Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Πόσους πλανήτες καταναλώνουμε;


Στις πρώτες θέσεις των υπερκαταναλωτικών χωρών φιγουράρουν χώρες όπως το Κατάρ, τα Αραβικά Εμιράτα, το Βέλγιο και η Δανία



Το WWF δημοσίευσε την έκθεση Ζωντανός ΠλανήτηςΟι Έλληνες καταναλώνουν σαν να είχαν στη διάθεση τους τρεις πλανήτες, καταναλώνοντας τριπλάσιους φυσικούς πόρους, ενώ ο μέσος όρος των υπόλοιπων χωρών, που επίσης υπερκαταναλωνει, χρησιμοποιεί τους διπλάσιους φυσικούς πόρους από όσους είναι διαθέσιμοι. 

Το WWF δημοσίευσε την έκθεση Ζωντανός Πλανήτης όπου ταξινομεί τις χώρες ανάλογα με τον τρόπο που παράγουν και καταναλώνουν την ενέργεια το νερό και τους υπόλοιπους φυσικούς πόρους, αλλά και ανάλογα με τρόπο που διαχειρίζονται χερσαία και υδάτινα οικοσυστήματα. 

Η Ελλάδα αν και χωρίς ιδιαίτερη βιομηχανική ή αγροτική παραγωγή καταλαμβάνει την 22η θέση στον κατάλογο των 149 χωρών εξαιτίας του ατομικού μοντέλου κατανάλωσης των πολιτών της. 

Στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν χώρες όπως το Κατάρ, τα Αραβικά Εμιράτα του Κουβέιτ που δείχνουν να αγνοούν ότι οι φυσικοί πόροι της γης εξαντλούνται, αλλά και το Βέλγιο η Δανία ο Καναδάς και η Ολλανδία. 

Στις τελευταίες θέσεις έρχονται χώρες που σημειώνουν χαμηλά ποσοστά ανάπτυξης και δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά. 

Μάλιστα υπολογίζεται ότι το οικολογικό αποτύπωμα των αναπτυγμένων χωρών είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από ότι των φτωχών χωρών γεγονός που γεννά αδικίες και ανισότητες. 

Σύμφωνα με την Έκθεση Ζωντανός Πλανήτης, από το 1970 έχει εξαφανιστεί το 30% των ειδών της βιοποικιλότητας ενώ έχουν υποστεί μεγάλη υποβάθμιση και τα οικοσυστήματα. 

Όπως υπογραμμίζει η έκθεση, οι επιπτώσεις της έντονης αστικοποίησης και της συγκέντρωσης των ανθρώπων σε μεγάλες πόλεις θα εντείνει το πρόβλημα και θα απειλήσει την ασφάλεια την υγεία και την ευημερία του πλανήτη και γι αυτό είναι ανάγκη να αλλάξουμε τον τρόπο διαχείρισης της φύσης. 
Η έκθεση προτείνει 16 άξονες προτεραιότητας, μεταξύ των οποίων η βελτίωση των καταναλωτικών προτύπων, η οικονομική αποτίμηση των φυσικών πόρων ώστε να γίνεται ορθολογικότερη η διαχείρισή τους και η δημιουργία νομικών και πολιτικών πλαισίων που διευκολύνουν τη δίκαιη πρόσβαση σε τροφή, νερό και ενέργεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ