Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Kαιρός 12-14/12 & οι επόμενες μέρες

 Aπό το www.kairos.gr
Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012
Βελτιωμένος καιρός σε όλη τη βόρεια και βορειοδυτική χώρα καθώς επίσης και στη Θεσσαλία, όπου λίγες μονο τοπικές νεφώσεις αναμένονται σε χαμηλά ύψη.
Στη περιφέρεια δυτικής Ελλάδας και στη δυτική και νοτιοδυτική Πελοπόνησο ο καιρός θα είναι αρχικά καλός, αλλά στη συνέχεια θα εμφανιστούν νεφώσεις με τάσεις αύξησης με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν ασθενείς κατά βάση βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις όσον αφορά ορεινές περιοχές γενικά έως και τα 1000μ όσον αφορά την περιφέρεια δυτικής Ελλάδας αλλά και στην κεντρική Στερεά και έως τα 1400μ όσον αφορά την Πελοπόνησο.
Αναλόγως και στην ανατολική Στερεά, και ανατολική Πελοπόνησο, τη νύχτα και τις πρώτες πρωινές ώρες ο καιρός θα είναι αίθριος ή σχεδόν αίθριος, αλλά μέσα στο πρωί οι νεφώσεις θα αρχίσουν να αυξάνονται και από το απόγευμα αναμένεται να σημειωθούν ασθενείς βροχές στα πεδινά και ημιορεινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά έως και τα 800μ όσον αφορά την βορειοανατολική Στερεά, άνω των 1000μ στα νοτιότερα και άνω των 1200μ στην ανατολική Πελοπόνησο.
Στο βόρειο και στις περισσότερες περιοχές του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου, ο καιρός θα είναι αρκετά καλός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις οι οποίες θα αυξηθούν κατά τόπους μετά το απόγευμα στο κεντρικό και τμήματα του ανατολικού Αιγαίου.
Σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα, θα επικρατήσει διαφορετικός καιρός σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, με αυξημένες νεφώσεις και κατά διαστήματα βροχές υπό τη μορφή όμβρων ή και καταιγίδες. Μέσα στο πρωί, τα φαινόμενα θα περιοριστούν σε ανατολικότερες περιοχές της Κρήτης, νοτιοανατολικότερες περιοχές των Κυκλάδων και νοτιότερα τμήματα της Δωδεκανήσου, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα έχουμε βελτίωση των συνθηκών και αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας.
Η θερμοκρασία σε πτώση στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές, διατηρείται στα ίδια επίπεδα με την Τρίτη στα νοτιότερα νησιωτικά κι έτσι αναμένονται: Έως 6-8 βαθμοί μέγιστες τιμές στα πεδινά της βορειοδυτικής χώρας, της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και στο μεγαλύτερο τμήμα της Θεσσαλίας, με εξαίρεση νοτιότερες περιοχές όπου ο υδράργυρος θα φτάσει τους 9-10 βαθμούς. Έως τους 10 βαθμούς οι μέγιστες επίσης στα πεδινά της ανατολικής Στερεάς, ενώ όσον αφορά τη περιφέρεια δυτικής Ελλάδας και τα λοιπά πεδινά τμήματα της Πελοπονήσου, οι μέγιστες αναμένονται να φτάσουν έως και τους 12 βαθμούς. Στο βόρειο Αιγαίο, η θερμοκρασία στους 10-11 βαθμούς γενικά, όπως και στο κεντρικό, ενώ στο ανατολικό έως τους 12-14 βαθμούς. Στους 14-16 βαθμούς οι θερμοκρασίες στις Κυκλάδες και έως τους 18-19 σε Κρήτη και Δωδεκάνησα. Έντονος παγετός στα ημιορεινά της Στερεάς Ελλάδας και σε όλες τις κλειστές περιοχές της βόρειας χώρας και στη Θεσσαλία, γι αυτό συνίσταται προσοχή το πρωί με τις μετακινήσεις.
Οι άνεμοι θα έχουν γενικά εξασθενήσει από τις περισσότερες περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου με εξαίρεση τα νοτιότερα των Κυκλάδων, τη Κρήτη και τα νοτιότερα της Δωδεκανήσου όπου διατηρείται το ΝΔ ρεύμα με εντάσεις στα 4-5 και κατά διαστήματα έως και 6 μποφώρ. Πάντως, από το απόγευμα θα αρχίσει να γίνεται αντιληπτό ΒΔ ρεύμα όσον αφορά το ΒΔ Αιγαίο και Β/ΒΑ ρεύμα όσον αφορά το βορειοανατολικό, το κεντρικό Αιγαίο και τμήματα των βορείων Κυκλάδων με εντάσεις που θα φτάνουν τα 3-4 μποφώρ, ενώ παράλληλα στο κεντρικό και στο βόρειο Ιόνιο θα επικρατήσει ΒΔ ρεύμα, το οποίο θα είναι αισθητό κυρίως όσον αφορά τα ανοιχτά.
Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012
Σε όλα τα δυτικά τμήματα της χώρας, στη Πελοπόνησο, στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία, στη Θράκη, στο βόρειο, στο ανατολικό Αιγαίο και σε ένα μεγάλο τμήμα και του κεντρικού Αιγαίου ο καιρός θα είναι γενικά καλός και θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια. Στην ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόνησο, θα υπάρχουν νεφώσεις σε χαμηλά ύψη, περισσότερες όσον αφορά τις προσήνεμες περιοχές καθώς και στην ανατολική και νότια Εύβοια με πολύ πρόσκαιρες ασθενείς βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις έως και τα 800μ της βορειοανατολικής Στερεάς και τα 1000-1200μ σε νοτιότερες περιοχές, ενώ σε υπήνεμες περιοχές της ανατολικής Στερεάς και ανατολικής Πελοπονήσου (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), αναμένονται αρκετά διαστήματα ηλιοφάνειας. Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες σε χαμηλά ύψη θα έχουν και οι Κυκλάδες και η βόρεια Κρήτη όπου κι εδώ θα έχουμε ασθενείς τοπικές βροχές.
Η θερμοκρασία θα φτάσει σε Θεσσαλία, βόρεια πεδινά και προσήνεμες περιοχές της ανατολικής Στερεάς τους 5-7 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές της ανατολικής Στερεάς τους 8-9 και όσον αφορά την Αττική και τους 10 βαθμούς. Στα βορειοδυτικά πεδινά αναμένονται μέγιστες στους 8-10 βαθμούς και στα υπόλοιπα δυτικά τμήματα της χώρας έως και τους 12 βαθμούς. Όσον αφορά το Αιγαίο, οι μέγιστες στα βόρεια στους 7-8 βαθμούς στα κεντρικά και ανατολικά στους 8-10 βαθμούς, σε Κυκλάδες και Κρήτη στους 9-11 βαθμούς και στα Δωδεκάνησα στους 11-13 και στα νοτιότερα των Δωδεκανήσων και της Κρήτης έως και τους 14. Φαινόμενα παγετού θα έχουμε σε κλειστές περιοχές της ανατολικής Στερεάς, στη Θεσσαλία και στα αντίστοιχα τμήματα της βόρειας χώρας, κατά τόπους έντονα.
Οι άνεμοι από Β διευθύνσεις γενικά, ασθενείς έως μέτριοι. Πιο συγκεκριμένα από ΒΒΑ διευθύνσεις θα πνέουν σε βορειοανατολικό και κεντρικό Αιγαίο, από Β διευθύνσεις γενικά στις Κυκλάδες και από ΒΒΔ διευθύνσεις στα νοτιότερα πελάγη, καθώς και στο Θερμαϊκό κόλπο. Στο Ιόνιο, θα πνέουν από ΒΒΔ διευθύνσεις ασθενείς και έως μέτριοι στα ανοιχτά.
Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012
Αυξημένες νεφώσεις σε προσήνεμες περιοχές της ανατολικής Στερεάς, κατά τόπους στη βορειοανατολική Πελοπόνησο, στα ανατολικά της Θεσσαλίας και κατά διαστήματα και στη δυτική Μακεδονία χωρίς ωστόσο να προκαλούνται ιδιαίτερα φαινόμενα παρά μόνο τοπικά σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές με χιονοπτώσεις έως τα 800μ της βορειοανατολικής Στερεάς και έως τα 1000-1200μ στη κεντρική Εύβοια και στην Όχη. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις και σε κάποιες περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις όμως. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, θα κυριαρχήσει η ηλιοφάνεια, με λίγες μόνο πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις σε Κυκλάδες και Κρήτη.
Η θερμοκρασία σε παρόμοιες τιμές με την Πέμπτη. Όσον αφορά τα βόρεια πεδινά δε θα ξεπεράσει τους τους 5-7 βαθμούς, έως τους 8 σε Θεσσαλία και προσήνεμα της ανατολικής Στερεάς και έως τους 10-12 στα υπήνεμα και στην ανατολική Πελοπόνησο. Στα δυτικά πεδινα, οι μέγιστες αναμένονται στους 10-12 βαθμούς και στα νοτιοδυτικά έως τους 13-14 βαθμούς. Στο βόρειο Αιγαίο, οι μέγιστες στους 8-10 βαθμούς καθώς επίσης και στα κεντρικά, έως τους 11-12 στα ανατολικά τμήματα και τις Κυκλάδες, και εν γένει στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Κρήτης και έως τους 13-14 στα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα.
Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις, ασθενείς-μέτριοι με εντάσεις που δε θα ξεπερνούν τα 4-5 μποφώρ (κεντρικό Αιγαίο / Κυκλάδες), με εξαίρεση το νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα φτάνουν και τα 6 μποφώρ από ΒΒΔ διευθύνσεις. Ασθενές το ρεύμα στο Ιόνιο.
Επόμενες ημέρες
Το Σαββατοκύριακο 15-16 Δεκεμβρίου, ο καιρός αν και σε χειμερινό μοτίβο, θα είναι γενικά ήπιος. Αυξημένες οι νεφώσεις το Σάββατο σε δυτικές/κεντρικές/νότιες περιοχές της χώρας, με ασθενείς ανέμους και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, ή λίγο χαμηλότερες, ενώ τη Κυριακή, κάποιες βροχές θα πρέπει να αναμένονται στα δυτικά. Την ημέρα αυτή, το ρεύμα θα στραφεί σε ΝΔ αισθητό κυρίως στο Ιόνιο.
Πολύ βροχερή και σε χειμωνιάτικο μοτίβο η επόμενη εβδομάδα. Οι βροχές της Κυριακής 16 Δεκεμβρίου, θα είναι ουσιαστικά ένας προπομπός των φαινομένων που τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου, θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ από την Τρίτη 18/12 έως και την Πέμπτη 20/12 τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα και θα οφείλονται σε ένα αργά κινούμενο χαμηλό βαρομετρικό από τη κεντρική Ιταλία έως και τη χώρα μας.
Μεσοπρόθεσμη εξέλιξη και προοπτική
Σε σχέση με την εξέλιξη του καιρού στη συνέχεια, πολλά θα καθοριστούν από την είσοδο πολύ ψυχρών αερίων μαζών από τη Σιβηρία έως και τις ανατολικές παρυφές της Ευρώπης και τη βόρεια Βαλκανική. Αυτές οι αέριες μάζες συνδέονται με την ύπαρξη ισχυρών αντικυκλωνικών συνθηκών στα επιφανειακά στρώματα, στα κράσπεδα των οποίων βρίσκεται η Βαλκανική χερσόνησος. Ο αποκαλούμενος και "σιβηρικός" αντικυκλώνας, έχει αρχίσει να επεκτείνεται ήδη από το πρώτο πενθήμερο του Δεκεμβρίου και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίζει την αργή επέκταση του προς δυσμάς έως και το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, τουλάχιστον. Τέτοιοι αντικυκλώνες δεν εντοπίζονται τόσο ισχυροί στα ανώτερα τροποσφαιρικά στρώματα. Το αντίθετο συμβαίνει με τους εμποδιστές αντικυκλώνες στο βόρειο Ατλαντικό που συχνά επεκτείνονται προς τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, όπου σκάφη υψηλών θερμοκρασιών και πιέσεων παρεμβάλλεται στα συστήματα του Ατλαντικού.
Στο κείμενο της 6ης Δεκεμβρίου, έγινε η υπόθεση οτι εμποδιστής αντικυκλώνας από τον Ατλαντικό, θα ακολουθούσε βορειότερη τροχιά και θα συνενωνόταν με τον Σιβηρικό στην περιοχή της Σκανδιναβίας, εξαναγκάζοντας το πεδίο χαμηλών πιέσεων να εκτραπεί σε δυτικότερες της χώρας μας περιοχές, φέρνοντας ηπίοτερες συνθήκες. Φαίνεται πως κάτι τέτοιο θα συμβεί αλλά αρκετά βορειότερα και μέσα στη πολική ζώνη. Εξετάζοντας την κατάσταση υπό το πρίσμα της ύπαρξης αερίων μαζών, προκύπτει οτι το ανατολικό και βόρειο τμήμα της Ευρώπης, να καλύπτεται από ψυχρές ηπειρωτικές / αρκτικές αέριες μάζες, το δυτικό και ο βόρειος Ατλαντικός από ψυχρές θαλάσσιες και η Μεσόγειος από θερμές θαλάσσιες. 
Έχοντας υπόψιν οτι τα χαμηλά βαρομετρικά δημιουργούνται στις περιοχές όπου έχουμε έντονες οριζόντιες διαφορές θερμοκρασίας (μεγάλη θερμοβαθμίδα), εύκολα μπορούμε να προσδιορίσουμε τη θέση των συστημάτων σε μια ζώνη από τη βορειοδυτική Ευρώπη, έως και την ανατολική Μεσόγειο και τη χώρα μας. Αυτή η διάταξη θα φανεί αρκετά έντονα μετά τις 13 Δεκεμβρίου, η οποία θα δώσει και την πρώτη παρατεταμένη κακοκαιρία στη περιοχή μας μετά τις 15 του μηνός. Το αργά κινούμενο χαμηλό βαρομετρικό που αναφέρθηκε στο τμήμα "επόμενες ημέρες", θα πρόκειται για ένα σύστημα που θα διαχωρίσει θερμές και υγρές μεσογειακές αέριες μάζες από ψυχρές και ξηρές ηπειρωτικής προέλευσης που θα συνοδεύουν τον σιβηρικό αντικυκλώνα και θα είναι μια προέκταση του εκτεταμένου και αρκετά ισχυρού χαμηλού στον Ατλαντικό.
Αυτό που θα μπορούσε να διαφοροποιήσει την κατάσταση μετά την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου είναι μια νέα πιθανή έξαρση εμποδισμού στο βόρειο Ατλαντικό. Ένα τέτοιο σενάριο, εντοπίζεται στα διαφοροποιημένες προγνώσεις των παγκόσμιων συστημάτων για μετά τις 18/12, αλλά χωρίς να υπάρχει σαφήνεια για τις γενικότερες διατάξεις των συστημάτων και την ακριβή θέση του. Ως πιθανότερη εξέλιξη θεωρούμε πως οι κακοκαιρίες θα συνεχιστούν έως και τα Χριστούγεννα με χιονοπτώσεις στα ορεινά και έως ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας, σε περίπτωση που οι διατάξεις ακολουθήσουν παρόμοιο μοτίβο με αυτό που συνέβη στις κακοκαιρίες στην αρχή του μήνα. Στο δελτίο που θα εκδοθεί στις 14/12 θα έχουμε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον καιρό έως και τα Χριστούγεννα. Θα πρέπει να επισημάνουμε πως όλα τα σενάρια είναι ακόμη ανοιχτά!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου