Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Nέος Δασικός Κώδικας στη Βραζιλία διχάζει


Mετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις στο Κοινοβούλιο της Βραζιλίας, ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την προστασία των τροπικών δασών από την αποψίλωση προκαλεί τριγμούς στην κυβερνητική σταθερότητα.

Δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον των τροπικών δασών της Βραζιλίας. Το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε ένα νέο δασικό νονοσχέδιο που φαίνεται να αποδυναμώνει την προστασία των δασών της. Με 184 από το σύνολο των 274 ψήφων εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη το σχέδιο αναθεώρησης του βραζιλιάνικου Δασικού Κώδικα (Codigo Florestal) προκαλώντας κλυδωνισμούς στο κυβερνητικό μέτωπο.

Μια αμφιλεγόμενη αγροτική μεταρρύθμιση


Οι πρόσφατες τροπολογίες δεν περιέχουν σχεδόν κανένα από τα σημεία της αρχικής πρότασης νόμου της Προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ. Η εξέλιξη αυτή έχει πάρει έντονη πολιτική χροιά, θεωρούμενη από ευρύτερους κυβερνητικούς και αντιπολιτευτικούς κύκλους ως προσωπική αποτυχία της Ρούσεφ. Όλα αυτά ενόψει της συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη «Ρίο +20», η οποία έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι τροποποιήσεις του Δασικού Κώδικα αφορούν την αγροτική μεταρρύθμιση, την αποψίλωση των τροπικών δασών, το αίτημα των αγροτών για αναδασμό της γης, αλλά και την παροχή αμνηστίας σε αγρότες που έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για παράνομη αποψίλωση και χρήση δασικών εκτάσεων.

Διαμαρτυρίες για την καταστροφή των δασών του Αμαζονίου


Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του νέου νομοθετικού πλαισίου, τερματίζεται μία μακρά λίστα δικαστικών υποθέσεων για παράνομες αποψιλώσεις τροπικών δασών. Παράλληλα δίνονται νέα αναπτυξιακά κίνητρα στους αγρότες. Εντούτοις οι αντιδράσεις από οικολογικές οργανώσεις είναι εξίσου μαζικές με κύριο αντεπιχείρημα την καταστροφή τεράστιων εκτάσεων τροπικού δάσους και σπάνιων οικοσυστημάτων.

Επίσημα στοιχεία αναφέρουν πως κατά την περίοδο 2010-2011 καταστράφηκαν 6238 τ.μ. δάσους.

«Πρόκειται για την αρχή του τέλους των τροπικών δασών» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η Greenpeace. H καταστροφή των δασών στη Βραζιλία για αγροτικούς και βιομηχανικούς σκοπούς έχει πολλάκις κατηγορηθεί στο παρελθόν ως υπεύθυση για τα 2/3 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Τόσο η Greenpeace, όσο και η WWF κατηγόρησαν ευθέως τον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας ότι ενδίδει στις πιέσεις του πανίσχυρου αγροτικού λόμπι.

Τις τελευταίες δεκαετίες μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις εμφανίζονται στη θέση εκτάσεων τροπικού δάσους. Σήμερα κυριαρχούν αχανείς φυτείες σόγιας και βοσκοτόπια για βοοειδή. Πολλοί καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι έχουν καταλάβει τις επίμαχες περιοχές παράνομα. Ο νέος νόμος προβλέπει επίσης τη δυνατότητα παροχής αμνηστίας σε όσους νέμονται αντίστοιχες εκτάσεις παράνομα.

Παρά το γεγογός ότι το Εργατικό Κόμμα της Ρούσεφ δε στήριξε τις εν λόγω τροποποιήσεις, οι βουλευτές του δεύτερου εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού τις υπερψήφισαν, κλονίζοντας έτσι τις πολιτικές ισορροπίες. Οι υποστηρικτές της Ρούσεφ, αλλά και πλήθος ακτιβιστών αναμένουν μια δυναμική απάντηση από την πλευρά της με την άσκηση προεδρικού βέτο και αναπομπή του επίμαχου νομοσχεδίου εκ νέου στο Κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ