Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Νέα μορφή ζωής ανακαλύφθηκε κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής

Ύστερα από προσπάθειες 10 και πλέον χρόνων, ομάδα Ρώσων επιστημόνων κατάφερε πέρυσι να συλλέξει δείγματα νερού από τη λίμνη Βοστόκ, αφού πρώτα πραγματοποίησε γεώτρηση σε βάθος 4 χιλιομέτρων.

Σήμερα οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν νέες μορφές βακτηριακής ζωής -που είχαν μείνει απομονωμένες από το υπόλοιπο περιβάλλον για εκατομμύρια χρόνια- σε λίμνη που βρίσκεται θαμμένη χιλιόμετρα κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής. Η λίμνη αυτή, η μεγαλύτερη που κρύβεται κάτω από τους πάγους της ηπείρου, πιστεύεται ότι αποκόπηκε πριν από τουλάχιστον 14 εκατομμύρια χρόνια και, για τον λόγο αυτό, θα μπορούσε να αποκαλύψει στοιχεία για τη ζωή στον πλανήτη πριν από την Εποχή των Παγετώνων, καθώς και για τη ζωή σε άλλους πλανήτες.

«Αποκαλούμε αυτήν τη μορφή ζωής μη κατηγοριοποιημένη και μη ταυτοποιημένη. Αφού απομονώσαμε όλα τα πιθανά στοιχεία μόλυνσης, το βακτηριακό DNA διαπιστώθηκε ότι δεν ταιριάζει με κανένα γνωστό είδος στις παγκόσμιες βάσεις δεδομένων» δήλωσε μέλος της επιστημονικής ομάδας από το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Αγίας Πετρούπολης. 

Το ενδιαφέρον των επιστημόνων επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο βακτήριο, το DNA του οποίου είναι κατά λιγότερο από 86% παρόμοιο με εκείνο που απαντά σε υπάρχουσες μορφές. «Αυτό είναι περίπου σαν να λέμε μηδέν όταν μιλάμε για DNA. Ένα ποσοστό 90% σημαίνει συνήθως ότι ο οργανισμός είναι άγνωστος» εξήγησε ο ίδιος επιστήμονας. 

H τοποθεσία όπου βρίσκεται η λίμνη Βοστόκ είναι από τα πλέον αφιλόξενα μέρη στη Γη. Εκεί αναφέρθηκε και η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη. Δηλαδή -89 βαθμοί Κελσίου, στις 21 Ιουλίου 1983. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου