Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Desertec: όταν ένα όραμα γίνεται πραγματικότητα

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τελευταία στο θέμα του φιλόδοξου προγράμματος Desertec για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στις ερήμους της βόρειας Αφρικής με στόχο την τροφοδοσία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, ευρωπαϊκές και βορειοαφρικανικές κυβερνήσεις δρομολογούν άμεσα την υλοποίηση του πρότζεκτ. Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Μαρόκο έχουν ξεκινήσει συνομιλίες για την υπογραφή μιας κοινής συμφωνίας, που θα ρυθμίζει την κατασκευή των ηλιακών εγκαταστάσεων προϋπολογισμού 600 εκατομμυρίων ευρώ στο Μαρόκο αλλά και τη μεταφορά της πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη.

Ήδη εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να υπογραφεί ένα μνημόνιο προθέσεων, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι σε Μαρόκο και Γερμανία ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2013 αναμένεται να ακολουθήσει η υπογραφή κυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών με τη συμμετοχή πιθανότατα και άλλων χωρών. Ο υπ. Βιομηχανίας του Μαρόκο Α. Καμάρα επιβεβαίωσε τα εν λόγω σχέδια για την υπογραφή μιας διεθνούς συμφωνίας. «Η συνεργασία με την Ευρώπη είναι ένας σημαντικός άξονας της ενεργειακής μας πολιτικής», δήλωσε προς την SZ.

Τα σχέδια αυτά ενδέχεται να παρουσιαστούν ήδη κατά την επόμενη ετήσια σύνοδο του Desertec στις αρχές Νοεμβρίου, όπως είπε.

Νέα πηγή εσόδων

Με τη μαζική παραγωγή και εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, το Μαρόκο ελπίζει σε μια νέα βασική πηγή εσόδων. Ήδη μάλιστα δύο αγωγοί στο Γιβραλτάρ συνδέουν τη χώρα με το ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ενέργεια αυτή είναι το μέλλον μας», υπογραμμίζει ο Μαροκινός υπ. Βιομηχανίας.

«Διεξάγονται συνομιλίες με πολλές χώρες και διάφορα υπουργεία της Γερμανίας», δήλωσε εκπρόσωπος του Γερμανού υπ. Οικονομίας Φ. Ρέσλερ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες της SZ.

Το αρχικό σχέδιο ανάπτυξης του έργου προβλέπει την κατασκευή της πρώτης ηλιακής εγκατάστασης με συγκεντρωτικά φωτοβολταϊκά με συνολική απόδοση 150 Megawatt στο Μαρόκο. Την επίβλεψη έχει η Dii, μια κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 50 επιχειρήσεις και οργανισμοί, όπως ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός RWE, η Deutsche Bank, o ιταλικός ενεργειακός όμιλος Enel αλλά και η σαουδαραβική Acwa Power. Οι μέτοχοι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν το 1/3 της συνολικής επένδυσης των 600 εκατομμυρίων ευρώ. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μεταξύ 2014 και 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου