίος από το πρωί επισκέπτεται όλες τις γύρω περιοχές μαζί με συνεργεία που ελέγχουν τη στάθμη του νερού.

Ο κ. Γιαννακίδης ανέφερε ότι «δεν μπορεί να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση και οι άνθρωποι να βιώνουν την ίδια τραγωδία κάθε χρόνο».



Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά ΜΜΕ, η κρισιμότητα της κατάστασης θα εκτιμηθεί το βράδυ, λόγω της συνεχούς εισροής υδάτων από τη Βουλγαρία. «Υπάρχει πλέον πολύ μικρό περιθώριο στη στάθμη του ποταμού Άρδα, ο οποίος αποτελεί βαρόμετρο για το πότε η κατάσταση θα χαρακτηριστεί ανεξέλεγκτη» αναφέρει δημοσιογράφος της περιοχής.

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ξεχείλισε ο ποταμός στην Κλειτορία Αχαΐας - Κατέρρευσε η γέφυρα

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργήσει οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες που πλήττουν από την Πέμπτη την περιοχή του ορεινού Δήμου Καλαβρύτων. Πλημμύρες στην κοιλάδα του Βουραϊκού ποταμού και του Λάδωνα, κατολισθήσεις οδοστρωμάτων και καταπτώσεις βράχων συνθέτουν το δυσμενές τοπίο.
Το σοβαρότερο όμως, πρόβλημα είναι η καταστροφή του τοίχου αντιστήριξης «ποδιού» της γέφυρας που βρίσκεται στην Επαρχιακή οδό Κλειτορίας - Τρίπολης, στον Κλειτόριο ποταμό, «τον ξεροπόταμο» όπως τον ονομάζουν οι κάτοικοι, και συνδέει την Κλειτορία με την Τρίπολη και τα χωριά Κρινόφυτα, Λυκούρια και Παγκράτι.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς, με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και αρμόδιο μηχανικό της Περιφέρειας, και η Αντιδήμαρχος Χαρά Γεωργακοπούλου, επισκέφθηκαν και έκαναν αυτοψία στη γέφυρα, διαπίστωσαν την επικινδυνότητά της και ως άμεσα μέσα προστασίας και ασφάλειας των διερχομένων οχημάτων και πεζών, σε συνεργασία και με το Αστυνομικό Τμήμα Κλειτορίας, διέκοψαν την κυκλοφορία από τη γέφυρα.

Ως πρόσφορη εναλλακτική οδός επικοινωνίας με την Κλειτορία προτείνεται και ορίστηκε η διαδρομή:
Παγκραταίικα Καλύβια – 111 Εθνική Οδός – Φιλαίικα Καλύβια – Φίλια – Λευκάσιο – Κλειτορία και αντίστροφα.
Η διαδρομή αυτή θα ακολουθείται για όσο διάστημα χρειασθεί να μείνει κλειστή η γέφυρα στον Κλειτόριο ποταμό.



Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, με σχετικά έγγραφά του και με επικοινωνία του με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας και τους συναρμόδιους υπουργούς, ζητά την άμεση αποκατάσταση της κυκλοφορίας ακόμη και με την τοποθέτηση μεταλλικής γέφυρας (τύπου Belley), προκειμένου να μην αποκλεισθεί η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Δήμου, η Κλειτορία, και να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι κάτοικοί της, οι μαθητές που φοιτούν στα σχολεία της, οι κτηνοτρόφοι, οι επαγγελματίες και οι επισκέπτες.

Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Πελοπόννησο

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν δημιουργήσει μικροπροβλήματα με κατολισθήσεις μικρής έκτασης σε δευτερεύοντες δρόμους του οδικού δικτύου στην περιοχή της Γορτυνίας, αλλά και της Μεγαλόπολης στο δρόμο προς Νέδα.

Το σοβαρότερο πρόβλημα εστιάζεται στην τεχνητή λίμνη Λάδωνα, όπου από το μεσημέρι η στάθμη του νερού ανέβηκε πολύ και άγγιζε τα όρια υπερχείλισης, είναι χαρακτηριστικό ότι ανά μία ώρα ανέβαινε η στάθμη στη Λίμνη κατά δύο εκατοστά.

Λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα άνοιξε η μικρή υπερχείλιση στο φράγμα του Λάδωνα και τεράστιες ποσότητες νερού διαφεύγουν στον ποταμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για πλημμύρες στο κάμπο της Ηλείας, όπου τις πρώτες πρωινές ώρες θα φτάσουν αυξημένες ποσότητες νερού μέσω του Αλφειού ποταμού, που ήδη είναι φουσκωμένος.

Ήδη, στην περιοχή της Ηλείας οι παραποτάμιες περιοχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ενώ σε ό,τι αφορά το φράγμα του Λάδωνα, με το άνοιγμα της μικρής υπερχείλισης υπάρχει σημαντική εκτόνωση κι εκτιμάται ότι δεν θα ανοίξει η μεγάλη υπερχείλιση, αφού για να συμβεί αυτό απαιτείται να αυξηθεί η στάθμη κατά 40 εκατοστά.

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Πρόγραμμα για την πρόληψη της λαθροϋλοτομίας

Μετά από απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας των δασαρχείων, των διευθύνσεων δασών, των διευθύνσεων συντονισμού και επιθεώρησης δασών, αλλά και του συντονιστικού κέντρου δασοπροστασίας, με στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων παράνομων υλοτομιών και παράνομης διακίνησης ξυλείας.

Συγκεκριμένα σήμερα - Πέμπτη υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρο Καλαφάτη, απόφαση για την υλοποίηση του ειδικού προγράμματος «Πρόληψης Λαθροϋλοτομιών έτους 2013».

Το πρόγραμμα, που υλοποιείται από την Ειδική Γραμματεία Δασών, έχει προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και βαρύνει τις πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου. Όπως τονίζει το ΥΠΕΚΑ, το κόστος υλοποίησης των μέτρων αυτών είναι κατά πολύ μικρότερο της βλάβης που προκαλείται από το έγκλημα της λαθροϋλοτομίας στα δασικά οικοσυστήματα της χώρας και στην εθνική οικονομία.

Το ΥΠΕΚΑ υπενθυμίζει στους πολίτες ότι έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν, άμεσα, περιστατικά λαθροϋλοτομίας στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας (τηλεφωνικός αριθμός 1591), επισημαίνοντας ότι η Πολιτεία παραμένει σε εγρήγορση προκειμένου να διαφυλάξει τον φυσικό πλούτο της χώρας και καλώντας τους πολίτες σε συνεργασία ενάντια σε καταστροφικές παραβατικές συμπεριφορές.

Τι είναι ακριβώς το αέριο mercaptan που έχει πνίξει το Παρίσι;

Οι Αρχές το χαρακτηρίζουν «άκακο», όμως η δυσβάσταχτη οσμή του αερίου mercaptan, που προήλθε από διαρροή σε εργοστάσιο κοντά στη Ρουέν της Γαλλίας, ταλαιπωρεί πληθυσμούς σε μεγάλη ακτίνα, φθάνοντας μέχρι το Παρίσι και το Λονδίνο.

Το δύσοσμο αέριο, το οποίο σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές δεν είναι τοξικό, διέφυγε στην ατμόσφαιρα το βράδυ της Δευτέρας έπειτα από διαρροή. Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ταλαιπωρούνται εξαιτίας της δυσάρεστης οσμής, η οποία περιγράφεται κατά προσέγγιση ως ένας ανυπόφορος συνδυασμός «ιδρώτα, σκόρδου και κλούβιου αβγού».

Πολλοί κάτοικοι του Παρισιού διαμαρτυρήθηκαν για τη μυρωδιά αναφέροντας ημικρανίες και ναυτία, ενώ η παρουσία του mercaptan έγινε αισθητή μέχρι και στα νοτιοανατολικά προάστια του Λονδίνου. Πρόκειται για άχρωμο προσθετικό που χρησιμοποιείται στο φυσικό αέριο, διότι η θειώδης μυρωδιά του συμβάλλει στο να εντοπίζονται οι διαρροές.

Όπως γράφει πάντως η «Le Parisien», τα συμπτώματα που προκαλούνται μακροχρόνια από το mercaptan ή methanethiol, σε μικρές συγκεντρώσεις, είναι η ενόχληση στα μάτια, αναπνευστικά και δερματολογικά προβλήματα, ενώ το εν λόγω αέριο είναι ένα προϊόν που επισήμως κατηγοριοποιείται ως τοξικό εισπνεόμενο και «επικίνδυνο για το περιβάλλον».

Η διαρροή ξεκίνησε από εργοστάσιο παραγωγής χημικών προϊόντων Lubrizol και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων εξαπλώθηκε σε διάφορες περιοχές καλύπτοντας απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Οργιάζει η λαθροϋλοτομία στην Κρήτη

Η παράνομη υλοτομία στην Κρήτη παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και καθώς ο χειμώνας βρίσκεται στην κορύφωσή του, στο στόχαστρο ασυνείδητων μπαίνουν ακόμη και δάση σε προστατευμένες περιοχές και υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα.

Φορείς της Κρήτης, σε έκτακτη σύσκεψη, ανέφεραν ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην ύπαιθρο για την πάταξη της λαθροϋλοτομίας με την δημιουργία και μεικτών συνεργείων από διαφορετικές υπηρεσίες. 

Θεωρούν ότι η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κόσμου για τη σημασία του φυσικού περιβάλλοντος θα πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα όλων των φορέων και καλούν τους πολίτες να συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθροϋλοτομίας. 

Πηγή: prismanews.gr

Στους 14 οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Τζακάρτα


Αργά αλλά σταθερά συνεχίζονται οι προσπάθειες των κατοίκων στην Τζακάρτα της Ινδονησίας να καθαρίσουν τα σπίτια και τα καταστήματά τους από τόνους χώματος και λάσπης τα οποία έφεραν μαζί τους οι πρόσφατες πλημμύρες.

Εικόνες που μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δείχνουν ανθρώπους να απομακρύνουν με σκούπες και κουβάδες το νερό της βροχής, την ίδια στιγμή που σε αρκετές συνοικίες της πόλης το νερό έφθανε μέχρι το γόνατο. Ειδικά συνεργεία της τοπικής Αυτοδιοίκησης συνεχίζουν τους καθαρισμούς σε υπόγεια και ισόγεια εμπορικών καταστημάτων στο κέντρο της Τζακάρτα, το οποίο επλήγη για πρώτη φορά εδώ και χρόνια από πλημμύρες.

Σύμφωνα με την αρμόδια Υπηρεσία για την Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 14, ύστερα από τον εντοπισμό την Παρασκευή τριών ανθρώπων, οι οποίοι πνίγηκαν από τα ορμητικά νερά. Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε ηλεκτροπληξία και πνιγμό. Πρόκειται για τις χειρότερες πλημμύρες που πλήττουν την Ινδονησία κατά την περίοδο των Μουσώνων (Νοέμβριος – Απρίλιος) από το 2007, όταν και τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Πύρινη «κόλαση» στην Αυστραλία


Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών το Σαββατοκύριακο έδωσε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες πυροσβέστες να σημειώσουν πρόοδο στη μάχη τους με εκατοντάδες πύρινα μέτωπα που εξακολουθούν να μαίνονται στη Βικτόρια και τη Νέα Νότια Ουαλία.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της Νέας Νότιας Ουαλίας στην μεγαλύτερη αυστραλιανή πολιτεία υπάρχουν 120 πύρινα μέτωπα και τουλάχιστον 20 απ' αυτά είναι ανεξέλεγκτα.

Στην ίδια πολιτεία αποτεφρώθηκαν 53 σπίτια και δεκάδες χιλιάδες εκτάρια δασικής έκτασης, καλλιέργειες αλλά και ζώα. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή σημειώθηκε ζέστη ρεκόρ για το Σύδνεϋ, με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει στους 45,8 βαθμούς Κελσίου.

Σε ορισμένες περιοχές κοντά στο Σύδνεϋ παρατηρήθηκαν ακόμα υψηλότερες θερμοκρασίες. Στην πόλη Πένριθ, στα δυτικά, το θερμόμετρο έδειξε 46,5 βαθμούς Κελσίου. Στη Βικτόρια το πύρινο μέτωπο μαίνεται στην περιοχή του Γκίπσλαντ, όπου ένας άνδρας 80 ετών έχασε τη ζωή του.


Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Στο έλεος της φύσης η Ινδονησία


Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, η οποία πλήττεται από μεγάλες πλημμύρες, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «The Jakarta Post» αναφέρει πως ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και δύο παιδιά, ηλικίας 13 και δύο ετών, ενώ εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών της ασιατικής χώρας τόνισε πως πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν λόγω ηλεκτροπληξίας.





Εν τω μεταξύ, τόνοι λάσπης έκαναν απροσπέλαστο μεγάλο τμήμα του κέντρου σε μια πόλη όπου διαμένουν 20 εκατ. δολάρια, προκαλώντας κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στις βασικές οδικές αρτηρίες.





Οδηγοί οχημάτων εγκλωβίστηκαν για ώρες μέσα στα οχήματά τους, την ίδια στιγμή που μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες προσπαθούσαν με κόπο να διανύσουν τους δρόμους – ποτάμια.





Χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν μάταια για ώρες στις στάσεις των Μ.Μ.Μ. καθώς το δίκτυο των δημοσίων συγκοινωνιών είχε ουσιαστικά τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω της κακοκαιρίας, ενώ οι πρεσβείες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας παραμένουν περικυκλωμένες από τα νερά, όπως και πολλά πολυτελή ξενοδοχεία και ουρανοξύστες στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Εκτιμάται ότι περίπου 20.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι πλημμύρες προκλήθηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, οι οποίες οδήγησαν τις Αρχές να δώσουν εντολή για κλείσιμο των δημοσίων υπηρεσιών για δύο ημέρες (Τετάρτη και Πέμπτη). Κλειστά παρέμειναν και τα σχολεία, ωστόσο όπως μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η κατάσταση μοιάζει να εξομαλύνεται σήμερα, Παρασκευή.





Ωστόσο, όπως εξήγησε σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Πέμπτης ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας, Joko Widodo, η κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη μέσα στις επόμενες ημέρες λόγω των προβλέψεων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για ακραία καιρικά φαινόμενα. Ήδη η πρωτεύουσα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι εκτεταμένες πλημμύρες, εντολή που αναμένεται να ισχύσει μέχρι τις 27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το BBC.

Τα σηκωμένα… μπατζάκια του προέδρου

Εικόνες από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία εμφανίζουν τον πρόεδρο της Ινδονησίας, Susilo Bambang Yudhoyono, να επισκέπτεται περιοχές που έχουν πληγεί στην πρωτεύουσα, έχοντας μαζέψει νωρίτερα στο ύψος του γονάτου τις άκρες του παντελονιού του, ενώ βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του προεδρικού μεγάρου.

«Η Τζακάρτα έχει πλημμυρίσει. Ευτυχώς δεν έχουμε πολλά θύματα», δήλωσε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους, δίνοντας εντολή σε Στρατό και Αστυνομία να συνδράμουν στον περιορισμό των καταστροφών.

Η Ινδονησία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας – Ειρηνικού και κάθε χρόνο πλήττεται από μουσώνες, οι οποίοι προκαλούν πλημμύρες και κατολισθήσεις (περίοδος Νοεμβρίου - Απριλίου).

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, παρόλο που οι περισσότεροι κάτοικοι της πρωτεύουσας (ειδικά αυτοί που διαμένουν στα προάστιά της) είναι συνηθισμένοι στις έντονες βροχοπτώσεις, αυτή τη φορά η μανία της φύσης ήταν τόσο μεγάλη που έπληξε ακόμα και το λεγόμενο «εμπορικό κέντρο» της πόλης. Πλήθος κόσμου έχει επανειλημμένα εκφράσει τα παράπονά του για την ελλειπή προετοιμασία των Αρχών στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, κατηγορώντας τον κρατικό μηχανισμό για αδράνεια και για αδυναμία να προστατέψει τους πολίτες καθώς οι υποδομές δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.





Όπως κατήγγειλαν κάτοικοι σε δηλώσεις τους στο Associated Press, σε ορισμένα τμήματα της πρωτεύουσας, τα οποία βρίσκονται χαμηλότερα σε σχέση με τη στάθμη της θάλασσας, το νερό έφθασε ακόμα και τα τρία μέτρα! Μάλιστα δεν έλειψαν οι περιπτώσεις όπου τα ορμητικά νερά «μπούκαραν» και μέσα σε εμπορικά κέντρα.



Η τελευταία μεγάλη πλημμύρα στην Τζάκαρτα είχε σημειωθεί το 2007, όταν και τουλάχιστον 40 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, με εκατοντάδες χιλιάδες να μένουν άστεγοι.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, Παρασκευή, ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, αναμένεται να ταξιδέψει στην Ινδονησία, όπου και θα έχει συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους στο πλαίσιο ενίσχυσης των διπλωματικών σχέσεων της χώρας του με κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας λόγω της επεκτατικής πολιτικής της Κίνας.

Η Ηλεία μετρά τις πληγές της μετά την εκδίκηση της φύσης


Μετά την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών ο νομός Ηλείας υπέστη ανεπανόρθωτες καταστροφές, με υπερχείλιση του Αλφειού και κατολισθήσεις, ενώ λασπορροές σημειώθηκαν σε Κρέστενα και Αρχαία Ολυμπία. Οι δυνάμεις τόσο της αστυνομίας όσο και της πυροσβεστικής βρίσκονταν σε επιφυλακή, προκειμένου να κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αποφευχθεί η καταστροφή. Η φύση όμως αποφασίζει να δείξει τα δόντια της, πνίγοντας κοπάδια από πρόβατα και βυθίζοντας στη λάσπη δρόμους και αγροτικές εκτάσεις.





Το χρονικό

Οι καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων ημερών έπληξαν σχεδόν όλο το νομό με τις περιοχές της Ανδρίτσαινας και των Κρεστένων να βρίσκονται σε επιφυλακή, λόγω της ανόδου της στάθμης στον Αλφειό ποταμό. Την Πέμπτη το μεσημέρι στο ύψος του Πύργου, η ροή του ποταμού ήταν μεγάλη και η στάθμη ανέβηκε επικίνδυνα καλύπτοντας μεγάλες επιφάνειες μέσα στην κοίτη. Το ίδιο βράδυ στα Καλυβάκια η στάθμη του νερού πλησίαζε στα αναχώματα. Ο φόβος των πλημμυρών είναι κάτι παραπάνω από ορατός κάτι που όλοι απεύχονται.





Παρασκευή πρωί :κατολισθήσεις, λασπορροές, κλειστοί δρόμοι

Το πρώτο φως της ημέρας φανερώνει τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή των Κρεστένων και της Αρχαίας Ολυμπίας ιδιαιτέρως στις παραποτάμιες περιοχές. Κλειστοί δρόμοι, κατολισθήσεις και λασπορροές δημιουργούν ένα σκηνικό τρόμου. Συνεργεία του δήμου εργάζονται εντατικά για να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη κυκλοφορία. Στα Καλυβάκια σημαίνει συναγερμός καθώς η στάθμη του Αλφειού βρίσκεται σε οριακό σημείο και ανεβαίνει. Ο συνδυασμός Ερυμάνθου και Αλφειού είναι καταστροφικός για την περιοχή των Άσπρων Σπιτιών με τους αγρότες της περιοχής να βρίσκονται σε απόγνωση αφού όλα έχουν καλυφθεί από τεράστιες ποσότητες νερού και λάσπης.



Ζητείται και η συνδρομή της ΕΜΑΚ

Έχουν κληθεί δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας στην πλευρά των Καλυβακίων. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος έχει ζητήσει και την ΕΜΑΚ να βρίσκεται σε ετοιμότητα. Από την άλλη πλευρά στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε αρκετά χωρία.





Αναφορές για κατολισθήσεις και στον τούνελ Εκεχειρία, όπου το πρωί σημειώθηκε ατύχημα με υλικές ζημιές. Πληροφορίες υπάρχουν ότι στην περιοχή του Φλόκα όπου υπερχείλισε η κεντρική αρδευτική διώρυγα του Αλφειού. Ο Αλφειός έχει φτάσει στα όρια του, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, και στην περιοχή της Αλφειούσας και έχουν εγκλωβιστεί κοπάδια με πρόβατα.



Πνίγονται κοπάδια, καταστρέφονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις

Πνίγονται κοπάδια με πρόβατα στην Αλφειούσα, ενώ καλλιεργήσιμες εκτάσεις βρίσκονται κάτω από το νερό. Την κατάσταση έχει επιδεινώσει σημαντικά τόσο ο Ερύμανθος, όσο και ο Ενιπέας, όπου στην περίπτωση του Ενιπέα, κινδυνεύει ξανά το σπίτι της οικογενείας που είχε γίνει διάσωση στις μεγάλες πλημμύρες της 5ης Φεβρουαρίου του 2012.



Στα Καλυβάκια τα νερά του ποταμού έχουν καλύψει τον δρόμο, ενώ η Αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία στο δρόμο των Καλυβακίων λόγω της υπερχείλισης του Αλφειού. Οι επίγειες δυνάμεις δεν καταφέρνουν τελικά να σώσουν τα κοπάδια με τα εγκλωβισμένα πρόβατα, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν από τα νερά του Αλφειού και να πνιγούν.



Επέλαση του χιονιά στην Ευρώπη


Στα «λευκά» έχουν ντυθεί τις τελευταίες ημέρες αρκετές περιοχές στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης.

Οι κάτοικοι πόλεων σε Ρωσία, Γαλλία, Αυστρία και Βρετανία είδαν τις αυλές των σπιτιών τους και τους δρόμους να γεμίζουν με χιόνι, την ίδια στιγμή που ο υδράργυρος είχε πέσει αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Σημαντικά ήταν τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία στα αεροπορικά δρομολόγια στη Βρετανία, με δεκάδες πτήσεις να ματαιώνονται το πρωί της Παρασκευής στο διεθνές αεροδρόμιο του Χίθροου στο Λονδίνο. Εικόνες από τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν ειδικά οχήματα και υπαλλήλους του αεροδρομίου να απομακρύνουν τεράστιες ποσότητες χιονιού τόσο από τον κεντρικό αερολιμένα όσο και από τους βοηθητικούς.

Παρόμοια προβλήματα έκαναν την εμφάνισή τους και στο αεροδρόμιο του Κάρντιφ στην Ουαλία στο δυτικό τμήμα της Βρετανίας. Όπως μετέδωσε το Associated Press, χρειάστηκε να κλείσει για λίγη ώρα μέχρι να υπάρξει βεβαιότητα πως δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τα αεροπλάνα κατά τη διαδικασία απογείωσης - προσγείωσης. Πτήσεις ματαιώθηκαν επίσης και στο αεροδρόμιο του Σαουθάμπτον στο νότιο τμήμα της ευρωπαϊκής χώρας καθώς και στο Νιουκάστλ.


Σφοδρές χιονοπτώσεις σε Αυστρία - Ρωσία


Εντυπωσιακές εικόνες από την Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Στη ρωσική πρωτεύουσα το ψύχος ήταν πολικό, ενώ παρόμοιες εικόνες εκτυλίχθηκαν στην Αυστρία, όπου τόνοι χιονιού προκάλεσαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της ευρωπαϊκής χώρας, πρόκειται για τις σφοδρότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων 10 ετών.

Στη Βρετανία ο πρωθυπουργός της χώρας, David Cameron, είχε τη δυνατότητα να δει μια... άσπρη ημέρα, την ώρα που έβγαινε από το σπίτι του το πρωί της Παρασκευής, καθώς συνεχίζει τη μάχη για την ενίσχυση της βρετανικής οικονομίας, δεχόμενος τα πυρά της Αντιπολίτευσης για τη στάση του απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους.


Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Χαλκιδική: Οι επιπτώσεις από τη μεταλλουργία χρυσού στην υγεία-περιβάλλον

Οι επιπτώσεις από τη μεταλλουργία χρυσού στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στις παραδοσιακές δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας της Χαλκιδικής, ήταν το θέμα εκδήλωσης που διοργάνωσε στον Πολύγυρο ο πολιτιστικός φορέας «Τεχνοδρόμιο» σε συνεργασία με το «Συντονιστικό των φορέων της Β.Α. Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού». 

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό θέατρο Πολυγύρου μίλησαν καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επιστήμονες και πολίτες από περιοχές της Ελλάδας με ρυπογόνες βιομηχανίες, μεταφέροντας την εμπειρία τους, ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις κατοίκων της Χαλκιδικής.

«Κατά την εξόρυξη θα χρησιμοποιούνται τόνοι εκρηκτικών την ημέρα και θα εκλύεται σκόνη μεταλλεύματος, την οποία η ίδια η εταιρία υπολογίζει, όπως αναφέρεται στην μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σε χιλιάδες τόνους την ώρα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Εδαφολογίας της Γεωπονικής Σχολής στο ΑΠΘ, Κυριάκος Παναγιωτόπουλος.

«Μονίμως θα υπάρχει ένα σύννεφο σκόνης αποτελούμενο από θειούχες ενώσεις βαρέων μετάλλων, τα οποία είναι τοξικά για όλους τους οργανισμούς, από τον μικρότερο μικροοργανισμό μέχρι και τον άνθρωπο. Δεν μπορούμε να πούμε με μεγάλη ακρίβεια πού θα πηγαίνει και πού δεν θα πηγαίνει, όταν από τη Σαχάρα που είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά έρχεται σκόνη και κόκκινη λάσπη» τόνισε και πρόσθεσε ότι «θα ρυπανθούν με βαρέα μέταλλα τα εδάφη, η θάλασσα, η φυσική βλάστηση και οι καλλιέργειες και τα επικίνδυνα στοιχεία θα μπουν στην τροφική αλυσίδα, όποτε η βλάβη αφορά τους ανθρώπους είτε μένουν στην περιοχή, είτε όχι».

«Το έργο θα έχει πάρα πολύ σημαντικές και πολυεπίπεδες επιπτώσεις στον τομέα της υγείας, κατ΄ αρχήν για τους ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και για όλο τον πληθυσμό» επισήμανε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Αλέξης Μπένος, αναφέροντας ότι στους εργαζόμενους σε μεταλλεία χρυσού είναι μεγάλη η συχνότητα πνευμονοπαθειών, στις οποίες συγκαταλέγεται ο καρκίνος του πνεύμονα, αλλά και ασθένειες του δέρματος και πολλά άλλα νοσήματα.

«Από τον αέρα, από το νερό και από τη διατροφή έχουμε έκθεση του ανθρώπινου πληθυσμού σε χημικές ουσίες, σε καρκινογόνες ουσίες που προκαλούν μεγάλες βλάβες. Οι βλάβες στην υγεία, όπως και στο περιβάλλον θα είναι μη αναστρέψιμες» τόνισε.

Για την αδυναμία συνύπαρξης μιας τέτοιας παραγωγικής δραστηριότητας με τις παραδοσιακές δραστηριότητες της Χαλκιδικής, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και τη μελισσοκομία, μίλησε ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Λαζαρίδης.

«Εφ΄όσον αρχίσει μία τέτοια δραστηριότητα, πρέπει να εγκαταλειφθούν όλες οι άλλες και οι νέες θέσεις εργασίες θα εκτοπίσουν όλες τις υφιστάμενες. Μιλάμε για περιβάλλον μιας χρήσης, αναλώσιμο, γι αυτό δεν πρέπει με κανέναν τρόπο η επένδυση να πραγματοποιηθεί» τόνισε και ανέφερε ότι υπάρχει εναλλακτικός τρόπος ανάπτυξης με στήριξη του τουρισμού και της γεωργίας με καθαρές καλλιέργειες και παραγωγή τοπικών παραδοσιακών τροφίμων.

Στην απουσία πρόβλεψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων σε περίπτωση θραύσης των φραγμάτων, που θα γίνουν στην περιοχή, στον κίνδυνο καταστροφής της χλωρίδας και της πανίδας από ενδεχόμενη όξινη βροχή και στη ρύπανση των υπόγειων υδάτων αναφέρθηκε ο καθηγητής Υδρογεωλογίας στο ΑΠΘ, Διαμαντής Καραμούζης.

«Από την επιφανειακή εξόρυξη στις Σκουριές υπολογίζεται ότι θα εκπέμπονται περισσότεροι από 400 τόνοι ανά έτος αιωρούμενων σωματιδίων PM 10 από την εξόρυξη του μεταλλεύματος και των στείρων. Οι εκπομπές αυτές είναι συγκρίσιμες σε μέγεθος με τις εκπομπές PM 10 από τις οδικές μεταφορές στη Θεσσαλονίκη και τις εκπομπές PM 10 από την εξόρυξη λιγνίτη στα μεγάλα ορυχεία της ΔΕΗ στην κοιλάδα της Εορδαίας. Είναι βέβαιο ότι σε πολλές περιπτώσεις θα παραβιάζονται οι ημερήσιες οριακές τιμές για τα PM 10 (50mg/m3)", σύμφωνα με μελέτη του αναπληρωτή καθηγητή Φυσικής Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Δημήτρη Μελά που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση.

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Η NASA αποκλείει την πιθανότητα σύγκρουσης της Γης με τον Απόφις


Επιστήμονες του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης (Jet Propulsion Laboratory-JPL) της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια ουσιαστικά απέκλεισαν το ενδεχόμενο σύγκρουσης του αστεροειδούς Απόφις με τη Γη το 2036.
Νέα, ανανεωμένα δεδομένα του 2011 και του 2012 που λήφθηκαν από τα τηλεσκόπια της NASAMagdalena Ridge στο Νέο Μεξικό και Pan-STARRS στη Χαβάη, όπως και η τροχιά που ακολούθησε ο Απόφις την Πέμπτη (σύμφωνα με παρατηρήσεις του Goldstone Solar System Radar) οπότε και βρέθηκε πολύ κοντά στη Γη, έδειξαν ότι δεν κινδυνεύουμε το 2036, οπότε και η ελάχιστη πιθανή απόσταση θα είναι 30.000 χιλιόμετρα.
Οι πιθανότητα σύγκρουσης του Απόφις με τη Γη είναι μικρότερη από μια στο εκατομμύριο, με τους επιστήμονες να την αποκλείουν πλέον μετά βεβαιότητας.
Ωστόσο, στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να πλησιάσει τη Γη στα 27.500 χλμ, ο λιγότερο γνωστός αστεροειδής 2012 DA14, μήκους 40 μέτρων.
Όπως λένε στη NASA, τα νέα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια εντοπίζουν διαρκώς αντικείμενα και αστεροειδείς που έρχονται σε απόσταση “αναπνοής” από τη Γη, δίχως μέχρι τώρα να έχει εντοπιστεί κάποια ρεαλιστική απειλή.
Για περισσότερες πληροφορίες για αστεροειδείς και αντικείμενα που πλησιάζουν τη Γη επισκεφθείτε τη σελίδα του JPL http://www.jpl.nasa.gov/asteroidwatch, αλλά και τη σελίδα του AsteroidWatch στο Twitterhttp://www.twitter.com/asteroidwatch.

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Αίσιο τέλος για παγιδευμένες φάλαινες – δολοφόνους στον Καναδά


Τον δρόμο προς την ανοιχτή θάλασσα βρήκαν, όπως όλα δείχνουν, 11 φάλαινες - δολοφόνοι, οι οποίες είχαν παγιδευτεί εδώ και δύο ημέρες κάτω από τους πάγους στον Κόλπο του Χάντσον στον Καναδά, έχοντας ένα πολύ μικρό άνοιγμα στην επιφάνεια για να αναπνέουν, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της κοινότητας, Ινουκτζουάκ (1.500 χλμ. βόρεια του Μόντρεαλ), λίγο μετά τις 08.00 το πρωί της Πέμπτης, τοπική ώρα (19.00 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας) διαπιστώθηκε ότι η παλίρροια και η αλλαγή στη φορά των ανέμων κατά τη διάρκεια της νύχτας δημιούργησαν μια δίοδο προς την ανοιχτή θάλασσα, μέσα από την οποία τα θαλάσσια θηλαστικά κατάφεραν να απομακρυνθούν από το σημείο που είχαν παγιδευτεί για ημέρες.

«Είναι ελεύθερες. Δεν βρίσκονται πλέον εκεί. Φαίνεται πως με την πανσέληνο, η φορά των ρευμάτων άλλαξε, τροποποιώντας τη διάταξη των παγων. Θα μπορούσε να είχαν παγιδευτεί πλήρως, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση η πανσέληνος βοήθησε, δημιουργώντας ένα πέρασμα προς την ανοιχτή θάλασσα», δήλωσε περιχαρής στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο Petah Inukpuk, προσθέτοντας πως η τρύπα μέσα από την οποία έκαναν κατά διαστήματα την εμφάνισή τους οι φάλαινες, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να παίρνουν ανάσες, παρέμεινε ανοιχτή σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.



«Ήταν η Μητέρα Φύση που τις βοήθησε. Δεν είναι πλέον παγιδευμένες κάτω από τους πάγους», κατέληξε.

Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, το Τμήμα Αλιείας και Ωκεανών του Καναδά έλαβε ενημέρωση από την τοπική κοινότητα του Ινουκτζουάκ (περίπου 1.500 κάτοικοι) ότι οι φάλαινες δεν βρίσκονται πλέον εκεί, πληροφορία που επιβεβαιώθηκε και μέσω εναέριου μέσου. Η είδηση έγινε γνωστή ενώ στο σημείο κατευθυνόταν ειδική ομάδα ωκεανολόγων προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει δυνατότητα διάσωσης τους.

Οι εικόνες από ερασιτεχνικά video, που έδειχναν τις φάλαινες να βγαίνουν εναλλάξ στην επιφάνεια προκειμένου να παίρνουν ανάσες, έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν παγκόσμια συγκίνηση.

Μάχη με τον χρόνο

Η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η μοναδική διέξοδος που είχαν οι φάλαινες για να αναπνέουν ήταν ένα άνοιγμα στον πάγο, το οποίο δεν ξεπερνούσε σε μήκος τα 9 μέτρα.

Λόγω του αριθμού τους η άνοδος των παγιδευμένων θηλαστικών στην επιφάνεια γινόταν εναλλάξ, την ίδια στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη η αναζήτηση διεξόδου προς την ανοιχτή θάλασσα. Παράλληλα, η αγωνία των τοπικών Αρχών είχε φθάσει στο «κόκκινο», καθώς ανά πάσα στιγμή υπήρχε ο κίνδυνος να δημιουργηθεί πάγος και να κλείσει το άνοιγμα, εξέλιξη που θα οδηγούσε στον θάνατο τις φάλαινες.





Σύμφωνα με το NBC, ο δήμαρχος του Ινουκτζουάκ είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή τη βοήθεια της κυβέρνησης, απευθύνοντας έκκληση για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποστολή ενός παγοθραυστικού. Ωστόσο, η απάντηση στο αίτημα ήταν αρνητική καθώς όλα τα διαθέσιμα σκάφη ήταν απασχολημένα σε απομακρυσμένες περιοχές και θα χρειάζονταν αρκετές ημέρες μέχρι να φθάσει κάποιο από αυτά στο σημείο όπου είχαν παγιδευτεί οι φάλαινες.



«Κάθε τόσο μοιάζουν να πανικοβάλλονται. Κάποιες φορές εξαφανίζονται για αρκετή ώρα, πιθανότατα αναζητώντας άλλο ανοιχτό σημείο, το οποίο όμως δεν έχουν κατορθώσει να βρουν μέχρι αυτή τη στιγμή», είχε δηλώσει το απόγευμα της Τετάρτης ο Petah Inukpuk.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν προκειμένου οι φάλαινες να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν. Οι κάτοικοι σπάνε τμήματα του πάγου, προκειμένου να μεγαλώσει το άνοιγμα και να μην παγώσει», είχε επισημάνει επίσης.

Στην... επιφάνεια μνήμες του 1988

Οι φάλαινες ανακαλύφθηκαν το πρωί της Τρίτης από ένα μέλος της τοπικής κοινότητας των Εσκιμώων Ινουίτ, το οποίο κυνηγούσε φώκιες στην περιοχή, μια ημέρα μετά την εμφάνιση πάγου στο συγκεκριμένο τμήμα του Κόλπου.

Το σημείο όπου είχαν παγιδευτεί, απείχε περίπου 10 χλμ. από την ανοιχτή θάλασσα, με το CNN να μεταδίδει πως είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για μέλη του ίδιου κοπαδιού.

Ερευνητής του ιδρύματος Κητολογικών Ερευνών του Νησιού Μίνγκαν (MICS) εξέφρασε την έκπληξή του για την παρουσία φαλαινών στο συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο, καθώς σχεδόν πάντα όλα τα κήτη εγκαταλείπουν την Αρκτική πριν κάνουν την εμφάνισή τους οι πάγοι τον μήνα Ιανουάριο.

«Κανείς μέχρι στιγμής δεν είχε δει φάλαινα τόσο βόρεια, μήνα Ιανουάριο», σημείωσε ο Christian Rampκ, συμπληρώνοντας πως στην περίπτωση που η τρύπα «πάγωνε», τότε οι φάλαινες θα πέθαιναν.

«Πραγματικά είναι σπαρακτικό να γίνεσαι μάρτυρας τέτοιων εικόνων, ωστόσο φαίνεται πως συμβαίνουν πιο συχνά απ’ ότι νομίζουμε», είχε πει ο ερευνητής του MICS.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο στην περιοχή της Αρκτικής. Το 1988, τρεις γκρίζες φάλαινες είχαν παγιδευτεί κάτω από τους πάγους κοντά στην πόλη Μπάροου. Η ιστορία είχε προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον και αποτέλεσε αφορμή για το σενάριο της ταινίας «To Μεγάλο Θαύμα» (2012).

Στη διάρκεια της επιχείρησης «Διέξοδος», ένα από τα τρία θαλάσσια θηλαστικά πέθανε, με τα υπόλοιπα να φθάνουν τελικά μέχρι την ανοιχτή θάλασσα ύστερα από τις συντονισμένες ενέργειες ενός σοβιετικού παγοθραυστικού και μιας κινητής σωστικής μονάδας αμερικανικής εταιρείας, τα μέλη της οποίας διατηρούσαν ανοιχτό το κομμάτι της θάλασσας που δεν είχε παγώσει, χρησιμοποιώντας αλυσοπρίονα και ειδικές συσκευές παραγωγής θερμότητας.

Το νέφος του Λονδίνου στη... Θεσσαλονίκη

Ένα νέφος τύπου Λονδίνου έχει σκεπάσει εδώ και αρκετές ημέρες την Θεσσαλονίκη καθώς, από τη στιγμή που ξεκίνησε η κακοκαιρία, στις αρχές Δεκεμβρίου, συνεπώς και η χρήση οικιακών μέσων θέρμανσης, καταγράφηκαν πέντε επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δύο μεγάλα και τρία μικρότερα.

Ο τύπος αυτός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που καταγράφηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και οφείλει το όνομά του στη βρετανική πόλη, αναγνωρίζεται από δείκτες όπως οι υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων και διοξειδίου του θείου κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε συνδυασμό με κλιματολογικές συνθήκες υγρασίας, άπνοιας και θερμοκρασιακής αναστροφής (συγκέντρωσης θερμών αέριων μαζών σε ύψος 200 έως 300 μέτρων που αποτρέπουν τη διαφυγή των ρύπων σε υψηλότερα επίπεδα της ατμόσφαιρας).

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, χημικός μηχανικός, Μάξιμος Πετρακάκης εξήγησε: «Η Θεσσαλονίκη ανήκει στην πρώτη κατηγορία, εκείνη του νέφους τύπου Λονδίνου ή αλλιώς του νέφους αιθαλομίχλης που επιτείνεται από την καύση ξύλων σε τζάκια και σόμπες».

Με αφορμή, μάλιστα, την καταγραφή πέντε επεισοδίων περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, επισημαίνει ότι δεν είναι τυχαία η εκδήλωση των δύο σοβαρότερων στις 15 και 16 Δεκεμβρίου και στις 25 και 26 Δεκεμβρίου, ημέρες αργιών ή σαββατοκύριακου, κατά τις οποίες οι βιομηχανίες υπολειτουργούσαν, η κυκλοφορία των οχημάτων διαμορφώθηκε σε χαμηλούς ρυθμούς ενώ δεν λειτουργούσαν ούτε τα σχολεία. «Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο κόσμος μένει στο σπίτι του και τα περιστατικά της αύξησης των τιμών των ρύπων σημειώνονται τις βραδινές ώρες, γεγονός που μας οδηγεί να συμπεράνουμε ότι οφείλονται στην εκτεταμένη χρήση μέσων θέρμανσης» τονίζει και διευκρινίζει ότι οι μετρήσεις προέρχονται από τους σταθμούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις περιοχές Εγνατίας, Μαρτίου, Λαγκαδά, Επταπυργίου και Μαλακοπής.

Οι υψηλότερες, άλλωστε, τιμές αιωρούμενων σωματιδίων καταγράφηκαν στον σταθμό της οδού Λαγκαδά, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Τα άλλα, μικρότερης έκτασης περιστατικά, σημειώθηκαν στις 5, 8 και 11 Δεκεμβρίου ενώ τις τελευταίες μέρες λόγω της επικράτησης βορείων ανέμων και του γνωστού στη Θεσσαλονίκη Βαρδάρη, οι συνθήκες βελτιώθηκαν.

Στο έλεος του χιονιά ο Λίβανος - Στους 11 οι νεκροί στη Μέση Ανατολή


Τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής στον Λίβανο, ο οποίος πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το χειρότερο κύμα κακοκαιρίας των τελευταίων 10 ετών. Καταρρακτώδεις βροχές και ισχυρές χιονοπτώσεις, σε συνδυασμό με το τσουχτερό κρύο συνθέτουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αραβική χώρα.


(Βροχές...


... και χιόνια σε ολόκληρη την επικράτεια του Λιβάνου)

Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σε όλη τη χώρα για τρίτη διαδοχική ημέρα λόγω του χιονιού και του παγετού.


Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων στη Μέση Ανατολή, εκ των οποίων τέσσερις στην Παλαιστίνη, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στους ήδη ταλαιπωρημένους από τη φτώχεια και τις κακουχίες πρόσφυγες από τη Συρία, που φιλοξενούνται σε καταυλισμούς στον Λίβανο και την Ιορδανία.


(«Άνοιξαν» οι ουρανοί στο Τελ Αβίβ)


(Πλημμύρες στη Δυτική Όχθη)

Δύο γυναίκες εντοπίστηκαν νεκρές την Τετάρτη στη Δυτική Όχθη, όταν το αυτοκίνητό στο οποίο επέβαιναν, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου, την ίδια στιγμή που ένας 30χρονος άνδρας ξεψύχησε από το κρύο στην επαρχία Ταλαμπάγια του Λιβάνου όταν και έπεσε σε λήθαργο μέσα στο όχημά του, έχοντας καταναλώσει νωρίτερα μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Στην Ιερουσαλήμ τα σχολεία έκλεισαν το απόγευμα της Τετάρτης σε περιοχές βόρεια των υψωμάτων του Γκολάντ, με τις καταρρακτώδεις βροχές να προκαλούν πλημμύρες κυρίως στα εδάφη της Παλαιστίνης, λόγω της απουσίας ενός συμβατικού δικτύου ομβρίων υδάτων. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ελικόπτερα του στρατού προχώρησαν στην απομάκρυνση ανθρώπων από στέγες και οροφές αυτοκινήτων, ύστερα από την υπερχείλιση ποταμού.


(Κλειστά τα σχολεία σε περιοχές βόρεια των υψωμάτων του Γκολάντ)


(Πτώση δέντρων στην Ιερουσαλήμ)

Παράλληλα, εκπρόσωπος του στρατού εξήγησε ότι στρατιώτες πρόσφεραν τη βοήθειά τους σε περίπου 30 μικρά παιδιά από την Παλαιστίνη, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν, κόλλησε σε λάσπες στην περιοχή Τζενίν στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Στην Ιορδανία οι συνθήκες στον καταυλισμό Ζαατάρι κοντά στα σύνορα με τη Συρία χειροτέρεψαν ακόμα περισσότερο. Οι ισχυροί άνεμοι, σε συνδυασμό με το νερό της βροχής, κατέστρεψαν σκηνές και έκαναν εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση σε αρκετά τμήματα των έτσι κι αλλιώς πρόχειρων εγκαταστάσεών.


(Εικόνες καταστροφής στον καταυλισμό Ζαατάρι)


(Δρόμοι... ποτάμια στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν)

«Η σκηνή μου καταστράφηκε. Προσπάθησα να τη φτιάξω αλλά ήταν μάταιο. Δεν ξέρω τι να κάνω. Χρειαζόμαστε βοήθεια. Επειγόντως βοήθεια. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, τα παιδιά μας θα πεθάνουν», τόνισε ο Mohammad Hamed, 30 ετών, ο οποίος εγκατέλειψε τη Συρία μαζί με την οικογένειά του λόγω του εμφυλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Μάρτιο του 2011 και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου