Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Σφοδρός χιονιάς στις ΗΠΑ για... πολλοστή φορά!

Σε μια ακτίνα από το Κάνσας μέχρι τη Μασαχουσέτη το χιόνι φτάνει τα 30 εκατοστά και κάνει δύσκολη τη ζωή των κατοίκων. Στη Νέα Υόρκη σχεδόν τελείωσαν τα... αποθέματα αλατιού, αφού η κακοκαιρία είναι πρωτοφανής.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, οι μισοί από αυτούς εντοπίζονται στην Πενσυλβάνια.





Το ύψος του χιονιού έχει επηρεάσει τα δίκτυα μεταφορών, προκαλώντας ακυρώσεις σε περισσότερες από 3.000 πτήσεις, σύμφωνα μα τα στοιχεία της εξειδικευμένης στα αεροπορικά δεδομένα ιστοσελίδας flightaware.com. Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά στις περιοχές που επλήγησαν από τη νέα ισχυρή χιονοθύελλα.





Πολλές αμερικανικές πολιτείες συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης και του Κάνσας κηρύχτηκαν σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη αλατιού στους παγωμένους δρόμους ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της οδικής ασφάλειας υπό αυτές τις καταστροφικές καιρικές συνθήκες.


Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η ανατολική ακτή θα μπορούσε να «νιώσει» επιπλέον χιονοπτώσεις μέχρι τη Δευτέρα. Από την αρχή του Ιανουαρίου, οι μεσοδυτικές και βόρειο – ανατολικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις κακές καιρικές συνθήκες.

Η σφοδρότητα των χιονοπτώσεων ανάγκασαν τις αρχές να κλείσουν πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες και σχολεία σε ολόκληρη την πολιτεία, ενώ συμβούλευσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, την ώρα που η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση για «εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες μετακίνησης».

«Το Κάνσας Σίτι και το ανατολικό Κάνσας θα δουν πολύ χιόνι» δήλωσε ο Γκρεγκ Κάρμπιν, μετεωρολόγος του Κέντρου Πρόβλεψης Καταιγίδων της NWS. «Πρόκειται για έναν αξιοσημείωτο καιρό. Ο χειμώνας έχει εδραιωθεί. Δε μοιάζει να θέλει να φύγει».

Το σύστημα της καταιγίδας έφθασε χθες το βράδυ στο νοτιοδυτικό Κάνσας και αναμένεται να κορυφωθεί στο Κάνσας Σίτι σήμερα, ανέφερε ο Νταν Χάουμπλιτζελ. Μόλις το 3% των χειμερινών καταιγίδων που πλήττουν το Κάνσας Σίτι προκαλούν χιονόπτωση μεγαλύτερη από 15 εκατοστά, για αυτό ακριβώς το λόγο το καιρικό αυτό φαινόμενο χαρακτηρίζεται ασυνήθιστο, εξήγησε ο ίδιος.

Σφοδρές χιονοπτώσεις αναμένονται κατά μήκος των πολιτειών στα κεντρικά της Αμερικής, ενώ τα ακραία φαινόμενα θα κατευθυνθούν προς τα ανατολικά και τα βόρεια στις πολιτείες Πενσιλβάνια, Νέα Υόρκη και Νέα Αγγλία έως αύριο.

«Η κακοκαιρία θα πλήξει τα δύο τρίτα της χώρας» είπε ο Χάουμπλιτζελ.
Η νέα χιονοθύελλα ακολουθεί την χειμερινή καταιγίδα που σάρωσε τις βορειανατολικές πολιτείες της χώρας, προκαλώντας ακυρώσεις πτήσεων σε ολόκληρη την περιοχή και προβλήματα στην κυκλοφορία στους δρόμους την επόμενη ημέρα του τελικού του αμερικανικού ποδοσφαίρου στο Νιου Τζέρσεϊ.

Οι καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων συνεχίζονται και σήμερα ενώ η νέα καταιγίδα προσεγγίζει. Περισσότερες από 3.100 πτήσεις καθυστέρησαν σήμερα το πρωί και 905 ματαιώθηκαν, σύμφωνα με τον ιστότοπο Flightware.com.

Φωτογραφίες: Reuters
Πηγή: Newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ