Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Περιβαλλοντική ασπίδα στη Βαϊκάλη

Με στόχο την προστασία του μοναδικού παγκόσμια βιοτόπου, της λίμνης Βαϊκάλη, η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει το μεγάλο εργοστάσιο χαρτοποιίας στην περιοχή, θέτοντας έτσι τέλος σε μια σημαντική εστία μόλυνσης.

Περιβαλλοντική ασπίδα στη Βαϊκάλη


Λουκέτο μπαίνει στο εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού και χαρτοπολτού της Βαϊκάλης. Η επιχείρηση, η οποία εξήγαγε την παραγωγή της στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού, είναι άγνωστο αν θα μεταφερθεί σε άλλο μέρος. Το κλείσιμο και η μεταφορά του σε άλλο μέρος, θα σημάνει κόστος ύψους περίπου 500 εκατ. δολαρίων, χωρίς να υπολογίζονται τα χρέη που πρέπει να αποπληρωθούν, και φτάνουν τα 97 εκατ. δολάρια.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2013, στη διάρκεια του εθνικού ρωσικού συνεδρίου των εργαζομένων στον τομέα της ξυλείας, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αρκάντι Ντβορκόβιτς, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους τι μέλλει γενέσθαι με το εργοστάσιο χαρτοποιίας της Βαϊκάλης. Όπως ανέφερε, το κλείσιμο του εργοστασίου θα γίνει σταδιακά με ταυτόχρονη μεταφορά των εγκαταστάσεών του. Πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία, που θα απαιτήσει κάποια χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η εκπρόσωπος του κ. Ντβορκόβιτς, Άλια Σαμιγκούλινα, δήλωσε ότι εξετάστηκαν διάφορες επιλογές, όπως η άμεση ή σταδιακή διακοπή της λειτουργίας του, ο εκσυγχρονισμός με συνέχεια της λειτουργίας, και η μετατροπή του για άλλα είδη παραγωγής. Τελικά αποφασίστηκε το σταδιακό κλείσιμο. Η παραγωγή είναι πιθανό να μεταφερθεί σε άλλα εργοστάσια.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στη νότια όχθη της Βαϊκάλης, 150 χιλιόμετρα από το Ιρκούτσκ, και είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του το 1966. Η ισχύς της παραγωγής χαρτοπολτού και συναφών προϊόντων είναι περίπου 200 χιλ. τόνοι ετησίως. Απασχολούνται σε αυτό περίπου 1600 άτομα. Το 51% των μετοχών του ανήκει στην εταιρία «Continental Ιnvest» του Νικολάι Μακάροβ, και το 49% στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας, συμπεριλαμβανομένης και της ακίνητης. Η κυριότερη λειτουργία του είναι η πολτοποίηση των ινών των δέντρων με διάφορα χημικά, και η παραγωγή πολτού για άσπρο και άλλα είδη χαρτιού. Καταναλωτές των προϊόντων είναι επιχειρήσεις της χημικής βιομηχανίας και εργοστάσια παραγωγής χαρτιού και χαρτονιού, τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στην εξωτερική (κυρίως στην Κίνα).

Το εργοστάσιο της Βαϊκάλης δεν ήταν ποτέ ο μεγαλύτερος παραγωγός χαρτοπολτού στη ρωσική αγορά (λιγότερο από το 10% της συνολικής παραγωγής στη χώρα). Ωστόσο, η γεωγραφική θέση του, του έδινε στρατηγικό πλεονέκτημα στη συνεργασία με τους καταναλωτές από τη Σιβηρία, την Άπω Ανατολή και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Βροχή καταγγελιών

Είχε καταγγελθεί επανειλημμένως ότι ρυπαίνει τη λίμνη Βαϊκάλη, καθώς σύμφωνα με την Greenpeace απέβαλλε κάθε χρόνο περίπου 100 χιλιάδες κυβικά μέτρα λυμάτων. Τον Σεπτέμβριο του 2008 οι Αρχές ελέγχου του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας υποχρέωσαν το εργοστάσιο να λειτουργεί με ένα κλειστό σύστημα νερού, το οποίο όμως είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η παραγωγή. Από εκείνη τη στιγμή άρχισαν να συσσωρεύονται τα χρέη, φτάνοντας στην αρχή του 2013 τα 97 εκατ. δολάρια.

Στη θέση του εργοστασίου δεν αποκλείεται να εμφανιστούν ξενοδοχεία, παραθεριστικά θέρετρα, ή βιομηχανίες φιλικές προς το περιβάλλον, ανέφερε η Τράπεζα«Vneshekonombank» («VEB»), η οποία είναι ο σημαντικότερος πιστωτής της επιχείρησης. Εξετάζεται επίσης, το θέμα της επανεκπαίδευσης του προσωπικού του εργοστασίου, προκειμένου να απασχοληθεί στη συνέχεια σε άλλους τομείς. Ο γενικός διευθυντής της «VEB Engineering», Ντμίτρι Σέιμπε, ανέφερε ότι το κλείσιμο του εργοστασίου μπορεί να στοιχίσει 400-500 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διακοπή της παραγωγής θα απαιτήσει τουλάχιστον δύο χρόνια, και η εξάλειψη των συσσωρευμένων αποβλήτων του εργοστασίου από τέσσερα έως έξι χρόνια.

Πηγές: Kommersant, Expert Sibir, RBC Daily

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου