Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Εύβοια: Πυρκαγιά ξέσπασε στον Θεολόγο

Εύβοια: Πυρκαγιά ξέσπασε στον ΘεολόγοΜεγάλη φωτιά ξέσπασε πριν από λίγο στον Θεολόγο Eυβοίας, κοντά στην Ερέτρια η οποία μέχρι στιγμής κατακαίει χαμηλή βλάστηση.
Ήδη αυτή την ώρα κατευθύνονται δυνάμεις της πυροσβεστικής ενώ στο σημείο επικρατούν αρκετά δυνατοί άνεμοι.
Με βάση την κατεύθυνση και την ένταση των ανέμων, εκτιμάται πως αν η πυρκαγιά δεν τεθεί έγκαιρα υπό έλεγχο, θα επεκταθεί σε δασική περιοχή με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Προς το παρόν δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Έκτακτο δελτίο από την Ε.Μ.Υ.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (29-06-2013) ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΜΕ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΕΣ.

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ :

ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ (29-06-2013) ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΡΑΔΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΕΜΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΜΥ www.emy.gr.


ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΕΜΚ


Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΒΑΡΔΙΑΣ
ΚΛΕΟΝΙΚΗ ΤΣΙΟΥΤΡΑ


Η ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΕΩΝ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗΣ
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

NASA: 10.000 ουράνια σώματα στη “γειτονιά” της Γης

Τα ουράνια σώματα, δηλαδή αστεροειδείς και κομήτες που περνούν σε κοντινή απόσταση από τη Γη υπολογίζονται σε περίπου 10.000.
Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης διαστημικών αντικειμένων σε κοντινή απόσταση από τη Γη (Near – Earth Object Program – ΝΕΟ) της NASA με τον εντοπισμό του αστεροειδούς 2013 MZ5.
Ο εκπρόσωπος του προγράμματος ΝΕΟ της NASA Λίντλεϊ Τζόνσον υπογράμμισε τη σημασία της ανακάλυψης, ωστόσο έσπευσε να τονίσει ότι ο κυκλοφορεί ακόμα δεκαπλάσιος αριθμός ουράνιων σωμάτων και διαστημικών αντικειμένων που δεν έχει ακόμα εντοπιστεί, ενώ ορισμένα εξ αυτών αποτελούν δυνητικούς κινδύνους για τη Γη.
Το 98% των κοντινών στη Γη αντικειμένων έχουν ανακαλυφθεί από παρατηρητήρια της NASA.
Το αστεροειδής υπ’ αριθμόν 10.000 ακούει στο όνομα 2013 MZ5, έχει μήκος περίπου 300 μέτρων και εντοπίστηκε στις 18 Ιουνίου με το τηλεσκόπιο Pan-STARRS-1 στη Χαβάη.
Ως αντικείμενα ΝΕΟ (Near – Earth Objects) θεωρούνται οι αστεροειδείς και κομήτες που, κατά την περιφορά τους, πλησιάζουν τη Γη σε απόσταση μικρότερη των 45 εκατ. χιλιομέτρων. Οι διαστάσεις τους ποικίλουν από λίγα μέτρα έως 41 χιλιόμετρα για τον μεγαλύτερο αστεροειδή, τον 1036 Γανυμήδη.
Το πρώτο αντικείμενο ΝΕΟ ανακαλύφθηκε το 1898 και για τον επόμενο αιώνα δεν είχαν ανακαλυφθεί πάνω από 500 ακόμα. Ωστόσο, μετά το 1998, όταν η NASA έθεσε σε εφαρμογή το Πρόγραμμα ΝΕΟ, με επικεφαλής τον Ντον Γιέομανς, υπήρξε ραγδαία αύξηση.
econews

Κυκλάδες: Καταστρέφεται η πρώτη πλωτή μονάδα αφαλάτωσης που κατασκεύασαν Έλληνες επιστήμονες

Στο λιμάνι του νησιού των Κυκλάδων Ηρακλειά καταστρέφεται η πρώτη πλωτή μονάδα αφαλάτωσης που κατασκεύασαν έλληνες επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Αιγαίου. 

Η πλωτή μονάδα αφαλάτωσης εγκαταστάθηκε το νησί το 2007, κόστισε 2,8 εκατομμύρια ευρώ, έχει τη δυνατότητα παραγωγής 70 κυβικών νερού την ημέρα, όμως το έργο εγκαταλείφτηκε από τους αρμόδιους φορείς. Τώρα η επιστημονική ομάδα σχεδιάζει τη μεταφορά της μονάδας σε χώρες της υποσακχάριας Αφρικής και στον περσικό κόλπο.

Στην πλωτή μονάδα αφαλάτωσης υπάρχει ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκά συστήματα για να είναι ενεργειακά αυτόνομη.

- Λειτουργεί με τον ήλιο και τον άνεμο, χωρίς καθόλου άλλα καύσιμα.
- Δεν χρησιμοποιεί καθόλου χημικά και έτσι η άλμη που αποτίθεται στην θάλασσα είναι καθαρή (φυσική).

- Εγκαθίσταται αρκετά μακριά από την ακτή (και σε βαθιά νερά) και έτσι αφενός μεν δεν επηρεάζει το οικοσύστημα κατά την εισαγωγή του νερού, αφετέρου δεν αφήνει την άλμη (κατάλοιπο που προκύπτει από την αφαλάτωση) σε κλειστό κόλπο ή περιορισμένο χώρο.

- Δεν επιδρά στο περιβάλλον των νησιών αφού δεν χρειάζεται κανένα πρόσθετο έργο (π.χ. εγκατάσταση ανεμογεννήτριας στο νησί, διάνοιξη δρόμων προς τούτο κλπ)

- Είναι μεταφερόμενη, δηλαδή τοποθετείται όπου θέλουν οι νησιώτες και μπορεί εύκολα να αλλάξει θέση αν στο μέλλον απαιτηθεί.

Μέχρι σήμερα καλύπτονται οι ανάγκες για πόσιμο νερό στο νησί είπε στο ΣΚΑΪ ο Άγγελος Κωβαίος πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Ηρακλειάς. 

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές να μεταφερθεί νερό από την Νάξο. 

Ανέφερε ότι αναμένουν την απόφαση της πολιτείας για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των κατοίκων (151) και των τουριστών. 

skai

Άσχημα μαντάτα για τον Κόλπο του Μεξικού

Ο Κόλπος του Μεξικού μπορεί να αποκτήσει φέτος μια «νεκρή ζώνη» - όπου θαλάσσια ζωή δεν μπορεί να υπάρχει λόγω της έλλειψης οξυγόνου - μεγέθους ρεκόρ εξαιτίας της εμφάνισης σημαντικής ρύπανσης αγροτικής προέλευσης, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

Η Εθνική Ωκεανογραφική και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ προβλέπει ότι αυτή η ζώνη μπορεί να επεκταθεί σε τουλάχιστον 22.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή το αντίστοιχο της επιφάνειας της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ, στις Βορειοανατολικές ΗΠΑ. Το 2002 ο Κόλπος είχε ήδη μια νεκρή ζώνη, επιφάνειας 21.965 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανοικτά της Λουιζιάνας, του Τέξας και της Φλόριντα, τη μεγαλύτερη που είχε παρατηρηθεί έως τότε, διευκρινίζει η ΝΟΑΑ στην ιστοσελίδα της.

Η ποσότητα του οξυγόνου στο νερό είναι ιδιαίτερα μικρή ή ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα η θαλάσσια πανίδα στην ευρεία πλειονότητά της - κυρίως τα οστρακόδερμα και τα ψάρια - να μην μπορεί να επιβιώσει σε αυτές τις ζώνες. Οι περιοχές αυτές σχηματίζονται από υπερβολική συγκέντρωση ρύπων που προέρχονται από αγροτικά λιπάσματα, των οποίων η συγκέντρωση εξαρτάται από τις καθιζήσεις, τους ανέμους και τις θερμοκρασίες. Οι ζώνες αυτές που δεν έχουν ζωή στον Κόλπο του Μεξικού «πλήττουν ψαρότοπους εθνικής εμπορικής σημασίας και απειλούν την οικονομία της περιοχής», υπογραμμίζει η ΝΟΑΑ.

«Η πρόβλεψη για τη νεκρή αυτή περιοχή φέτος στον Κόλπο στηρίζεται στις μεγάλες πλημμύρες στις μεσοδυτικές ΗΠΑ που μετέφεραν μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων στον Μισισιπή, ο οποίος τις διοχέτευσε στον Κόλπο» εξηγεί η υπηρεσία. «Το 2012, στον Κόλπο του Μεξικού είχε σχηματιστεί η τέταρτη μικρότερη νεκρή ζώνη στα χρονικά του, έκτασης 5.482 τ.χλμ. εξαιτίας της ξηρασίας που είχε πλήξει τα μεσοδυτικά» υπενθυμίζει η ΝΟΑΑ.

Αν το μέρος όπου σχηματίζεται η τωρινή νεκρή ζώνη πληγεί από μια μεγάλη τροπική καταιγίδα από τις αρχές Ιουλίου έως τις αρχές Αυγούστου, η σημερινή εκτίμηση μπορεί να μειωθεί από τα τουλάχιστον 22.000 στα 13.800 τ.χλμ., αναφέρει η ΝΟΑΑ. Κατά την τελευταία αυτή πενταετία, η μέση επιφάνεια των νεκρών περιοχών στον Κόλπο του Μεξικού ήταν 14.500 τ.χλμ., σύμφωνα με την υπηρεσία.


Πηγή: ΑΠΕ

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, από άγνωστη έως στιγμής αίτια, λίγο πριν τις 16.00 το απόγευμα, σε δασική έκταση με πεύκα, στο Προκόπι του δήμου Κηρέως, στη Β. Εύβοια.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν καίει κοντά σε κατοικίες, ενώ στην περιοχή πνέουν ασθενείς άνεμοι.

Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 33 πυροσβέστες με 14 οχήματα, επτά άτομα πεζοπόρα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Δήλεσι Βοιωτίας και Κρυονέρι Αττικής

Υπό έλεγχο τέθηκε πριν από λίγο η πυρκαγιά στο Δήλεσι Βοιωτίας. Επίσης υπό έλεγχο είχε τεθεί πιο νωρίς η πυρκαγιά στο Κρυονέρι Αττικής.Νωρίτερα, από το Δήλεσι είχαν αποχωρήσει οι εναέριες δυνάμεις, και επιχειρούσαν μόνο οι επίγειες. «Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας, σε συνδυασμό με τις περικοπές και τις ήδη μεγάλες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό της Πυροσβεστικής, κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για την θερινή περίοδο. Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση και την ευθύνη να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιπυρική προστασία, την ενίσχυση των φορέων δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης» τονίζει το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του. 



skai

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

H μεγαλύτερη πανσέληνος του χρόνου απόψε

Η πανσέληνος της Κυριακής 23 Ιουνίου θα είναι η μεγαλύτερη του έτους, καθώς η Σελήνη θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη καθ' όλη τη διάρκεια του 2013, στο λεγόμενο περίγειό της. 

Το σούπερ-φεγγάρι θα απέχει 356.991 χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας, ενώ η μέση απόσταση Γης-Σελήνης, που μεταβάλλεται μέσα στο έτος, είναι περίπου 382.900 χιλιόμετρα. Η φετινή σούπερ-πανσέληνος έρχεται δύο μόλις μέρες μετά το θερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου, με το οποίο εγκαινιάστηκε και επίσημα το καλοκαίρι.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Η πιο εντυπωσιακή λίμνη στη Νέα Ζηλανδία

Η λίμνη Nelson ή Blue Lake όπως ονομάζεται βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία και βασικό χαρακτηριστικό της είναι το γεγονός ότι η οπτική ευκρίνεια στο εσωτερικό της φτάνει μέχρι και τα 80 μέτρα σε βάθος.



«Η καθαρότητα των νερών της προσεγγίζει κατά πολύ αυτήν του απεσταγμένου νερού», αναφέρει ο Δρ Davies-Colley, ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Νερού και Ατμοσφαιρικής Έρευνας (NIWA) της χώρας. 



Η ορατότητα της Blue Lake ξεπερνά ακόμα και αυτήν της φημισμένης Waikoropupu Springs στο Golden Bay που φτάνει τα 63 μέτρα. 



Τα νερά έχουν μπλε-βιολετί αποχρώσεις, ενώ τα σωματίδια που αιωρούνται στην επιφάνεια της προσδίδουν έντονο μπλε χρώμα. Η λίμνη τροφοδοτείται από τη γειτονική λίμνη Constance, ενώ αποτελεί ένα από τα ωραιότερα φυσικά θεάματα της ευρύτερης περιοχής. Αποτελεί, δε, μέρος ενός Εθνικού Πάρκου που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου και διακρίνεται για την πλούσια βλάστηση. 

Πηγή: perierga.gr

Μαίνεται η πυρκαγιά στο Αλιβέρι


Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη από αργά χθες το βράδυ στo Aλιβέρι Εύβοιας, στην περιοχή Κάμπος Αργυρού, καίγοντας χαμηλή βλάστηση. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 15 οχήματα, εννέα άτομα πεζοπόρο τμήμα και δυο αεροσκάφη. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που εμποδίζουν το έργο της κατάσβεσης. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν απειλούνται κατοικίες.

skai

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΑΠΕ: Στα 4.160,8 MW η ισχύς τον Μάιο - τα φωτοβολταϊκά στην κορυφή

Σε 4.160,8 MW ανήλθε μέχρι τα τέλη Μαΐου η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).
Στην κορυφή βρίσκονται τα φωτοβολταϊκά με ισχύ 1.964,5 MW, χωρίς να υπολογίζονται τα φωτοβολταϊκά στις στέγες που φθάνουν στα 348 MW στο συνδεδεμένο και στο μη διασυνδεδεμένο σύστημα.
Ακολουθούν τα αιολικά με ισχύ 1.494,7 MW, τα μικρά υδροηλεκτρικά με 217,9 MW, η βιομάζα με 45,6 MW και η συμπαραγωγή με 90,1 MW.
Η καθαρή ισχύς του συνόλου των ΑΠΕ και των μεγάλων υδροηλεκτρικών μονάδων ανήλθε σε 7.178,5 MW και η ισχύς του συνόλου των θερμικών μονάδων σε 10.060 MW.
Αύξηση της ζήτησης
Η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος τον Μάιο αυξήθηκε κατά 4% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, κοντά στα 35 ευρώ/Mwh.

Πρωτοφανής ζέστη στην Αλάσκα!

Πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει την Αλάσκα με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 27 βαθμούς Κελσίου, σπάζοντας το φράγμα των 26,7 βαθμών που αποτελούσε το... - μέχρι πρότινος - αξεπέραστο ρεκόρ από το 1926 για τα δεδομένα της εποχής.

Κάτοικοι λένε ότι μόλις πριν από δυο εβδομάδες χιόνιζε στην πόλη Άνκορατζ ενώ συνήθως στα μέσα Ιουνίου οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους 15-20 βαθμούς Κελσίου. Χαρακτηριστικό της ιδιαιτερότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι υγειονομικές Αρχές της πολιτείας ανήρτησαν στο Facebook μήνυμα υπενθυμίζοντας στους πολίτες να βάζουν αντιηλιακό στο σώμα τους.

Η ζέστη πάντως φαίνεται ότι έφερε και μια ασυνήθιστη εισβολή κουνουπιών, την οποία οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν την χειρότερη που έχουν ποτέ βιώσει.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Οδηγίες σε ευπαθείς ομάδες λόγω όζοντος

Υπερβάσεις του ορίου ενημέρωσης κοινού στις τιμές του όζοντος διαπιστώθηκε από τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν οι εξής υπερβάσεις:

Στο σταθμό Γεωπονική, στις 16:00, με τιμή 183 μg/m³
Στο σταθμό Νέα Σμύρνη, στις 16:00, με τιμή 193 μg/m³
Tο όριο ενημέρωσης κοινού είναι το 180 μg/m³ και το όριο συναγερμού το 240 μg/m³.

Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δίνει οδηγίες για την προφύλαξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, συστήνει σε άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συστήνεται στα άτομα αυτά καθώς και στα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

Σταδιακή μείωση των τιμών όζοντος αναμένεται από το απόγευμα.

Ο καιρός στην Ελλάδα για Τετάρτη 19/6/2013

Ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα με κάποιες βροχές στα ορεινά της Ηπείρου τις θερμές ώρες της ημέρας και αρκετά ενισχυμένο μελτέμι στο Αιγαίο, περιμένουμε την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013. 
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 35 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 18 έως 35 με 36 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 19 έως 33 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 18 έως 36 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, από 20 έως 30 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη και από 19 έως 33 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τοπικά στα νότια βόρειοι έως μέτριοι. 
Ηλιοφάνεια και ενισχυμένους βοριάδες, περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί στο Σαρωνικό και ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις κυρίως στο Νότιο Ευβοϊκό. 
Ηλιοφάνεια, περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό Κόλπο θα πνέουν ασθενείς.
Οι ισχυροί άνεμοι δυστυχώς ανεβάζουν τον κίνδυνο έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας, αφού η ηλιακή ακτινοβολία σήμερα θα φτάσει στη νότια Ελλάδα και κυρίως στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη στους 10 βαθμούς. Προσοχή τις θερμές ώρες (11:00-17:00) τα παιδιά και τους ηλικιωμένους στον ήλιο.

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Αστάθειες και ζέστη τις επόμενες ημέρες

Mε καλό καιρό και θερμοκρασίες που ταιριάζουν στην εποχή μας θα περάσουν οι επόμενες μέρες.

Οι θερμοκρασίες που θα έχουμε στη χώρα μας θα είναι σχεδόν φυσιολογικές για την τρέχουσα εποχή   . Από 21 έως 25 περίπου του Ιούνη, κυρίως τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα έχουμε κάποια φαινόμενα ηπειρωτικής αστάθειας, δηλαδή κάποιες βροχές ή και καταιγίδες σε μέρη σχετικά μακριά από τη θάλασσα, όπως την Ήπειρο και τη Μακεδονία.

Η θερμοκρασία τις θερμές ώρες της ημέρας θα κυμαίνεται πάντα πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. Μετά τις 25-26 Ιουνίου, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να έρθουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες ίσως και καύσωνας! Όμως έχουμε αρκετό χρονικό διάστημα έως τότε για περισσότερες λεπτομέρειες... Μείνετε ενημερωμένοι!

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων για αύριο Τρίτη 18/6

Αρκετά ενισχυμένοι ως και θυελλώδεις θα είναι οι βορειοανατολικοί άνεμοι που θα πνέουν σε μεγάλο τμήματα του Αιγαίου πελάγους, της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της ανατολικής Πελοποννήσου.

Σε όλο το ανατολικό Αιγαίο, οι βορειοανατολικοί άνεμοι θα αγγίζουν τοπικά και τα 7 ίσως και 8 μποφόρ. Στο υπόλοιπο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, θα επικρατούν βόρειοι, βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 5 ως και 7 μποφόρ.

Στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, και την ανατολική Πελοπόννησο, το βορειοανατολικό ρεύμα αέρα, θα αγγίζει τοπικά και τα 6 μποφόρ.

Ως και τις 22 Ιουνίου, θα επικρατούν αρκετά ενισχυμένοι βόρειοι, βορειοανατολικοί άνεμοι στις παραπάνω περιοχές της χώρας μας, με αποτέλεσμα και ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιών να είναι πολύ αυξημένος.

greek-weather

Βότσαλα στον Άρη αποδεικνύουν την ύπαρξη νερού

Στρογγυλά, λεία βότσαλα εντόπισε στον Άρη το όχημα «Curiosity» της NASA, που εξερευνά τον Κόκκινο Πλανήτη. Το Curiosity τράβηξε φωτογραφίες από διάφορες περιοχές με βότσαλα στον Άρη.
Αναλύοντας τις εικόνες οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα βότσαλα αυτά είχαν διανύσει μεγάλες αποστάσεις στο νερό, κάτι που προκύπτει από το σχήμα και το μέγεθός τους.
Τα βότσαλα, με μήκος από 2 χιλιοστά ως 41χιλιοστά,  εντοπίστηκαν ανάμεσα στον κρατήρα Gale και τη βάση προσεδάφισης του Curiosity.
Οι επιστήμονες εξέτασαν 515 πέτρες και παρατήρησαν ότι η επιφάνειά τους ήταν στρογγυλή και λεία.
Οι πέτρες που εκτίθενται στους ανέμους συνήθως έχουν τραχεία επιφάνεια με πολλές γωνίες, ενώ αντίθετα οι πέτρες που βρίσκονται στο νερό σταδιακά γίνονται λείες, καθώς τρίβονται πάνω στους κόκκους άμμου.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι για να πάρουν το σχήμα τους, τα βότσαλα πρέπει να έρρεαν στο νερό, πιθανότατα αρχαίου ποταμού, σε βάθος 10 εκατοστών και ενός μέτρου και με ταχύτητα ροής ενός μέτρου ανά δευτερόλεπτο (3,6 χλμ/ ώρα), ελαφρώς ταχύτερα από ένα τυπικό ποτάμι.
Τα βότσαλα χρονολογούνται περί τα 2 δισεκατομμύρια χρόνια.
Οι επιστήμονες αναζητούν εδώ και χρόνια πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη νερού στον Άρη, στην προσπάθεια να μάθουν αν ο Κόκκινος Πλανήτης μπορούσε να φιλοξενήσει μικροβιακή ζωή.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε τον Μάιο στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Στον 'αέρα' η Ν.Ε.Ρ.Ι.Τ. (!)

Στον «αέρα» το σήμα της ΝΕΡΙΤ - Αντιδρά η ΠΟΣΠΕΡΤ  Η πρώτη εικόνα του σήματος ΝΕΡΙΤ εμφανίστηκε από σήμερα το πρωί στο κανάλι 48 και στο κανάλι 52, από τον Υμηττό, ως ένδειξη σταθμού, πάνω από τις χρωματιστές μπάρες που σημαίνουν ότι δεν υπάρχει ακόμη πρόγραμμα διαθέσιμο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΕΡΙΤ (Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία Ίντερνετ και Τηλεόραση) θα χρησιμοποιηθεί για την μετάδοση του διαγγέλματος του Πρωθυπουργού πριν από τη συνάντηση με τους κυβερνητικούς εταίρους.

Στο μεταξύ κανονικά συνεχίζονται οι απεργιακές εκπομπές της ΕΡΤ μέσω διαδικτύου και η ΠΟΣΠΕΡΤ καταγγέλλει ότι «παράνομα εκπέμπεται το σήμα της ΝΕΡΙΤ».

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης δήλωσε από το στούντιο της ΕΡΤ που βρίσκεται Αγία Παρασκευή ότι η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει όλο τον μηχανισμό των ιδιωτικών εταιρειών με πρώτη την Digea, που πέρα από το «μαύρο» στην ΕΡΤ «έριχνε μπάρες» στην τηλεόραση του 902 όποτε μετέδιδε το απεργιακό πρόγραμμα της ΕΡΤ. 

Ωστόσο, όπως τόνισε, «η EBU αναγνωρίζει μόνον την ΕΡΤ ως δημόσια ελληνική ραδιοτηλεόραση και κανένα άλλο κανάλι πέραν της ΕΡΤ».  

«Προσπαθούν να κλείσουν έναν ιστορικό οργανισμό και να τον αντικαταστήσουν με ένα άλλο που δεν αναγνωρίζεται από κανέναν ούτε εντός, ούτε εκτός συνόρων τόνισε ο απολυμένος πρώην τεχνικός διευθυντής της ΕΡΤ Νίκος Μιχαλίτσης.

Οι ιστοσελίδες της ΕΕ παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων!




Θεσμικά Όργανα της ΕΕ παρακολουθούν τους χρήστες των ιστοσελίδων τους παραβιάζοντας τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων σε αποκλειστική συνέντευξη στην EurActiv.

Ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων, Peter Hustinx, είπε ότι τα Θεσμικά Όργανα της ΕΕ γνωρίζουν το πρόβλημα, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για να λυθεί και πως η υπηρεσία του απέφυγε να χρησιμοποιήσει πέρυσι τα θεσμικά λειτουργικά συστήματα διότι συνειδητοποίησε ότι είναι «ακατάλληλα».

Η παραδοχή της εν λόγω παραβίασης έρχεται υπό το φως των δημοσιευμάτων για το σκάνδαλο PRISM της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA), για το οποίο ο Hustinx φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχος και ζήτησε «λεπτομερείς εξηγήσεις και αιτιολογήσεις».

Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για τα «cookies»- στοιχεία δεδομένων που μπορούν να ακολουθήσουν την περιήγηση των χρηστών του διαδικτύου- οι ιστοσελίδες θα πρέπει να ζητήσουν την συγκατάθεση των χρηστών για να αποθηκεύσουν δεδομένα.

Τα Θεσμικά Όργανα γνωρίζουν το πρόβλημα 

Η ιστοσελίδα της Κομισιόν χρησιμοποιεί τα cookies για να αποθηκεύει πληροφορίες για έρευνες- που δεν είναι απαραίτητα για την λειτουργία της ιστοσελίδας- και τεχνικά θα πρέπει να προειδοποιούν τους χρήστες για την διατήρηση των δεδομένων.

Οι χρήστες της ιστοσελίδας της Κομισιόν EURES παρακολουθείται από τα Google Analytics χωρίς προειδοποίηση, παραβιάζοντας ξεκάθαρα τους ισχύοντες κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων της ΕΕ. Η EurActiv έχει αποδείξεις ότι παρόμοιες παραβιάσεις πραγματοποιούνται και στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Hustinx είπε στην EurActiv ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα. «Γνωρίζουμε τα προβλήματα με τα cookies και την παρακολούθηση των ιστοσελίδων της ΕΕ και υπάρχει τεχνική αλλά και νομική πλευρά στο θέμα», υπογράμμισε.

Ο Επόπτης Προστασίας Δεδομένων είπε ότι οι κανόνες που διέπουν την χρήση των cookies εισήχθησαν το 2009, ωστόσο οι κανονισμοί για την προστασία των δεδομένων που διέπουν τα Θεσμικά Όργανα της ΕΕ υιοθετήθηκαν πολύ νωρίτερα, το 2001, και δεν επικαιροποιήθηκαν έτσι ώστε να συμπεριλάβουν και τα cookies.

Νέοι κανόνες υπό συζήτηση 

Ο Hustinx είπε ότι η υπηρεσία του επί του παρόντος προετοιμάζει νέους κανόνες για τη χρήση των e-mail και των ιστοσελίδων, και τόνισε πως θα αντιμετωπίσει επίσης τα θέματα της παρακολούθησης και των cookies.

Επίσης παραδέχτηκε ότι πέρυσι, όταν η υπηρεσία του διοργάνωσε μια διαδικτυακή έρευνα ως μέρος της στρατηγικής επισκόπησης, ανακάλυψε ότι η χρήση της μεθοδολογίας των Θεσμικών Οργάνων της ΕΕ «δε θα ήταν κατάλληλη». Αντίθετα, χρησιμοποίησε έναν «άλλο φορέα που σεβόταν τους υπάρχοντες κανόνες για τα cookies». Ακόμη αντέδρασε και στο φερόμενο σκάνδαλο του προγράμματος PRISM.

Σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύφθηκαν από την Washington Post και την Guardian, το πρόγραμμα έδωσε σε Αμερικανούς αξιωματούχους πρόσβαση σε emails, συνομιλίες στο διαδίκτυο και άλλες επικοινωνίες από εταιρείες όπως η Google, το Facebook, το Twitter και το Skype.
«Η ιστορία αυτή είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος και νομίζω ότι απαιτούνται λεπτομερείς εξηγήσεις και αιτιολογήσεις».


Πηγή: skai

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Το μεγαλύτερο ''πειρατικό'' ραδιόφωνο στην Ευρώπη....

«Θυμίζει πραξικόπημα», δηλώνει για το κλείσιμο της ΕΡΤ, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Ρεμπέκα Χαρμς. Μιλώντας στην εφημερίδα Τaz του Βερολίνου και αναφερόμενη στη λειτουργία της που συνεχίζει κανονικά τονίζει ότι «ίσως και να πρόκειται για το μεγαλύτερο πειρατικό ραδιόφωνο που υπήρξε ποτέ στην Ευρώπη».

Αναφερόμενη στην απόφαση του Πρωθυπουργού, σημειώνει: «Ίσως αυτή τη φορά να το παρατράβηξε και η χώρα να πάει για πρόωρες εκλογές. Πιστεύω όμως ότι οι μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα αφορούν και τη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία. Όμως το κατέβασμα του διακόπτη δεν έχει σχέση με μεταρρύθμιση. Οι μεταδόσεις πρέπει να συνεχιστούν. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα σταλεί το μήνυμα ότι τηλεόραση και ραδιοφωνία αποτελούν τη βάση μιας ζωντανής δημοκρατίας».

Πηγή: Deutche Welle

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Η ΕΡΤ είναι ανοιχτή και θα παραμείνει

Δραματικές οι εξελίξεις στην ΕΡΤ καθώς ανακοινώθηκε το κλείσιμο του Οργανισμού την Τρίτη τα μεσάνυχτα. Οι Ενώσεις του Τύπου, αντιδρώντας άμεσα, ανακοίνωσαν την απόφασή τους για απεργία στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα για την ίδια ημέρα  από τις επτά το απόγευμα έως τη μία μετά τα μεσάνυχτα. 

Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, εξακολουθούσαν να εκπέμπουν το πρωί μέσω Διαδικτύου (www.ert.gr) ενώ κόσμος παραμένει έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Εντονες είναι και οι αντιδράσεις από όλα τα κόμματα, περιλαμβανομένων ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ. Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας, θα ζητήσει από τον Κ. Παπούλια να μην υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ καταγγέλλουν πιέσεις για να σταματήσουν την εκπομπή τους και καλούν τους πολίτες να συγκεντρωθούν στο ραδιομέγαρο της Μεσογείων σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Δηλώσεις συμπαράστασης λαμβάνει η ΕΡΤ από πληθώρα ενώσεων, ομοσπονδιών και κλάδων εργαζομένων.
Εξω από το στούντιο της ΕΡΤ στη Μουρούζη παραμένουν αστυνομικές δυνάμεις. Στις 06:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης έφυγε από το κτίριο ο τελευταίος εργαζόμενος, ένας φύλακας, που είχε μείνει στις εγκαταστάσεις εκτελώντας την βάρδιά του.

Πώς έπεσε το σήμα την Τρίτη

Στις 23.00 διμοιρίες των ΜΑΤ, όπως ανακοίνωσε η ΕΡΤ, κατευθύνταν προς τις κεραίες προκειμένου να διακόψουν το σήμα ενώ κόπηκε το αναλογικό σήμα. Τέσσερα περιπολικά στον Χορτιάτη, κλειστός ο δρόμος προς τις κεραίες, έπεσε το σήμα σε πολλές περιοχές της χώρας. Επίσης, όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, στις 23.10 τα ΜΑΤ μπήκαν στον χώρο του Υμηττού προκειμένου να διακοπεί το σήμα. Στις 23.15 η ΕΡΤ σίγησε.

Στο προαύλιο της ΕΡΤ από νωρίς το απόγευμα είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται κόσμος σε ένδειξη συμπαράστασης. Από τις 23.15, που έπεσε το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης, η προσέλευση ήταν μεγάλη και στις μία τη νύχτα ο κόσμος είχε κλείσει τη Μεσογείων και έφτανε μέχρι την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε 24ωρες επαναλαμνόμενες απεργίες από τις εξι το πρωί της Τετάρτης στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και από την Πέμπτη στις εφημερίδες.

Η διακοπή σήματος από την ΕΡΤ έχει προκαλέσει προβλήματα και στη μετάδοση ξένων τηλεοπτικών δικτύων που μεταδίδονται στην Ελλάδα με ψηφιακό σήμα. 

Δεν γίνεται ψηφιακή μετάδοση του ΡΙΚ (RIKSAT), του BBC και της Deutsche Welle, που ανήκουν όλα στο ίδιο «μπουκέτο» της ERT Digital (μαζί με το κανάλι της Βουλής).

Ψηφιακά συνεχίζεται η μετάδοση του γαλλικού TV5 (που ανήκει στο ίδιο μπουκέτο με τα NovaCinema1 και Novasports1). 

Η αναλογική μετάδοση ξένων καναλιών, όπως του CNN, συνεχίζεται κανονικά.


Η συνέλευση των εργαζομένων στην ΕΡΤ αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης, ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν τόσο στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής όσο και στους περιφερειακούς σταθμούς. Επίσης καλούν όλους τους Αθηναίους να προσέλθουν στην ΕΡΤ για να στηρίξουν τον αγώνα τους και να αποτρέψουν το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης. Τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ ανήγγειλαν δύο συναυλίες διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης, στους κήπους του ραδιομεγάρου. Η μία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης ενώ η δεύτερη θα γίνει την Τετάρτη στις 12.00.


Η ανακοίνωση Κεδίκογλου

Η ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ μεταδόθηκε στο δελτίο των 18:00 από τον υπουργό Σ. Κεδίκογλου έπειτα από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. 

Ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε  θύλακα αδιαφάνειας την ΕΡΤ και σκανδαλώδη τον τρόπο λειτουργίας της, ενώ ανήγγειλε ότι σύντομα θα λειτουργήσει νέος φορέας ραδιοτηλεόρασης, που θα είναι δημόσιος αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικός.

Είπε ακόμη ότι οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν και ότι όσοι επιθυμούν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση πρόσληψης στον νέο φορέα.

Ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι οι μεταδόσεις θα σταματήσουν με το τέλος του αποψινού προγράμματος σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα.

Οργή αλλά και δάκρυα ήταν οι αντιδράσεις των εργαζόμενων στη δημόσια τηλεόραση αμέσως μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, την οποία πολλοί χαρακτηρίζουν ως χαρακτηριστική διαστρέβλωση της αλήθειας και της πραγματικότητας δεδομένου ότι για όλα αυτά τα οποία καταλόγισε την ΕΡΤ ο κ. Κεδίκογλου ευθύνονται ο ίδιος και οι πολιτικοί.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΕΡΤ διαβεβαιώνουν «ότι η ροή του προγράμματος στην τηλεόραση καθώς και σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς θα παραμένουν ανοιχτά και έχουν διασφαλίσει την προστασία των πομπών ώστε η ΕΡΤ, παρά τις κυβερνητικές επιθυμίες, να παραμείνει ανοιχτή».

Η ανακοίνωση των εργαζομένων:

Η ΕΡΤ είναι η πρώτη από τις εταιρείες του Δημοσίου, στην οποία μπαίνει λουκέτο, στο πλαίσιο των συμφωνιών της κυβέρνησης με την τρόικα για κλείσιμο φορέων και οργανισμών, καθώς και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. 
Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ πραγματοποίησαν  γενική συνέλευση για να καθορίσουν τη στάση τους και εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στην κοινωνία, τις αντιφάσεις της, τα προβλήματά της, τις αγωνίες, τις ιδέες και τις δράσεις.

Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στον πολιτισμό, τον κόσμο του, τις διαφορετικές τάσεις, αναζητήσεις και δυναμικές του.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: σε κάθε πολίτη του κόσμου, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία.
Το δυναμικό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έχει τη δύναμη και τη θέληση να κρατήσει ψηλά το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Έχει την τόλμη και τη βούληση να παλέψει για να πάψει η ΕΡΤ να χειραγωγείται από κάθε μονοκομματική ή πολυκομματική εξουσία. Εμείς οι εργαζόμενοι, είμαστε ακόμη ζωντανοί και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα αγωνιστούμε για ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ που θα κατοχυρώνει και θα περιφρουρεί την ανεξαρτησία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, θα κόψει, επιτέλους, τον ομφάλιο λώρο με την εκάστοτε κυβέρνηση και κάθε κέντρο ή παράκεντρο πολιτικών και πελατειακών παρεμβάσεων.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή, κτήμα και πραγματική ιδιοκτησία όλων των ελλήνων πολιτών.
Οσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ  δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι.

Οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα κρατήσουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την ΕΡΤ ανοιχτή. Καλούμε κάθε πολίτη από τη Γαύδο μέχρι τον Έβρο για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη. Να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα φίμωσης του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της χώρας. Όσοι ονειρεύονται εφιάλτες ας μείνουν στη μακαριότητα του παραμυθιού της κακιάς μάγισσας ή ας ξυπνήσουν πριν είναι αργά. Εμείς είμαστε ξάγρυπνοι. Βρισκόμαστε σε διαρκή Γενική Συνέλευση και καλούμε πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 7 το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.  Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ.

Ο κόσμος σε αγωνία για την Ε.Ρ.Τ

ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ Ε.Ρ.Τ. ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΥΜΗΤΤΟΣ ΠΑΡΝΗΘΑ) ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ ΤΗΣ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΕΥΡΑ.... ΤΩΡΑ ΠΛΕΟΝ ΑΡΚΕΤΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ... Η ZOUGLA.GR ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΗ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΒΗΜΑ FM 99,5, FLASH 96 FM ΚΑΙ Ο ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ... ΕΠΙΣΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΤΟ LIVE STREAMING TΗΣ ΕΡΤ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ , ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΠΩΣ Η ΝΕΑ ΕΡΤ ΘΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΝΕΡΙΤ (ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ)... ΑΥΤΑ ΟΛΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ... Ο ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΠΩΣ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ Η ΝΕΡΙΤ.... ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΡΤ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 100.000.000 ΕΥΡΩ... Η ΓΝΩΜΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ...

Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΕΡΤ

Με μία ολιγόλεπτη τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου, υπεγράφη η ληξιαρχική πράξη θανάτου της Δημόσιας Τηλεόρασης κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης.

Η ΕΡΤ από τα μεσάνυκτα της Τρίτης προς Τετάρτη θα παύσει να εκπέμπει σήμα με την προοπτική της δημιουργίας μιας νέας εταιρείας μη κρατικής αλλά δημοσίου συμφέροντος, διά της οποίας θα λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό η νέα μορφή της νέας δημόσιας τηλεόρασης.

Αυτά ήταν τουλάχιστον τα κύρια σημεία της παρέμβασης Κεδίκογλου, ο οποίος επεσήμανε πως η ελληνική δημόσια τηλεόραση έως σήμερα ήταν ένα συνονθύλευμα αδιαφάνειας, γραφειοκρατικής απομύζησης του δημόσιου χρήματος, πανάκριβος σε λειτουργίας μηχανισμός με πολλαπλάσιους υπαλλήλους των αντίστοιχων δημόσιων τηλεοράσεων της Ευρώπης και όχι μόνο.

Το διάστημα κατά το οποίο η ΕΡΤ θα είναι κλειστή, οι πολίτες δεν θα καταβάλουν μέσω της ΔΕΗ το γνωστό αντίτιμο περί ΕΡΤ και όταν επαναλειτουργήσει θα είναι χαμηλότερο ποσό για τους πολίτες. Σύμφωνα με το σχέδιο –αν και εφόσον υλοποιηθεί- η νέα δημόσια τηλεόραση θα απασχολεί 750 εργαζόμενους από τους 2.633 περίπου που απασχολούσε μέχρι σήμερα.

Επισημαίνεται βεβαίως ότι παρά τις όποιες αντιρρήσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης το κλείσιμο της ΕΡΤ ανταποκρίνεται πλήρως στο αίτημα της τρόικα για άμεση απόλυση δημοσίων υπαλλήλων. Όσον αφορά το τελευταίο, ο Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε πως όλοι θα αποζημιωθούν και πως όποιος από αυτούς θέλει να συμμετέχει στη νέα δομή θα μπορεί να υποβάλλει διά βιογραφικού αίτηση πρόσληψης.

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης:



Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:

«Σε μια περίοδο που ο Ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς. Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για «ιερές αγελάδες» που παραμένουν άθικτες, όταν επιβάλλονται περικοπές παντού. Όταν πρέπει να τελειώνουμε με τα ελλείμματα και να βγούμε από την κρίση, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης. 

Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης. Κι αυτό τελειώνει σήμερα…

Την ΕΡΤ την πληρώνει ο Ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο! Έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ’ όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι. 

Έχει τεράστια περιουσία, η οποία παραμένει αδρανής, αν δεν λεηλατείται υπέρ του ανταγωνισμού. Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της: Μιλάμε για μια εταιρία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους! Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και… οκτώ χρόνια!

Καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους, που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών.

Για να μην αναφερθούμε στα τεράστια ποσά τα οποία μοιράζει σε ιδιωτικές παραγωγές που θα μπορούσε να κάνει, με πολύ λιγότερα, χρησιμοποιώντας τα δικά της μέσα. Που τα έχει πληρώσει ακριβά ο Έλληνας φορολογούμενος. Για να μην αναφερθούμε στο τεράστιο κόστος εξωτερικών μεταδόσεων που έχουν επιβάλλει απαρχαιωμένα συνδικαλιστικά προνόμια, κι έτσι μετακινούνται δεκάδες τεχνικοί κάθε τόσο, για έργο που μπορεί να γίνει από δύο-τρία άτομα. Για να μην πούμε ότι συντηρεί περιοδικό χωρίς αναγνώστες, ενώ διαθέτει δεκάδες σταθμούς τοπικούς σταθμούς που ουσιαστικά αναμεταδίδουν, τις περισσότερες ώρες της μέρας, το κεντρικό πρόγραμμα. Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουν καθημερινά όλοι, αλλά δεν τόλμησε να το αγγίξει κανείς. 

Αυτά όλα τελειώνουν σήμερα. Και τελειώνουν οριστικά!

Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ. Και στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος - αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος - Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης. 

Κατά τα πρότυπα των πιο επιτυχημένων δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως, ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας. 

Το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζημιωθεί κανονικά. Και όσοι από τους τωρινούς εργαζόμενους το επιθυμούν, θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν στο νέο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης. 

Υπάρχουν πολλοί άξιοι και ικανοί εργαζόμενοι, η πείρα και η προϋπηρεσία των οποίων είναι απαραίτητη για να σταθεί ο νέος Οργανισμός. Και θα συνεκτιμηθεί κατά τη διαδικασία προσλήψεων, με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ. 

 Ο νέος Οργανισμός θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό. Με σαφές οργανόγραμμα, όπως προβλέπουν τα σύγχρονα δεδομένα για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση παντού στον κόσμο. Το αρχείο της ΕΡΤ – που αποτελεί αληθινό Εθνικό θησαυρό – θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως. 

Επίσης θα αξιοποιηθούν οι δορυφορικές υπηρεσίες και οι σύγχρονες τεχνολογίες. Ώστε να υπάρξει - επιτέλους - δυναμικός μοχλός προβολής της Ελλάδας, της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, αλλά και πολύτιμος καθημερινός δεσμός με την Ελληνική Διασπορά σε όλο τον κόσμο. 

Ο νέος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης θα ξεκινήσει να λειτουργεί το συντομότερο. Μέχρι τότε οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το χαράτσι που πληρώνουν ως σήμερα. 

Κι από τη λειτουργία του και μετά θα πληρώνουν πολύ λιγότερα. Υπολογίζεται ότι θα απαλλαγούν από ένα ποσό που φτάνει τα 100 εκατομμύρια ετησίως. 

Ενώ για όσες θέσεις της σημερινής ΕΡΤ κρίνονται υπεράριθμες, θα προσληφθούν με ΑΣΕΠ νέοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα ΚΕΠ και όπου αλλού το δημόσιο έχει ανάγκη. 

Μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται χωρίς μεγάλες τομές. Τολμηρές και ριζοσπαστικές! 
Μέχρι τώρα πολλοί έλεγαν ότι «δεν υπάρχει πολιτική βούληση» για τέτοιες τομές…
Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση! 
Αυτό άλλωστε, ζητάει κι αυτό περιμένει να δει ο Ελληνικός λαός».

ΥΠΟΙΚ: Η ΕΡΤ Α.Ε. έχει καταργηθεί

Το νομικό πρόσωπο ΕΡΤ Α.Ε. έχει καταργηθεί, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. ΟΙΚ. 02/ 11.6.2013 ΚΥΑ του υπουργού Οικονομικών και του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Yπουργείου Οικονομικών.

«Η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών πρέπει μετά το τέλος του σημερινού προγράμματος να διακοπεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται πως το κανονικό πρόγραμμα της ΕΡΤ Α.Ε. έχει διακοπεί πριν αρκετές ώρες.

Τέλος, το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι, ως διάδοχος της ΕΡΤ Α.Ε. μέχρι την ψήφιση νόμου για την ίδρυση ενός νέου και σύγχρονου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει στη διακοπή μετάδοσης των εκπομπών και τη διαφύλαξη των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ Α.Ε.




Στα κάγκελα οι εργαζόμενοι

Σε περιφρούρηση του κτηρίου της ΕΡΤ έχουν προχωρήσει από το μεσημέρι οι εργαζόμενοί της, οι οποίοι αντιδρούν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία προβλέπει - μεταξύ άλλων - το κλείσιμο της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Στις 18.00, οι εργαζόμενοι - δημοσιογράφοι και τεχνικοί- έχουν προγραμματίσει νέα συνέλευση, για να αποφασίσουν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συσκέψεις της ΠΟΣΠΕΡΤ και σωματείων εργαζομένων, ενώ κόσμος συρρέει στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ οι δημοσιογράφοι δήλωσαν πως θα βρίσκονται στο Ραδιομέγαρο όλο το 24ωρο, προκειμένου να αντισταθούν στα σχέδια της κυβέρνησης.



Η ΕΡΤ αποτελείται σήμερα από:
- 5 τηλεοπτικά κανάλια (ΕΤ1, ΝΕΤ,ΕΤ3, ERTworld και ERT HD)
- 7 ραδιοφωνικά Προγράμματα με έδρα την Αθήνα (Πρώτο Πρόγραμμα, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο Πρόγραμμα, ΚΟΣΜΟΣ, ΦΙΛΙΑ, ΕΡΑ ΣΠΟΡ και Πέμπτο Πρόγραμμα – Φωνή της Ελλάδος),
- 3 ραδιοφωνικά Προγράμματα με έδρα τη Θεσσαλονίκη ( 95,8 , 102 και Τρίτο)
- 19 Περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ανά την Ελλάδα
- Μουσικά Σύνολα (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και Χορωδία)
- Εκδόσεις (περιοδικό Ραδιοτηλεόραση)
- Διαδικτυακό τόπο www.ert.gr
- Ψηφιακό Αρχείο ( www.ert-archives.gr)
- web tv (www.ert.gr/webtv)
2.324 εργαζόμενοι ως τακτικό προσωπικό και
792 εργαζόμενοι ως έκτακτο προσωπικό


Μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν το μεσημέρι, καλούν πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 7 το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Οι δημοσιογράφοι, επίσης, σημειώνουν:

«Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στην κοινωνία, τις αντιφάσεις της, τα προβλήματά της, τις αγωνίες, τις ιδέες και τις δράσεις.

Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στον πολιτισμό, τον κόσμο του, τις διαφορετικές τάσεις, αναζητήσεις και δυναμικές του.

Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: σε κάθε πολίτη του κόσμου, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία.

Το δυναμικό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έχει τη δύναμη και τη θέληση να κρατήσει ψηλά το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Έχει την τόλμη και τη βούληση να παλέψει για να πάψει η ΕΡΤ να χειραγωγείται από κάθε μονοκομματική ή πολυκομματική εξουσία. Εμείς οι εργαζόμενοι, είμαστε ακόμη ζωντανοί και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Θα αγωνιστούμε για ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ που θα κατοχυρώνει και θα περιφρουρεί την ανεξαρτησία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, θα κόψει, επιτέλους, τον ομφάλιο λώρο με την εκάστοτε κυβέρνηση και κάθε κέντρο ή παράκεντρο πολιτικών και πελατειακών παρεμβάσεων.

Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή, κτήμα και πραγματική ιδιοκτησία όλων των ελλήνων πολιτών.

Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι.
Οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα κρατήσουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την ΕΡΤ ανοιχτή. Καλούμε κάθε πολίτη από τη Γαύδο μέχρι τον Έβρο για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη. Να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα φίμωσης του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της χώρας.

Όσοι ονειρεύονται εφιάλτες ας μείνουν στη μακαριότητα του παραμυθιού της κακιάς μάγισσας ή ας ξυπνήσουν πριν είναι αργά. Εμείς είμαστε ξάγρυπνοι. Βρισκόμαστε σε διαρκή Γενική Συνέλευση και καλούμε πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 7 το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω.

Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ».

Γερμανία: 41.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω των πλημμυρών

Εν τω μεταξύ, σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι Αρχές της Βουδαπέστης, πρωτεύσας της Ουγγαρίας, καθότι τα φουσκωμένα νερά του Δούναβη αναμένεται να φτάσουν στην πόλη το βράδυ της Κυριακής.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε περιοχές της ανατολικής Γερμανίας την Κυριακή, αφότου ο ποταμός Έλβας υπερχείλισε και έσπασε ένα φράγμα, όπως ανακοίνωσαν οι γερμανικές Αρχές.

Οι μεγαλύτερες «πληγές» καταγράφηκαν στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, όπου, στην πρωτεύουσα Μαγδεμβούργο, περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις κατοικίες τους την Κυριακή, αφότου δεκάδες δρόμοι και σπίτια πλημμύρισαν, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο dpa.

Ιδιαίτερα σοβαρή ήταν η κατάσταση στην συνοικία Ροθένσε, όπου οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν με την βοήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων, φορτηγών και λεωφορείων.

Ακόμα 8.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να αφήσουν τις εστίες τους στην κοντινή πόλη Άκεν και τα γειτονικά χωριά, αφότου φράγμα στο ποταμό Έλβα υπέστη ρήγμα υπό την πίεση των υδάτων, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

Εν τω μεταξύ, σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι Αρχές της Βουδαπέστης, πρωτεύουσας της Ουγγαρίας, καθότι τα φουσκωμένα νερά του Δούναβη αναμένεται να φτάσουν στην πόλη το βράδυ της Κυριακής.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, περίπου 7.000 στρατιώτες και εθελοντές τοποθετούν σάκους με άμμο στις όχθες του ποταμού, προκειμένου να ενισχύσουν τις «άμυνες» της πρωτεύουσας.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους λόγω των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων που πλήττουν την κεντρική και βορειοανατολική Ευρώπη κατά την τελευταία εβδομάδα, οδηγώντας στην υπερχείλιση ποταμών όπως ο Έλβας, ο Δούναβης και ο Βλατλάβα.

Θάνατοι έχουν καταγραφεί στην νότια Γερμανία, την Τσεχία, την Αυστρία, την Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Πηγή: http://www.skai.gr

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου