Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Η Google δρομολογεί την κατασκευή 180 δορυφόρων για παγκόσμια πρόσβαση στο Internet

Διψασμένη για νέους χρήστες, η Google θα επενδύσει το λιγότερο ένα δισ. δολάρια για την εκτόξευση δορυφόρων που θα προσφέρουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε απομονωμένες περιοχές, γράφει η Wall Street Journal.

Οι λεπτομέρειες του φιλόδοξου σχεδίου δεν έχουν καθοριστεί και η επένδυση θα μπορούσε τελικά να ξεπεράσει τα 3 δισ. δολάρια, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η υλοποίηση του σχεδίου προγραμματίζεται να ξεκινήσει με 180 μικρούς δορυφόρους, οι οποίοι θα κινούνται σε ύψος μικρότερο από τη γεωστατική τροχιά στην οποία βρίσκονται οι περισσότεροι δορυφόροι επικοινωνιών.

Επικεφαλής του εγχειρήματος τέθηκε ο Γκρεγκ Ουάιλερ, ιδρυτής της εταιρείας δορυφορικών επικοινωνιών O3b Networks, ενώ η Google έχει επίσης προσλάβει μηχανικούς της εταιρείας δορυφόρων Space Systems / Loral LLC.

Τόσο η Google όσο και η Facebook, επισημαίνει η WSJ, ποντάρουν σε νέους χρήστες του Διαδικτύου σε αναπτυσσόμενες αγορές για την αύξηση των εσόδων τους στο μέλλον.

Η Google τρέχει εδώ και καιρό το σχέδιο Project Loon για την ανάπτυξη αερόστατων μεγάλου ύψους τα οποία θα λειτουργούν ως αναμεταδότες για την παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών σε απομακρυσμένες περιοχές. Τον Απρίλιο προχώρησε στην εξαγορά της Titan Aerospace, η οποία αναπτύσσει drone για την παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Ανάλογο πρόγραμμα μη επανδρωμένων αεροσκαφών τρέχει και η Facebook.

Εκπρόσωπος της Google αρνήθηκε να σχολιάσει το ρεπορτάζ, παραδέχτηκε όμως ότι η εταιρεία ελπίζει να φέρει online εκατοντάδες εκατομμύρια νέους χρήστες. «Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο φέρνει σαφή βελτίωση στις ζωές των ανθρώπων. Κι όμως τα δύο τρίτα του κόσμου δεν έχουν καθόλου πρόσβαση» είπε.

Αναλυτές που κλήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα επισήμαναν πάντως ότι η αγορά δορυφορικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο έχει σημαδευτεί από μια σειρά ηχηρών αποτυχιών.

Η Teledisc LLC, μια εταιρεία που είχε τη στήριξη της Microsoft και επένδυσε 9 δισ. δολάρια για την υλοποίηση ενός αντίστοιχου αστερισμού δορυφόρων, διέκοψε την προσπάθεια το 2002 λόγω τεχνικών εμποδίων και υπερβάσεων του κόστους.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1999, η εταιρεία Iridium Satellite χρεοκόπησε λιγότερο από ένα χρόνο μετά το λανσάρισμα δορυφορικών υπηρεσιών φωνής και δεδομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ