Αναλώσιμους δορυφόρους σχεδιάζει το Πεντάγωνο
Το ενδεχόμενο κατασκευής σμηνών αναλώσιμων δορυφόρων, οι οποίοι θα εκτοξεύονται με το πάτημα ενός κουμπιού πάνω από ένα θέατρο επιχειρήσεων και θα συλλέγουν πολύτιμες πληροφορίες για τις δυνάμεις που επιχειρούν στο έδαφος εξετάζει η DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), η υπηρεσία τεχνολογικών ερευνών του αμερικανικού Πενταγώνου.
Οι εν λόγω συσκευές θα μπορούν να καλύπτουν το κενό που προκύπτει στην πληροφόρηση όταν οι συμβατικοί δορυφόροι δεν βρίσκονται σε κατάλληλη θέση. Η Darpa έχει ήδη καλέσει επίδοξους κατασκευαστές για συζητήσεις, ενώ το κόστος υπολογίζεται σε 500.000 δολάρια ανά δορυφόρο.
«Οραματιζόμαστε έναν αστερισμό μικρών δορυφόρων, πολύ πιο οικονομικών από τα ιπτάμενα συστήματα, που θα επιτρέπει στους στρατιώτες που βρίσκονται στα πεδία μαχών να πατήσουν ένα κουμπί ‘SeeMe’ (Space Enabled Effects for Military Engagements) σε μια φορητή συσκευή και μέσα σε διάστημα μικρότερο των 90 λεπτών να λάβουν μία δορυφορική εικόνα της τοποθεσίας τους, για καλύτερο σχεδιασμό της αποστολής» αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας.
Κάθε σμήνος θα αποτελείται από 24 δορυφόρους που θα βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά για 60-90 ημέρες πριν καταστραφούν κατά την επανείσοδό τους στην ατμόσφαιρα.
Κατά την DARPA, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αξιοποιήσουν κατασκευαστικές τεχνικές αντίστοιχες αυτών που υπάρχουν στη βιομηχανία των smartphones για να επιτευχθεί ο στόχος του κόστους. Επίσης, θα πρέπει να αναπτυχθούν εξελιγμένες τεχνολογίες για να μείνουν σε χαμηλά επίπεδα το μέγεθος και το βάρος.
Ο αμερικανικός στρατός ήδη χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) για τη συλλογή πληροφοριών. Πέρυσι ανακοίνωσε ότι νέα ελικοπτεροειδή οχήματα που φέρουν κάμερες των 1.8 gigapixel θα εισέλθουν σύντομα σε υπηρεσία στο Αφγανιστάν.
Ωστόσο, η DARPA επισημαίνει ότι τέτοια αεροσκάφη χρειάζονται τακτικό ανεφοδιασμό με καύσιμα για να καλύψουν μεγάλες περιοχές. «Με ένα σμήνος ‘SeeMe’ ελπίζουμε να υποστηρίξουμε στρατιώτες σε πολλές απομακρυσμένες περιοχές ταυτόχρονα χωρίς επιπλέον έξοδα συντήρησης πέρα από τις φορητές συσκευές των στρατιωτών» είπε ο Ντέιβ Μπάρνχαρτ, επικεφαλής του προγράμματος.
Επί της παρούσης, τα UAV καθώς και τα άλλα ιπτάμενα μέσα συλλογής πληροφοριών είναι πολύ δημοφιλή στις τάξεις των χερσαίων δυνάμεων, αλλά το βασικό πρόβλημα, κατά την Ελίζαμπεθ Κουϊντάνα, του Royal United Services Institute, είναι ότι ποτέ δεν είναι αρκετά και ότι οι απαιτήσεις σε bandwidth καθιστούν δύσκολη την προώθηση εικόνων στην πρώτη γραμμή. «Το θέμα είναι να παραμείνει αρκετά χαμηλά το κόστος ώστε το συγκεκριμένο σύστημα να είναι φτηνότερο από τα υπάρχοντα ιπτάμενα προγράμματα, καθώς και πραγματικά αναλώσιμο».
Πηγή BBC
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.