Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Aνοχύρωτη στις πυρκαγιές η Ελλάδα! (για νέο μας το λες;;;)



Μία ημέρα μετά τις πρώτες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Χανιά, Ρέθυμνο, Πάρο, Κυπαρισσία, Μάνη, με έκθεσή της η WWF Ελλάς, ενόψει του καλοκαιριού, εκφράζει  την ανησυχία της για τις σοβαρές ελλείψεις και τη γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πυροπροστασία των ελληνικών δασών.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, όλοι απευχόμαστε να παρατηρηθούν αδυναμίες στον κρατικό μηχανισμό δασοπυρόσβεσης, ωστόσο οι οργανώσεις κρούουν από τώρα το καμπανάκι κινδύνου.

«Η κοινή λογική και εμπειρία των τελευταίων ετών, υπαγορεύουν να σκεφτόμαστε τη φωτιά πολύ πριν τη φωτιά. Αυτό όμως σημαίνει αλλαγή νοοτροπίας και δημιουργία αποτελεσματικών μηχανισμών πρόληψης. Παρότι η οικονομική κρίση προφανώς επηρεάζει και τη δασοπροστασία, θα περίμενε κανείς λόγω και αυτών των δυσχερειών να γίνεται προσπάθεια για πιο έξυπνη, έγκαιρη και αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος. Δυστυχώς, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες, για άλλη μια χρονιά βλέπουμε τις γνωστές καθυστερήσεις σε επιμέρους μέτρα και την έλλειψη συνολικού συντονισμένου σχεδίου», σημειώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής της WWF Ελλάς».

Η ανακοίνωση της WWF: 

«Περισσότερες από 1.700 προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών και δασικών υπαλλήλων που βρίσκονται ακόμη στον αέρα. Καθηλωμένα οχήματα λόγω έλλειψης καυσίμων, παλιά λάστιχα και ελλιπής συντήρηση που πλήττουν το αξιόμαχο των μηχανισμών δασοπροστασίας. Συντονισμός που βελτιώνεται μόνο στα σημεία αλλά δεν οριοθετείται σε θεσμικό επίπεδο. Δάση που κινδυνεύουν για μία ακόμη χρονιά.

Αυτή είναι η εξίσωση με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι ενόψει μιας ακόμη αντιπυρικής περιόδου και με τις πρώτες πυρκαγιές να μας χτυπούν ήδη την πόρτα. Παρά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού περί πυροπροστασίας και σημειακών θετικών βημάτων, τα χρόνια προβλήματα του ελληνικού μηχανισμού δασοπροστασίας παραμένουν. Με την οικονομική κρίση να δοκιμάζει τα όρια ενός ήδη προβληματικού συστήματος, ο μηχανισμός δασοπροστασίας παρουσιάζεται ξεγυμνωμένος, παρότι βαδίζουμε προς το τέλος του πρώτου μήνα της αντιπυρικής περιόδου.

Σοβαρά προβλήματα που καθηλώνουν τον μηχανισμό καταστολής δασικών πυρκαγιών είναι τα εξής:

Καθυστερήσεις στην πρόσληψη 1.500 εποχικών υπαλλήλων, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν πάγιες ανάγκες στον μηχανισμό δασοπροστασίας και θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη στις θέσεις τους. Επίσης, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η πρόσληψη 251 ατόμων εποχικού προσωπικού οκτάμηνης διάρκειας, το οποίο θα αναλάβει εργασίες για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε υλικό εξοπλισμό (π.χ. λάστιχα πυροσβεστικών οχημάτων) και αρκετοί οι προβληματισμοί ως προς το αξιόμαχο του επίγειου και εναέριου στόλου δασοπυρόσβεσης, λόγω της παλαιότητάς του και των προβλημάτων που προκύπτουν στη συντήρησή του. Η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αφορούν στη χρήση των ιδιόκτητων πτητικών μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν επιλύει συνολικά τα προβλήματα ενός μηχανισμού που χωλαίνει. 

3. Παρότι οι ΟΤΑ έλαβαν εγκαίρως τους κατά 20% μειωμένους πόρους σε σχέση με την περσινή αντιπυρική περίοδο από τη ΓΓΠΠ για εργασίες αντιπυρικής προστασίας, η έλλειψη αξιολόγησης και διαφάνειας υποσκάπτει σοβαρά την αποτελεσματική χρήση τους για δασοπροστασία.

Παρότι υπάρχει επιτέλους κινητικότητα στην αξιοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για έργα αντιπυρικής προστασίας, σημαντικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών δυσχεραίνουν την υλοποίηση του. Επίσης, παρά τις εξαγγελίες για έγκαιρη διάθεση κονδυλίων για τις εργασίες πρόληψης από πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου, οι υπηρεσίες δεν έχουν λάβει ακόμα τις σχετικές πιστώσεις, καθότι εκκρεμεί σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω της μη έγκαιρης διάθεσης πόρων για την κάλυψη δαπανών μετακίνησης των δασικών υπηρεσιών, τα οχήματά τους παραμένουν καθηλωμένα.
Η αναστολή πληρωμών προς τους Φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, δεν τους επιτρέπει να συμμετέχουν ουσιαστικά στην πυροφύλαξη των ιδιαίτερα ευαίσθητων και σημαντικών αυτών περιοχών.

Σε κάθε περίπτωση, η δασοπροστασία στη χώρα μας δεν θα αναβαθμιστεί ποτέ ουσιαστικά, αν δεν υιοθετηθούν συγκεκριμένα βήματα που θα ορίζουν τη ριζική αλλαγή της νοοτροπίας μας. Μιας νοοτροπίας που εστιάζει στην καταστολή έναντι της πρόληψης, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού, μακροχρόνιου πλάνου και συνοχής. Πιο συγκεκριμένα:

Η συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών φορέων που συμμετέχουν έμμεσα και άμεσα στην καταστολή παρουσιάζει φαινομενικά σημάδια βελτίωσης, μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων. Παρόλα αυτά, σε θεσμικό επίπεδο, το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα (Φεβρουάριος 2013) για την «Αναδιοργάνωση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις» δεν περιέχει καμία πρόνοια για να αλλάξει η σημερινή νοοτροπία και πρακτική και διαιωνίζει τα μεγάλα προβλήματα συντονισμού.

2. Ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί κυρίως σωστή διαχείριση και πρόληψη και όχι απλώς μονοσήμαντη καταστολή, ένα μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, δεν έχουν ακόμα κατανεμηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες οι προβλεπόμενοι πόροι και το εποχικό προσωπικό. Η έγκαιρη προετοιμασία του μηχανισμού και διάθεση των απαιτούμενων κονδυλίων ώστε τα έργα πρόληψης να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου - κι όχι κατά τη διάρκειά της - είναι ζωτικής σημασίας. Μόνο έτσι μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς, αλλά και να είναι πιο αποτελεσματικό το έργο της καταστολής.

3. Απαιτείται άμεση και ουσιαστική αξιοποίηση των εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας, με θέσπιση των απαραίτητων νομικών ρυθμίσεων. Εδώ, αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αυτόν τον τομέα έχουν γίνει σημαντικά βήματα, καθώς βρίσκεται προς διαβούλευση σχετικό σχέδιο νόμου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

4. Η κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών, πρέπει να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς, προκειμένου να λειτουργήσουν αποτρεπτικά, όπως και σε άλλες χώρες, απέναντι σε επίδοξους εμπρηστές.

Πηγή: zougla.gr

Ζέστη στην Κρήτη

Τη νύχτα της Τρίτης (28/5) προς ξημερωματα Τεταρτης(29/5) ,επικράτησαν πολύ υψηλες θερμοκρασίες στο νησί της Κρήτης. Σε πολλές περιοχές κυρίως της Βόρειας Κρήτης, ο υδράργυρος  ξεπέρασε τους 30οC...
Πιο αναλυτικά:  ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ : Xανιά 35.8οC Ακρωτήρι 33.8οC Φαλασάρνα 34.6οC Αλκιανός 34.6οC Βρύσσες 32οC Aρμένοι 32.8οC  ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ : Ρέθυμνο 33.9οC Ρούστικα 31.3οC Φράγμα Ποταμών 32.6οC Σπύλι 30.2οC Πλακιάς 30.5οC ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΠΟΛΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ : Aκτή Μ.Φ.Ι.Κ 30.5οC Kνωσσός 32οC ΄Ανω Αλικαρνασσός 31.8οC NOMOΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ : Σητεία 30.5οC !!!
Επίσης, θυελλώδεις θερμοί νοτιάδες ,δημιούργησαν προβλήματα ,ενώ στο Νομό Χανίων σημειώθηκαν και πυρκαγιές... Μέγιστη καταγεγραμμένη ριπή ανέμου στο νομό Ρεθύμνης και πιο συγκεκριμένα στο Φράγμα Ποταμών 115.9 km/h!
Nα σημειωθεί ότι τα παραπάνω στοιχεία είναι από τους κατά τόπους μετεωρολογικούς σταθμούς της Κρήτης.


meteokrhtes.blogspot.com


Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΥΠΕΚΑ: Συναγερμός για τις δασικές πυρκαγιές

Συνεχή εγρήγορση ζητεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για όλες τις κρατικές υπηρεσίες που εμπλέκονται στην πρόληψη και καταστολή των δασικών πυρκαγιών ζητεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να ελαχιστοποιηθούν, στο μέτρο του δυνατού, οι απώλειες στο δασικό μας πλούτο.

Σε συνέχεια, μάλιστα, της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2013 υπό τον πρωθυπουργό, ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης απέστειλε επιστολή προς τους γενικούς γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, σχετικά με τη συνεργασία των συναρμοδίων υπηρεσιών στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Στην επιστολή του ο κ. Καλαφάτης αναφέρει ότι πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχή έκβαση του αντιπυρικού αγώνα διαδραματίζει η πρόληψη, η οποία, προκειμένου να επιτευχθεί, απαιτεί τη μέγιστη δυνατή βελτίωση της συνεργασίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Ιδιαίτερα, πυροσβεστική και δασική υπηρεσία οφείλουν να συνεργάζονται μέχρι και το τέλος της περιόδου με εντατικούς ρυθμούς και σε καθημερινή βάση. 
Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο οι αποκεντρωμένες διοικήσεις να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η συνεργασία αυτή να καταστεί κατ' ουσίαν θεσμική. 
Ταυτόχρονα, οι επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα και επισήμως τους δασικούς υπαλλήλους αναφορικά με την έναρξη οποιουδήποτε επεισοδίου πυρκαγιάς.

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Καθαρά τα νερά σε 26 παραλίες της Αρκαδίας

Το 94 % των περιοχών κολύμβησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας των υδάτων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος σχετικά με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη. Η ποιότητα των υδάτων είναι άριστη στο 78 % των περιοχών, ενώ αυξήθηκε σχεδόν κατά 2% ο αριθμός των περιοχών που πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις, σε σύγκριση με τα στοιχεία της περυσινής έκθεσης.

Για την Αρκαδία, ανακοινώθηκαν στοιχεία για 26 παραλίες και για όλες αναφέρεται ότι έχουν εξαιρετικά νερά.

Οι παραλίες αυτές είναι:

ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ 1
ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ 2
ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ 3
ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ 4
Ατσίγγανος
Ατσίγγανος - CAMPING
CAMPING ΑΡΚΑΔΙΑ
ΦΩΚΙΑΝΟΣ
ΓΚΡΙΖΑ ΠΑΡΑΛΙΑ
ΛΑΚΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ
ΛΙΒΑΔΙ
ΜΕΛΙΓΟΥ - DISCO ALINA
ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΓΑΝΙ
ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΥΡΟΥ-ΕΝΑΝΤΙ Φούρνου
ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΥΡΟΥ-ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΝΟΥΣΟΣ
ΠΑΡΑΛΙΟ ΑΣΤΡΟΣ - ΕΝΑΝΤΙ CAMPING
ΠΑΡΑΛΙΟ ΑΣΤΡΟΣ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΚΑΛΛΙΣΤΩ»
Πλάκα Λεωνιδίου
Πλάκα Λεωνιδίου-ALIEFTIKO ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ
ΠΟΥΛΙΘΡΑ
ΠΟΥΛΙΘΡΑ
Σαμπατική
THIOPAFSTO
TYROS
ΞΗΡΟΠΗΓΑΔΟ
ΞΗΡΟΠΗΓΑΔΟ-ΒΟΡΕΙΟ ΤΜΗΜΑ ΑΚΤHΣ

Πηγή:kalimera-arkadia

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Αυξημένα ποσοστά ρύπανσης στη Δ. Μακεδονία

Αυξημένα ποσοστά ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψαν σήμερα οι σταθμοί μέτρησης του Κέντρου Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ο υπεύθυνος ατμοσφαιρικής ποιότητας του Κέντρου, Βασίλης Ευαγγελόπουλος, το περιστατικό αποδίδεται στη σημαντική μεταφορά σκόνης από τη βόρεια Αφρική, πέραν των τοπικών πηγών ρύπανσης στο ενεργειακό λεκανοπέδιο.

«Οι μέσες συγκεντρώσεις διαμορφώνονται στα εκατό μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα με όριο τα πενήντα μικρογραμμάρια ανά κυβικό» τονίζει ο ίδιος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Παράλληλα αναφέρει πως, σύμφωνα με τις προβλέψεις του πανεπιστημίου Αθηνών για διάφορες περιοχές της Μεσογείου, υποχώρηση των υψηλών συγκεντρώσεων αναμένεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της ερχόμενης Πέμπτης.

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

H ζωντανή γέφυρα της Ινδονησίας!

Τα τελευταία εκατό χρόνια σχεδόν οι κάτοικοι των δύο μικρών χωριών στη Δυτική Σουμάτρα χρησιμοποιούν μια γέφυρα μήκους 30 μέτρων, που σχηματίζεται από τις ρίζες δύο υπεραιωνόβιων δέντρων, προκειμένου να μετακινηθούν από τη μια όχθη του ποταμού στην άλλη. 

Γνωστή ως «Jembatan Akar», η ζωντανή γέφυρα αποτελεί φυσικό θαύμα και έχει γίνει δημοφιλές αξιοθέατο για ντόπιους αλλά και τουρίστες. Σύμφωνα με τους κατοίκους των χωριών, δημιουργήθηκε το 1890 από τον Pakih Sohan, έναν μουσουλμάνο δάσκαλο που ήταν ιδιαίτερα απογοητευμένος από το γεγονός ότι οι μαθητές δεν μπορούσαν να παραστούν στις διδασκαλίες του εξαιτίας του ποταμού Batang Bayang που χώριζε τους δύο οικισμούς. 

Έτσι, φύτεψε δύο μικρά πλατύφυλλα δέντρα και ξεκίνησε να πλέκει τις ρίζες τους. Χρειάστηκαν περίπου 26 χρόνια για να δημιουργηθεί μια ασφαλής γέφυρα, ενώ από τότε κάθε χρόνος που περνάει την κάνει ακόμα πιο ανθεκτική.


Πηγή: perierga.gr

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Δοκιμαστικός έλεγχος του AVOID

Η easyJet, σε συνεργασία με τις εταιρίες Airbus & Nicarnica θα πραγματοποιήσει τον τελικό έλεγχο του συστήματος AVOID (Airborne Volcanic Object Imaging Detector). 

Την περασμένη εβδομάδα, η easyJet μετέφερε ένα τόνο ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία που συλλέχτηκε από το Ινστιτούτο Earth Sciences του Reykjavik. Η τέφρα, ξηραίνεται για να δημιουργήσει την υφή «πούδρας» και θα χρησιμοποιηθεί σε ένα μοναδικό δοκιμαστικό πείραμα που θα λάβει χώρα φέτος το καλοκαίρι. 

Το πείραμα θα πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας δύο αεροσκάφη Airbus, από τα οποία, το ένα θα έχει τη δυνατότητα να διασπείρει τέφρα στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας ένα τεχνητό νέφος ηφαιστειακής τέφρας και το άλλο αεροσκάφος, θα είναι εφοδιασμένο με το νέο σύστημα όπου θα πραγματοποιεί πτήσεις, προσπαθώντας να την εντοπίσει και να την αποφύγει στα 30.000 πόδια.

Το πείραμα, το οποίο αναμένεται να διεξαχθεί τον Αύγουστο, θα λάβει χώρα όταν οι δορυφόροι SEVIRI και Calypso ευθυγραμμιστούν για να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν το νέφος ηφαιστειακής τέφρας από το διάστημα, βοηθώντας με αυτόν τον τόπο να αποδειχθεί η ακρίβεια και η αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας AVOID. 

O Ian Davies, Διευθυντής Τμήματος Μηχανικών (Engineering Director) της easyJet's, δήλωσε: «Η απειλή από τα Ισλανδικά ηφαίστεια εξακολουθεί να υπάρχει, για αυτό και η τελειοποίηση της τεχνολογίας AVOID και η έγκρισή της είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δε θα δούμε ποτέ ξανά τις σκηνές της άνοιξης του 2010, που ακυρώθηκαν χιλιάδες πτήσεις για αρκετές ημέρες. 

Η μεταφορά ενός τόνου της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία είναι ένα σημαντικό βήμα για την τελική δοκιμή της τεχνολογίας, ώστε να λάβει την πιστοποίηση και έγκριση για εφαρμογή».

Ο Καθηγητής Fred Prata, σχεδιαστής του συστήματος AVOID, είπε σχετικά: «Αυτό είναι το τέλειο επιστημονικό πείραμα. Θα γνωρίζουμε ακριβώς πόση τέφρα θα έχουμε εναποθέσει στην ατμόσφαιρα, καθώς επίσης την συγκέντρωση και τη σύνθεσή της. Το σύστημα AVOID θα τη μετρήσει και στη συνέχεια, θα δείξει τις δυνατότητες της τεχνολογίας».

Ο Manfred Birnfeld, Ανώτατος Μηχανικός της Airbus (Senior flight Test Engineer), συμπλήρωσε: «Όλοι εργαζόμαστε για τη μείωση των επιπτώσεων των νεφών ηφαιστειακής τέφρας και η τεχνολογία που αναπτύσσει το σύστημα AVOID, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη για τον εντοπισμό του εναέριου χώρου που δεν έχει ρυπανθεί από τέφρα, παρέχοντας πληροφορίες στους πιλότους και τις αεροπορικές εταιρίες για τον ακριβή εντοπισμό των νεφών ηφαιστειακής τέφρας. 

Αυτός είναι ο λόγος που η Airbus υποστηρίζει την ανάπτυξη του συστήματος AVOID και ελπίζουμε ότι αυτό το σύστημα θα συμβάλλει στην επίτευξη τρισδιάστατων δυναμικών εργαλείων χαρτογράφησης, που θα επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρείες να λαμβάνουν τις απαραίτητες αποφάσεις για μία ασφαλή πτήση, γνωρίζοντας την ακριβής τοποθεσία των νεφών ηφαιστειακής τέφρας στην ατμόσφαιρα».

Το σύστημα AVOID μπορεί να παρομοιαστεί με ένα «ραντάρ καιρού» για τέφρα. Το σύστημα δημιουργήθηκε από τον Καθηγητή Fred Prata, Γενικό Διευθυντή Τεχνολογίας στο Nicarnica Aviation και αποτελείται από τεχνολογία υπερύθρων (που αναπτύχθηκε από τον στρατό των ΗΠΑ). Πιο συγκεκριμένα, μια διπλή κάμερα με ακτίνες υπερύθρων τοποθετείται στα αεροσκάφη παρέχοντας εικόνες στους πιλότους καθώς και στο κέντρο ελέγχου της αεροπορικής εταιρίας. Με τις κάμερες οι πιλότοι θα μπορούν να δουν ένα νέφος ηφαιστειακής τέφρας σε απόσταση ως και 100 χλμ. και σε υψόμετρο από τα 5.000 πόδια ως τα 50.000 πόδια δίνοντάς τους με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα να προσαρμόσουν την πορεία πτήσης του αεροσκάφους, ώστε να αποφεύγουν τα πιθανά νέφη ηφαιστειακής τέφρας.

Στο έδαφος, οι πληροφορίες που θα λαμβάνονται από τα αεροσκάφη με την τεχνολογία AVOID θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται, ώστε να υπάρχει έγκυρη και ακριβής εικόνα του νέφους ηφαιστειακής τέφρας, βάσει δεδομένων που συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, θα υπάρχει η δυνατότητα να ανοιχθούν μεγάλα τμήματα εναέριου χώρου, τα οποία, σε διαφορετική περίπτωση θα παρέμεναν κλειστά στη διάρκεια μιας ηφαιστειακής έκρηξης, γεγονός από το οποίο θα επωφεληθούν οι επιβάτες, καθώς θα ελαχιστοποιηθεί η διαταραχή.

Εντοπίστηκε γιγάντιο κεφάλι ψαριού!

Ένα γιγαντιαίο κεφάλι ψαριού εντοπίστηκε στο Oxfordshire της Βρετανίας, το μεγαλύτερο που βρέθηκε ποτέ στη χώρα αυτή.

Το κεφάλι έχει μήκος 35 εκατοστών και 700 αιχμηρά δόντια… Το κρανίο εντοπίστηκε προ ημερών από έναν γεωργό, δίπλα στον ποταμό Cherwell.

Ο ίδιος αρχικά πίστεψε ότι επρόκειτο για κεφάλι ελαφιού, παρόλα αυτά με μια πιο προσεκτική ματιά αντελήφθη ότι επρόκειτο για τμήμα του κουφαριού ενός τεράστιου… λούτσου.

Ο ειδικός, Αndrew Crisp εξετάζοντας το κρανίο ανέφερε ότι δεν είχε δει ποτέ στο παρελθόν ένα τόσο μεγάλο κρανίο, ενώ εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα ανήκει στο μεγαλύτερο λούτσο που έχει βρεθεί στη χώρα.

Επιπλέον εκτιμάται ότι το ψάρι ήταν 20 ετών όταν πέθανε και ζύγιζε περί τα 25 κιλά!



Βρέθηκαν θαλάσσιοι ελέφαντες θετικοί στον Η1Ν1


Θαλάσσιοι ελέφαντες στην Καλιφόρνια προσβλήθηκαν από τον ιό Η1Ν1 σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις, γεγονός που αποδεικνύει ότι η γρίπη των χοίρων μπορεί να μεταδοθεί από είδος σε είδος. (!)

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου, οι οποίοι εξέτασαν δείγματα ρινικής βλέννας των θαλάσσιων θηλαστικών εντοπίστηκαν δύο εξ αυτών να έχουν προσβληθεί από τον Η1Ν1, ενώ 28 ακόμα θαλάσσιοι ελέφαντες έφεραν αντισώματα και είχαν επομένως εκτεθεί στον ιό.

«Ο Η1Ν1 κυκλοφορεί στους ανθρώπους από το 2009» ανέφερε η δρ. Γκόλντσταϊν του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Τα κοίτη ανιχνεύθηκαν ότι ήταν θετικά στον ιό «όταν επέστρεψαν από τη θάλασσα στην ξηρά την άνοιξη του 2010».

Υπεγράφη η αποκατάσταση της χωματερής του Κούκου

Υπεγράφη μεταξύ του Δήμου Πρεβέζης και της αναδόχου Κοινοπραξίας Κατσιμπόκη - Mάκη η αποκατάσταση του παλιού χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στον Κούκο της Τοπικής Κοινότητας Νικόπολης.

Πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση προϋπολογισμού 1.900.000 (ενός εκατομμυρίου 900 χιλιάδων) ευρώ με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΠΕΡΑ του Υπουργείου Περιβάλλοντος Κλιματικής Αλλαγής.

Το έργο περιλαμβάνει εκτεταμένη αποκατάσταση και περίφραξη του χώρου, δεντροφυτεύεις καθώς και παραγωγή βιοαερίου από τα απορρίμματα που βρίσκονται θαμμένα στην χωματερή.

Όπως τονίζει ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος ,του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής αλλά και του οικοσυστήματος του Αμβρακικού.

«Καταφέραμε με το κλείσιμο της χωματερής να λύσουμε ένα πρόβλημα που διαιωνίζονταν για περίπου 50 χρόνια» αναφέρει ο κ. Μπαϊλης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η χωματερή γειτνίαζε με τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και του Μνημείου του Αυγούστου προκαλώντας την υποβάθμισή τους.

«Πρόκειται για έργο πολιτισμού» λέει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Πρέβεζας συμπληρώνοντας ότι σε λίγους μήνες η εικόνα της έκτασης όπου επί δεκαετίες γίνονταν η εναπόθεση των απορριμμάτων του Δήμου θα είναι εντελώς διαφορετική.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών ανέρχεται στους 8 μήνες.

Σύμφωνα δε με τον κ. Μπαϊλη και προκειμένου να υπάρξει συνολική αναβάθμιση του περιβάλλοντος και προστασία της Δημόσιας Υγείας σε ολόκληρο τον Δήμο μετά το κλείσιμο του ΧΑ.ΔΑ του Κούκου αντίστοιχες διαδικασίες δρομολογήθηκαν για τις χωματερές του Ωρωπού και του Ζαλόγγου.

Πηγή: pamepreveza.gr

Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Θεσσαλονίκη: 10ος Αγώνας Παρατήρησης Πουλιών

Ο 10ος Αγώνας Παρατήρησης Πουλιών («Birdrace») στη Βόρεια Ελλάδα διοργανώνεται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία την Κυριακή 19 Μαΐου 2013. Ο αγώνας θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες, μέσα σ’ ένα κλίμα ομαδικότητας, συνεργασίας και άμιλλας, να γνωρίσουν καλύτερα την πλούσια ορνιθοπανίδα της περιοχής που έχει οριστεί στο πλαίσιο του αγώνα (ακόμη και των πράσινων χώρων μέσα και γύρω από την πόλη), θα ενεργοποιήσει νέους παρατηρητές, οι οποίοι θα εμπλουτίσουν τη γνώση τους κοντά στους έμπειρους ομαδάρχες και θα προωθήσει την παρατήρηση ως μέσο προστασίας και ψυχαγωγίας, ευαισθητοποιώντας το ευρύτερο κοινό και προωθώντας τον εθελοντισμό. 


Φέτος, ο αγώνας θα διεξαχθεί στο Σέιχ Σου και σε κομμάτι του όρους Χορτιάτη, ενώ θα έχει ως σημείο τερματισμού το Ρέμα Πυλαίας. Τις προηγούμενες χρονιές, αγώνες έχουν λάβει χώρα μεταξύ άλλων στην Κορώνεια, στην Κερκίνη, στο Καϊμακτσαλάν και τη Βεγορίτιδα. Οι ομάδες των διαγωνιζόμενων θα διασχίσουν λόφους, βουνά, άλση, πάρκα και αδόμητους χώρους, παρατηρώντας και καταγράφοντας τα πουλιά της περιοχής, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να παρατηρήσουν και μερικά από τα μεταναστευτικά πουλιά που βρίσκονται στη χώρα μας. Νικήτρια ομάδα θα ανακηρυχθεί αυτή που θα καταφέρει να καταγράψει τα περισσότερα είδη πουλιών, ενώ θα επιβραβευτεί και η ομάδα που θα δει το σπανιότερο είδος με αναμνηστικά κύπελλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι οι φυσικές περιοχές στις μεγαλουπόλεις έχουν πλέον περιοριστεί, σε κάποιες «γωνιές» η φύση, σε πείσμα των καιρών, συνεχίζει να «επιβιώνει», αλλά και να αναπτύσσεται όπως παλιά. Αυτές λοιπόν οι οάσεις ζωής θα εξερευνηθούν, μέσω της παρατήρησης πουλιών (birdwatching), στο πλαίσιο του αγώνα «Birdrace».

Μπορείτε να διαβάσετε και το ΔΤ για τον 8ο Αττικό Αγώνα Παρατήρησης Πουλιών, που έγινε τον Απρίλιο, εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνείτε με το γραφείο της Ορνιθολογικής στη Θεσσαλονίκη (τηλ/fax: 2310 244245, email: thess@ornithologiki.gr, Ελένη Βορδογιάννη).


* Από τη σελίδα του Ανδρέα Ρουμελιώτη στο facebook: «Μπορώ και χωρίς ευρώ» 

Περιβαλλοντικές δράσεις από Αύρα και Αρκτούρο

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ της Coca-Cola Τρία Έψιλον, σε συνεργασία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, συνεχίζει για 5η χρονιά το διεθνώς βραβευμένο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα», προσκαλώντας το κοινό να επιλέξει ψηφίζοντας online τις 3 φετινές περιβαλλοντικές δράσεις που θα υλοποιηθούν. 

Η ψηφοφορία διαρκεί έως τις 31 Μαΐου στη σελίδα του ΑΥΡΑ στο Facebookwww.facebook.com/avragreen.gr και στο επίσημο website του ΑΥΡΑ www.avragreen.gr και το κοινό καλείται να ψηφίσει 1 έως 3 από τις συνολικά 10 προτεινόμενες δράσεις.

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ επενδύοντας με συνέπεια και συνέχεια στη διασφάλιση ανάπτυξης και δέσμευσης της προστασίας του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, υλοποιεί, εδώ και 5 χρόνια, με σταθερό συνεργάτη την ΜΚΟ ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα». 

Το πρόγραμμα αποτελεί ορόσημο για τα δεδομένα της χώρας μας καθώς μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί τα παρακάτω σημαντικά αποτελέσματα:

- φύτευση 29.140 δέντρων σε 7 περιοχές της Ελλάδας
- καθαρισμοί 7 περιαστικών δασών, συλλέγοντας 17.6 τόνους απορριμμάτων, ανακυκλώσιμων υλικών και οργανικής ύλης 
- ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση 65.800 μαθητών, μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Δάσος, πηγή νερού και ζωής».

Αναζητώντας, και φέτος, περιοχές στην Ελλάδα όπου το περιβάλλον έχει πληγεί ή απειλείται σοβαρά η χλωρίδα και η πανίδα και έχει διαπιστωθεί η ανάγκη φροντίδας της φύσης και δημιουργίας συνθηκών προστασίας και ανάπτυξης πρασίνου, το ΑΥΡΑ κατέληξε μαζί με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ σε 10 προτάσεις περιβαλλοντικών δράσεων. Οι προτεινόμενες δράσεις αφορούν στις ακόλουθες περιοχές της χώρας μας : Δράμα, Σέρρες, Φλώρινα, Πίνδος (όρος Βέρνο), Καρδίτσα, Σκιάθος, Αγρίνιο, Καλάβρυτα, Πάρνηθα, Πεντέλη.

Στόχος του ΑΥΡΑ είναι να συμβάλλει ενεργά στην αναζωογόνηση περιοχών που έχουν ανάγκη τη φροντίδα μας, στην προστασία του πρασίνου στη χώρα μας, καθώς και στην ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών ώστε όλοι μαζί να αναλάβουμε δράση ως προς την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Η τελική επιλογή των φετινών 3 περιβαλλοντικών δράσεων, που θα προκύψουν από την ψηφοφορία του κοινού θα ανακοινωθεί στις 5 Ιουνίου στο site του 

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

SOS για την ελληνική αλιεία

Σήμα κινδύνου για δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον αλιευτικό τομέα αλλά και τα ιχθυαποθέματα των ελληνικών θαλασσών εκπέμπει η Greenpeace και άλλοι φορείς, ενόψει της αναθεώρησης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) στην Ευρώπη.

Σε ανακοίνωσή της η Greenpeace τονίζει:

Οι πολιτικοί θα αποφασίσουν για το μέλλον των θαλασσών και των ψαράδων.

Οι ευρωπαϊκοί νόμοι για τη θάλασσα αλλάζουν - κάτι που συμβαίνει μία φορά στα δέκα χρόνια. Εδώ και δεκαετίες αυτοί οι νόμοι έχουν οδηγήσει τα ψάρια σε εξαφάνιση γιατί στηρίζουν τα καταστροφικά, βιομηχανικά σκάφη, όπως οι μηχανότρατες, και απειλούν παράλληλα την επιβίωση των παράκτιων ψαράδων που ψαρεύουν με τον πιο βιώσιμο τρόπο. Αυτοί είναι οι νόμοι που πρέπει να αλλάξουν και πρέπει να πιέσουμε μαζί για αυτό.

Γιατί η ψήφος του κ. Τσαυτάρη θα είναι καθοριστική για το μέλλον μας.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Αλιείας από όλη την Ευρώπη θα συναντηθούν για το τελευταίο στάδιο διαπραγματεύσεων της αναθεώρησης της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Ο δικός μας αρμόδιος υπουργός, κ. Τσαυτάρης, ενώ έχει μία μοναδική ευκαιρία να ανατρέψει δεκαετίες υπεραλίευσης και να στηρίξει ουσιαστικά και την ελληνική παράκτια αλιεία, μέχρι τώρα κρύβει τις προθέσεις του. Έχουμε όμως πολύ ανησυχητικές ενδείξεις για τη στάση που θα κρατήσει.

Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη και τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτά πιέζουν περισσότερο από ποτέ να συνεχιστεί η αλόγιστη καταστροφή των θαλασσών μας.
Δεν γίνεται να τους αφήσουμε να κερδίσουν.

Βοήθησε να πιέσουμε τον κ. Τσαυτάρη να στηρίξει με την ψήφο του τους παράκτιους ψαράδες και όχι τις καταστροφικές μηχανότρατες. Μπες σε αυτή τη σελίδα και συμπλήρωσε τα στοιχεία σου. Το συμβολικό καραβάκι που θα αποκτήσεις θα είναι και η φωνή σου προς τον υπουργό, του οποίου η ψήφος θα καθορίσει την κληρονομιά που θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές
.

Επικίνδυνα φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά

Έρευνα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace αποκαλύπτει την ύπαρξη επικίνδυνων φυτοφαρμάκων σε μήλα, μπανάνες, αχλάδια, πατάτες, καρότα και κολοκύθια τα οποία πωλούνται στη χώρα μας.

Πρόκειται για απαγορευμένες αλλά και νόμιμες ουσίες, οι επίσημες εγκρίσεις των οποίων αναγράφουν πως είναι ύποπτες καρκινογενέσεων, έχουν εξαιρετική τοξικότητα, μπορεί να βλάψουν το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης και πολλά άλλα.

Αυτές οι ουσίες πλήττουν ανεπανόρθωτα την υγεία των αγροτών, θέτουν σε κίνδυνο την κτηνοτροφία, τον υδάτινο ορίζοντα για να καταλήξουν στο δικό μας πιάτο χωρίς να το ξέρουμε. Η Greenpeace καλεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναλάβει επειγόντως δράση για το θέμα της χρήσης φυτοφαρμάκων και να προ
χωρήσει αμέσως στο δρόμο της βιώσιμης γεωργίας χωρίς χημικά και μεταλλαγμένα, με σεβασμό στην υγεία και το περιβάλλον.

Στην έρευνα της Greenpeace εξετάστηκαν 24 δείγματα μήλων, αχλαδιών, καρότων, κολοκυθιών, πατατών, κρεμμυδιών και μπανανών που αγοράστηκαν σε διαφορετικές περιοχές της Αθήνας. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, στα δείγματα εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Συνολικά βρέθηκαν 27 διαφορετικές χημικές δραστικές ουσίες, πολλές εκ των οποίων είναι απαγορευμένες για χρήση εντός ΕΕ. Πολλά από αυτά τα φυτοφάρμακα αναφέρονται ως ‘τοξικά’, ‘εξαιρετικά τοξικά’ και ‘επικίνδυνα για το υδάτινο περιβάλλον’ και είναι ύποπτα για σοβαρότατες βλάβες στην υγεία. Συγκεκριμένα, στην άδεια έγκρισης των ουσιών αναγράφονται επιπτώσεις όπως:


- 'Ύποπτο καρκινογένεσης' (δραστική ουσία Thiacloprid, εντοπίστηκε σε μήλα και αχλάδια),

- 'Μπορεί να βλάψει το έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης' (δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων)

- 'Πιθανός κίνδυνος για εξασθένηση της γονιμότητας' (δραστική ουσία Linuron, εντοπίστηκε σε δείγμα καρότων)

- 'Πολύ τοξικό για τους υδρόβιους οργανισμούς' ή/και 'Μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον' (δραστικές ουσίες Azoxystrobin, Chlorpyrifos, Deltamethrin, Indoxacarb, Imazalil, Linuron, Pyridaben, Captan εντοπίστηκαν μόνες ή σε συνδυασμό σε κολοκύθια, καρότα, μήλα, αχλάδια, μπανάνες),

- 'Πολύ τοξικό για τις μέλισσες' ή 'Επικίνδυνο για τις μέλισσες' (δραστικές ουσίες Chlorpyrifos, Etofenprox, Flonicamid, Indoxacarb, εντοπίστηκαν σε μήλα, καρότα, κολοκύθια).

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Καταιγίδες στην Αττική

Προσοχή! Καταιγίδες έρχονται κυρίως στην Βόρεια, αλλά και την Ανατολική Αττική! Ήδη (12.00) έχουν ξεκινήσει βροχές σε Οινόφυτα, Τανάγρα, Χαλκίδα, Διόνυσο, Ιπποκράτειο, Κερατέα, Σπάτα. Αναφορές για μπουμπουνητά σε όλη την Βόρεια Αττική.... Η Αττική χωρισμένη στα δύο, η μισή με ήλιο, και η υπόλοιπη με καταιγίδα! Από τις 11.00 το πρωί νεφώσεις σχηματίστηκαν στους ορεινούς όγκους της Αττικής, εκτός από το όρος Αιγάλεω, με τον Υμηττό να έχει την πρωτιά, με σωρείτες (σύννεφα πανήψυλα από ύψος 1000 με 1500 μέτρα έως 5000 μέτρα) Ακολουθούν εικόνες από κάμερες:

Η δική μου κάμερα στον Ταύρο (πάνω και αριστερά)














Πειραιάς ( http://pireas.gr )








Ακρόπολη από http://akropolis.gr                   


Πάρνηθα από http://nifada.gr



Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Tρίπολη: Βρήκαν λύση για τα σκουπίδια

Την Πέμπτη θα γίνει μία από τις πλέον κρίσιμες συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για το θέμα των σκουπιδιών στην Τρίπολη.

Η αναθέτουσα αρχή θα κηρύξει το πέρας του ανταγωνιστικού διαλόγου για τον διεθνή διαγωνισμό, όπως έκανε γνωστό χθες στα ΜΜΕ, η Αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.

Στη συνέχεια, θα γίνει δημοπράτηση και κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών, από τις εταιρείες και κοινοπραξίες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Πρόκειται για την τελική φάση του διαγωνισμού.

Μέσα στον Ιούλιο ή το αργότερο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, αν όλα πάνε καλά, θα προκύψει προσωρινός ανάδοχος, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ντ. Νικολάκου, που θα σημάνει τη λήξη του μεγάλου προβλήματος με τα σκουπίδια. 

Η εξέλιξη αυτή, εφόσον επιβεβαιωθεί, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει ουσιαστικά στην οριστική επίλυση του προβλήματος στην Τρίπολη, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μόνο για έξι μήνες.


Πηγή: kalimera-arkadia

Θαλάσσια ρύπανση στον Πειραιά


Ενημερώθηκε σήμερα το πρωί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά για περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης στην περιοχή περιμετρικά του εξωτερικού λιμενοβραχίονα Πειραιά.
Άμεσα στο σημείο μετέβη περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. όπου διαπίστωσε την ύπαρξη ρύπανσης από διάσπαρτες κηλίδες πετρελαιοειδών ιριδίζουσας μορφής, μικρής έκτασης.
Από πλωτό περιπολικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εκτελέστηκαν διελεύσεις και αναδεύσεις με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Έλεγχος συσκευών με τη σκέψη (!)

Η Samsung αφού εισήγαγε τα air gestures και τις τεχνολογίες Smart Pause και Smart Scroll, τώρα επενδύει χρήμα και τεχνογνωσία στη δημιουργία ενός συστήματος ελέγχου των mobile συσκευών με τη σκέψη.

Σε συνεργασία με τον Roozbeh Jafari, καθηγητή του πανεπιστημίου του Τέξας, η κορεατική εταιρεία έχει ήδη εφαρμόσει το εν λόγω σύστημα σε μια ταμπλέτα Galaxy Note 10.1. 

Η αλήθεια είναι ότι απέχουμε πολύ ακόμη από την κυκλοφορία στην αγορά μιας συσκευής που να ελέγχεται από τον ανθρώπινο νου, κυρίως για έναν λόγο: Απαιτεί από το χρήστη να φορά μια αντιαισθητική και γεμάτη ηλεκτρόδια μάσκα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG). Και απ’ ό,τι φαίνεται, το (όχι και τόσο) μικρό αυτό εμπόδιο θα αργήσει να ξεπεραστεί.

Σύμφωνα με τη Samsung, η εν λόγω τεχνολογία αναπτύσσεται κυρίως για να βοηθήσει ανθρώπους με παραλυσία στα χέρια ή άλλα κινητικά προβλήματα, ενώ θα υπάρξουν εφαρμογές της και στα ευρείας κατανάλωσης mobile gadgets του κοντινού (;) μας μέλλοντος.

Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου
Πηγή: digitalnews.gr

Καλιφόρνια: ''Πύρινες γλώσσες'' απειλούν κατοικίες

Αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα βρίσκονται οι κάτοικοι περιοχών στο νότιο τμήμα της Καλιφόρνια των Η.Π.Α., καθώς τουλάχιστον δύο πύρινα μέτωπα συνεχίζουν να μαίνονται εδώ και δύο ημέρες, έχοντας κάνει «στάχτη» μέχρι στιγμής περίπου 28.000 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης.

Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, πάνω από 1.110 κατοικίες, μια Πανεπιστημιούπολη και μια στρατιωτική βάση έχουν εκκενωθεί κατά μήκος του φημισμένου αυτοκινητοδρόμου «101», ενώ τουλάχιστον 15 σπίτια και πέντε αγροτικές μονάδες καταστράφηκαν κοντά στην πόλη Καμαρίλο (περίπου 80 χλμ. από το Λος Άντζελες), καθώς και ένας χώρος υπαίθριας στάθμευσης οχημάτων και σκαφών αναψυχής.

Φωτογραφία από δορυφόρο της NASA
Φωτογραφία από δορυφόρο της NASA
Παράλληλα, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των μικρών γεωργικών μονάδων (φάρμες) που έχουν υποστεί καταστροφές, με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN να μεταδίδει πως πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση για μήνα Μάιο.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο γεωγραφικό τμήμα το οποίο βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Λος Άντζελες, αποτελεί μια φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA).

Σύμφωνα με το CNN, περισσότερες από 4.000 κατοικίες κινδυνεύουν να γίνουν «στάχτη» από τις «πύρινες γλώσσες». Εικόνες από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν απλούς ανθρώπους να προσπαθούν με ό, τι μέσο έχουν στα χέρια τους να σώσουν τις περιουσίες τους.



Σημαντικές είναι οι καταστροφές που έχουν προκληθεί και σε καλλιέργειες φράουλας, που ευδοκιμούν στην ευρύτερη περιοχή.





Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή τραυματίες, ενώ σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, το ένα από τα πύρινα μέτωπα βρισκόταν σε απόσταση 32 χλμ. από την παράκτια κοινότητα του Μαλιμπού (βόρεια του Λος Άντζελες) τα ξημερώματα της Μ. Παρασκευής.

Ο καιρός συνεχίζει να μην είναι σύμμαχος των επίγειων και εναέριων δυνάμεων πυρόσβεσης, με τον υδράργυρο να φθάνει ακόμα και τους 35 βαθμούς Κελσίου.



Όπως έγινε γνωστό τμήμα μήκους 16 χλμ. του αυτοκινητοδρόμου που βρίσκεται παράλληλα με τη θάλασσα (Pacific Coast Highway) έκλεισε για δεύτερη διαδοχική ημέρα, χωρίς ωστόσο να προκληθούν σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς ήδη είχαν ληφθεί μέτρα για την εκτροπή των αυτοκινήτων προς άλλες οδικές αρτηρίες.



Η κινητοποίηση των Αρχών είναι τεράστια και ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο να ζητηθεί η συνδρομή δυνάμεων και από γειτονικές πολιτείες.





Με προσωπικό ασφαλείας στρατιωτική βάση

Οι πρώτες φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους στις 06.30 το πρωί της Μ. Πέμπτης, τοπική ώρα (15.30 ώρα Ελλάδος), πολύ κοντά στον αυτοκινητόδρομο «101» και σε απόσταση λιγότερη των 16 χλμ. από τις ακτές του Ειρηνικού Ωκεανού.

Λόγω της βλάστησης στην περιοχή (ξερά χόρτα και θάμνοι), της χαμηλής υγρασίας και των ισχυρών ανέμων, η πυρκαγιά έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, φθάνοντας στις παρυφές του Καμαρίλο και του Νιουμπέρι Παρκ. Για δεύτερη ημέρα στην αεροναυτική βάση του Πόιντ Μόγκου βρίσκεται μόνο το προσωπικό ασφαλείας, καθώς οι φλόγες πλησιάζουν απειλητικά το δυτικό τμήμα των εγκαταστάσεων, χωρίς ωστόσο να βρίσκεται σε κίνδυνο στρατιωτικός εξοπλισμός.

Εκτιμάται ότι περίπου 4.000 σπίτια στην κομητεία Βεντούρα απειλούνται, με περισσότερους από 1.000 πυροσβέστες να έχουν ριχτεί με όλες τους τις δυνάμεις στον περιορισμό της πύρινης λαίλαπας.

Την ίδια στιγμή μεγάλο τμήμα του «California State University Channel Islands» (CSUCI) εκκενώθηκε λόγω του πυκνού καπνού, που έκανε αποπνικτική την ατμόσφαιρα, ενώ εδώ και δύο ημέρες δεν πραγματοποιείται κανένα μάθημα.



Με το... αριστερό η αντιπυρική περίοδος 

Oι υψηλές θερμοκρασίες και τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» συνδυασμό, ο οποίος δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, κάνοντας παράλληλα τη φωτιά να κινείται εξαιρετικά γρήγορα.





Εκπρόσωπος της κομητείας ανέφερε τη Μ. Παρασκευή πως οι πυροσβέστες έχουν πολύ δύσκολο έργο μπροστά τους λόγω των καιρικών συνθηκών, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα πως μέχρι τη Δευτέρα, η φωτιά θα έχει τεθεί υπό έλεγχο. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία των Η.Π.Α. έχει ανακοινώσει πως το φετινό καλοκαίρι θα είναι ένα από τα θερμότερα των τελευταίων δεκαετιών για τις περιοχές στο δυτικό τμήμα της χώρας.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε πυρκαγιές που συνήθως συναντάμε στα τέλη του καλοκαιριού, όταν κορυφώνεται και η αντιπυρική περίοδος. Και είναι μόνο Μάιος», τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη συγκεκριμένη κομητεία, Tom Kruschke.

Όπως μετέδωσε το BBC, μέχρι στιγμής 680 μεγάλες πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί σε περιοχές ανά την αμερικανική επικράτεια από τις αρχές του 2013, 200 περισσότερες από τον μέσο όρο.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου