Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

«Βόμβες» μεθανίου κρυμμένες κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής;

Τεράστιες ποσότητες μεθανίου ενδεχομένως να βρίσκονται θαμμένες κάτω από το παγοκάλυμμα της Ανταρκτικής, Τεράστιες ποσότητες μεθανίου ενδεχομένως να βρίσκονται θαμμένες κάτω από το παγοκάλυμμα της Ανταρκτικήςη έκλυση των οποίων θα μπορούσε να επιτείνει την 
                                                                          παγκόσμια υπερθέρμανση, προειδοποιούν επιστήμονες.
        Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ιζηματογενείς λεκάνες κάτω από το παγοκάλυμμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες οργανικού άνθρακα, ο οποίος μεταβολίζεται από μικρόβια και παράγει διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο. Η έλλειψη οξυγόνου σε τέτοια περιβάλλοντα συμπληρώνει το τέλειο «κοκτέιλ» της μεθανογένεσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρουσιάζουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση Nature.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου το μισό παγετωνικό κάλυμμα της δυτικής Ανταρκτικής και το 25% του καλύμματος της Ανατολικής Ανταρκτικής «κάθονται» πάνω σε ιζηματογενείς λεκάνες που περιέχουν περίπου 21.000 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα. Με βάση τους υπολογισμούς τους, η ποσότητα μεθανίου - παγωμένου και μη- κάτω από το παγοκάλυμμα ενδέχεται να φθάνει τα 4 δισεκατομμύρια τόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ