Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ocearch: Παρακολουθώντας τα ταξίδια ενός μεγάλου λευκού καρχαρία


Ωκεανογράφοι που τοποθέτησαν ραδιοπομπό σε έναν λευκό καρχαρία μήκους 4,3 μέτρων στη Φλόριντα καλούν το κοινό να ακολουθήσει τα ταξίδια του «τέρατος» σε όλο τον κόσμο μέσω μιας πρωτότυπης διαδικτυακής υπηρεσίας.

Η Lydia - όπως βαφτίστηκε το τρομακτικό αυτό ψάρι - είναι ένας από τους καρχαρίες που παρακολουθεί ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Ocearch». Σε αυτόν τον σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε τη θέση της Lydia και της παρέας της.

To ταξίδι
Μέχρι σήμερα λίγα στοιχεία είναι γνωστά για τις μετακινήσεις του μεγάλου λευκού καρχαρία (Carcharodon carcharias), ο οποίος απαντά έξω από τις ανατολικές και δυτικές ακτές στις ΗΠΑ, στη Νότιο Αφρική, την Ιαπωνία, την Ωκεανία, ακόμα και στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Στο παρελθόν, οι βιολόγοι πίστευαν ότι ο λευκός καρχαρίας προτιμά τα παράκτια νερά, φαίνεται όμως ότι ο κορυφαίος θηρευτής των ωκεανών μπορεί να ακολουθεί τη λεία του - θαλάσσια θηλαστικά, μεγάλα ψάρια, θαλασσοπούλια - ακόμα και σε βαθιά νερά.

Ο λευκός καρχαρίας, το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι, μπορεί να φθάσει σε μήκος τα 6 μέτρα και να ξεπεράσει σε βάρος τους 2,2 τόνους. Η Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών κατατάσσει τον λευκό καρχαρία στα ευάλωτα είδη. Αν και τρομακτικό, το γιγάντιο ψάρι είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στις ανθρωπογενείς πιέσεις, αφού χρειάζεται γύρω στα 15 χρόνια για να φθάσει σε αναπαραγωγική ηλικία και πιστεύεται ότι δεν ζευγαρώνει συχνά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου