Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Σμήνος μετεωριτών έπληξε τα Ουράλια



Ένα μοναδικό φαινόμενο σημειώθηκε πάνω από τα Ουράλια στην Κεντρική Ρωσία, όταν βροχή μετεωριτών προκάλεσε εκρήξεις στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι και να προκληθούν υλικές ζημιές (σπασμένα τζάμια) σε πολλά κτήρια, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα τοπικές Αρχές και κατοίκους των περιοχών.



Nέο βίντεο από τα Ουράλια





Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Russia Today, ο μετεωρίτης αναχαιτίστηκε από μια μονάδα αεράμυνας στον οικισμό Ουρζκουμκα κοντά στο Τσελιάμπινσκ, ωστόσο το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες αυτές.



Ένας μετεωρίτης εξερράγη πάνω από την περιοχή του Chelyabinsk, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από το διοικητικό κέντρο της Satka, δήλωσε εκπρόσωπος του τοπικού Υπουργείου Αντιμετώπισης Καταστροφών στο πρακτορείο Ιντερφάξ.





Η πτώση του μετεωρίτη στη ρωσική επαρχία Sverdlovsk προκάλεσε καταστροφές τόσο από το ωστικό κύμα όσο και από την πρόσκρουση στο έδαφος. Μονάδες του ρωσικού στρατού βρήκαν τρεις κομμάτια μετεωρίτη, δυο εκ των οποίων έπεσαν κοντά στη λίμνη Τσεμπαρκούλ, κοντά στο Τσέλιαμπινσκ. Το ένα είχε δημιουργήσει κρατήρα έξι μέτρων! Το τρίτο κομμάτι βρέθηκε 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά, κοντά στην πόλη Ζλάτουστ.

Πριν μπει στην ατμόσφαιρα, ο μετεωρίτης ζύγιζε 10 τόνους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων.
Μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης με 54.000 χιλιόμετρα ταχύτητα και διασπάστηκε σε κομμάτια σε ύψος 30 έως 50 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών.



Το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σε σχολείο του Chelyabinsk από σπασμένα τζάμια. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εσωτερικών, τουλάχιστον 150 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, προκειμένου να τους παρασχεθεί ιατρική βοήθεια. Δύο νοσηλεύονται στην εντατική.







Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, που έμοιαζε σαν μία δυνατή βροντή και ένας σεισμός να «χτυπούν» την ίδια στιγμή. Ανέφεραν, μάλιστα, ότι είδαν καπνό στον ουρανό, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι είδαν καμένα αντικείμενα να πέφτουν στη Γη. Οι τηλεπικοινωνίες έχουν σταματήσει και το Υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων ανέφερε ότι 20.000 διασώστες δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ο Ρόμπερτ Μάσεϊ, μέλος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σπάνιο ένα αντικείμενο που πέφτει στη Γη από το διάστημα να προκαλεί θύματα και παρατήρησε ότι ο απολογισμός της βροχής μετεωριτών δεν έχει προηγούμενο στην ανθρώπινη ιστορία.
Live οι νέοι μετεωρίτες από τις 19:00 και μετά: http://www.ustream.tv/nasajpl2

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου