Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Η Δανία επενδύει στην ανανεώσιμη ενέργεια - Η Ισπανία την τορπιλίζει

Μέχρι το 2050 η Δανία φιλοδοξεί να αποχαιρετίσει μια για πάντα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας. Πρώτος στόχος είναι μέχρι το 2020 οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας να καλύπτουν σχεδόν το 70% των ενεργειακών αναγκών. «Σήμερα βρισκόμαστε ήδη στο 43%», λέει ο Κρίστοφερ Μπέτσαου, υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας της Δανίας. Η υπηρεσία συντονίζει τη «στροφή» της χώρας στην πράσινη ενέργεια και ταυτόχρονα ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τις προόδους του εγχειρήματος. «Σήμερα καλύπτουμε τις συνολικές ενεργειακές μας ανάγκες κατά 25% από ανανεώσιμες πηγές», λέει ο Κρίστοφερ Μπέτσαου στην DW. Ο ίδιος είναι βέβαιος ότι ο στόχος της Δανίας να σταματήσει τη χρήση άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το 2050 είναι ρεαλιστικός.

Η Δανία κάνει πράξη την ενεργειακή στροφή


O Τομπίας Άουστρουπ από την Greenpeace Γερμανίας θα εύχονταν παρόμοια αισιοδοξία και από γερμανούς πολιτικούς αλλά και οικονομικούς παράγοντες. Μιλώντας στη DW τονίζει ότι η Δανία είναι πρώτη με διαφορά στην ενεργειακή στροφή εντός ΕΕ: «Το παράδειγμα της Δανίας δείχνει ότι μια βιομηχανοποιημένη χώρα στο κέντρο της Ευρώπης είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μια πραγματική και γρήγορη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Με ακτές μήκους 7.300 χιλιομέτρων η Δανία είναι η ιδανική χώρα για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας. Μεταξύ Βόρειας Θάλασσας και Βαλτικής, η χώρα επενδύει στην δημιουργία αιολικών πάρκων στη θάλασσα, όπως εκείνο στο Κρίγκερς Φλακ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 και να παράγει ρεύμα περίπου 600 μεγαβάτ. Πέρυσι εγκαινιάστηκε στη νήσο Άνχολτ ένα αιολικό πάρκο ισχύος 400 μεγαβάτ, το οποίος κατασκευάστηκε σε συνεργασία με τη γερμανική SIEMENS.

Η Δανία βάζει τα γυαλιά στην Κίνα

Η ενεργειακή στροφή στη Δανία προκάλεσε το ενδιαφέρον ακόμα και της Κίνας, η οποία από το 2006 συνεργάζεται στενά με τους Δανούς στον τομέα της εκμετάλλευσης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. «Οι Κινέζοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την βιομάζα και τα παράκτια αιολικά πάρκα», λέει ο Κρίστοφερ Μπέτσαου. Όμως, ο δανός ειδικός τονίζει ότι οι Κινέζοι δεν έχουν μόνον οικονομικά κίνητρα: «Πήγαμε στην Κίνα για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση προβλημάτων που άπτονται της ενέργειας και του κλίματος και σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη. Τόσο η Δανία όσο και η Κίνα θέλουν να αποδείξουν ότι η ολοκληρωτική στροφή στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι πραγματοποιήσιμη».



Η Ισπανία εγκαταλείπει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Κάποτε ήταν πρωτοπόρα χώρα στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σήμερα όμως η Ισπανία «φρενάρει» την «ενεργειακή στροφή» ενισχύοντας τα συμβατικά εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας.

Χωρίς προηγούμενο αναπτύσσονταν μεταξύ 2005 και 2010 η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας στην Ισπανία. Μόνο το 2008, μεγάλες και μικρές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλιακού ρεύματος συνολικής ισχύος 2,5 γιγαβάτ τέθηκαν σε λειτουργία. Η Ισπανία τα είχε όλα: από παραγωγή σιλικόνης μέχρι την εξέλιξη και κατασκευή φωτοβολταϊκών κυττάρων, καθώς και δίκτυο διανομή ή ειδικούς εγκατάστασης.

Σήμερα, 6 χρόνια αργότερα όλα αυτά μοιάζουν μακρινό παρελθόν. Η κρατική ενίσχυση για την παραγωγή ηλιακού ρεύματος μειώθηκε, ενώ ο τομέας των φωτοβολταϊκών βρίσκεται σε υποχώρηση. Πολλές επιχειρήσεις εξαναγκάστηκαν σε απολύσεις ή ακόμα και σε κλείσιμο. Οι συνολικά 42.000 απασχολούμενοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μειώθηκαν στους 7.500.
Όμως η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι δεν σταματά εκεί. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να καταθέσει νομοσχέδιο στη Βουλή για την κατάργηση της ενίσχυσης για την τροφοδοσία του δικτύου με «καθαρό» ρεύμα. Αντ΄ αυτού οι εγκαταστάσεις θα λαμβάνουν επιδόματα ανάλογα με το μέγεθός τους. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «λογικό περιθώριο κέρδους». Από το 2015 οι εγκαταστάσεις θα κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με την παραγωγή, την ηλικία, την τεχνολογία και την περιοχή.

Στην υπηρεσία των ισχυρών;
H κυβέρνηση Ραχόι αιτιολογεί το νέο νομοσχέδιο με το υψηλό κόστος. Γεγονός είναι ότι με την τιμή του ρεύματος δεν καλύπτεται εδώ και χρόνια το κόστος της παραγωγής του ρεύματος. Το έλλειμμα που έχει συσσωρευτεί αγγίζει τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι συντηρητικοί είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Προχωρούν ωστόσο σε περικοπές μόνο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών. «Τα μέτρα της κυβέρνησης διασφαλίζουν μόνο τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών παραγωγής ρεύματος», δηλώνει ο Χαβιέ Γκαρθία Μπρέβα από το «Ιδρυμα για τις Ανανεώσιμες Πηγές».

Όμως ο Μπρέβα δεν ανησυχεί μόνο για τις περικοπές. Μέχρι το 2012 οι καταναλωτές στήριζαν με το λογαριασμό του ρεύματος και μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι κατάργησε και αυτή την ενίσχυση. «Εξοικονόμηση σημαίνει λιγότερα έσοδα από ρεύμα», λέει ο Μπρέβα. Κατά την άποψή του αυτός είναι μόνος λόγος για την απόφαση αυτή.

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ