Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Νεκροί και καταστροφές από τον τυφώνα στις Φιλιππίνες



Τραγικός αναμένεται να είναι ο τελικός απολογισμός του περάσματος του τυφώνα Χαϊγιάν από τις Φιλιππίνες, με τις Αρχές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10.000 νεκρούς και να χαρακτηρίζουν τον τυφώνα ως τη φονικότερη φυσική καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία των Φιλιππίνων. 

«Είχαμε συμβούλιο με τον κυβερνήτη της επαρχίας Λέιτε αργά χθες το βράδυ και, με βάση τις εκτιμήσεις των αρμόδιων οργάνων, μιλάμε πλέον για περισσότερους από 10.000 νεκρούς» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Έλμερ Σόρια, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας. «Το 70-80% των κατοικιών και όλων των υποδομών που βρίσκονταν στην πορεία του τυφώνα καταστράφηκαν».

Ο τυφώνας Χαϊγιάν σκόρπισε τον θάνατο στο νησί Σάμαρ. Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 300, ενώ οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε 2.000. 

Χάος στην επαρχία Λέιτε

Την ίδια ώρα χάος και λεηλασίες επικρατούν στα ανατολικά του νησιού Λέιτε, που επλήγη από τον τυφώνα, με τους επιζώντες να αναζητούν απεγνωσμένα τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, δήλωσε σήμερα τοπικός αξιωματούχος. 

Εκατοντάδες αστυνομικοί από τη Μανίλα εστάλησαν στην Τακλομπάν, την πρωτεύουσα του νησιού, για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της τάξης, σύμφωνα με τον επιθεωρητή της αστυνομίας Ρούμπεν Σιντάκ.

«Μόνο χάος υπάρχει τώρα στην Τακλομπάν» δήλωσε ο Ρότζερ Μερκάντο, ο κυβερνήτης της επαρχίας του Νότιου Λέιτε, σε τηλεοπτικό σταθμό της Μανίλας. «Γίνονται ήδη λεηλασίες, ο κόσμος καταστρέφει ακόμη και τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης για να πάρει χρήματα».

Ο Μερκάντο δήλωσε, επίσης, ότι έλαβε μηνύματα από τοπικούς αξιωματούχους που αναφέρουν ότι περισσότερα από 500 πτώματα περισυνελέγησαν και μεταφέρθηκαν στον κατεστραμμένο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου της Τακλομπάν.

Ο προηγούμενος απολογισμός, τον οποίο ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Ερυθρός Σταυρός, ήταν 1.200 νεκροί, μετά το πέρασμα του τυφώνα από τις κεντρικές περιοχές του αρχιπελάγους. Ο Χαϊγιάν συνοδευόταν από κύματα ύψους πολλών μέτρων και ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 315 χλμ. την ώρα.

Σπίτια ξεθεμελιωμένα, ηλεκτρικοί πυλώνες στο έδαφος, αυτοκίνητα που έχουν ανατραπεί, δρόμοι γεμάτοι ερείπια, με τους επιζώντες να αναζητούν απεγνωσμένα τροφή και βοήθεια. «Οι καταστροφές είναι τεράστιες» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Ρόξας. «Φανταστείτε μια λωρίδα ενός χιλιομέτρου κατά μήκος της ακτής, όλα τα σπίτια κατεστραμμένα, τα πάντα ισοπεδωμένα».

Η φτωχή επαρχία Λέιτε, ένα νησί με 1,7 εκατομμύριο κατοίκους που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του αρχιπελάγους, είναι μια από τις πλέον πληγείσες περιοχές από τον τυφώνα, ο οποίος ωστόσο σάρωσε κι άλλες επαρχίες, ενώ πολλά χωριά παραμένουν σήμερα αποκλεισμένα.

Η ανησυχία είναι μεγάλη κυρίως για την τύχη των 40.000 κατοίκων της πόλης Γκουιουάν, του λιμανιού από το οποίο εισέβαλε ο τυφώνας στις Φιλιππίνες νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Διεθνής βοήθεια

Ενώπιον του μεγέθους της καταστροφής πολλές χώρες προσφέρουν βοήθεια.

Οι ΗΠΑ θα παράσχουν ελικόπτερα, αεροσκάφη, πλοία και εξοπλισμό κατάλληλα για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ύστερα από έκκληση της Μανίλας, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έστειλαν σήμερα βοήθεια ύψους 500.000 δολαρίων (370.000 ευρώ) στον Ερυθρό Σταυρό των Φιλιππίνων, ενώ υποσχέθηκαν και πρόσθετη οικονομική βοήθεια. Η κυβέρνηση έστειλε 15.000 στρατιώτες στις πλέον πληγείσες περιοχές, αεροσκάφη με υλικοτεχνική βοήθεια και ελικόπτερα. Ωστόσο, για τον υπουργό Εσωτερικών, «όση βοήθεια κι αν σταλεί δεν θα επαρκέσει». 

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ αποστέλλει 40 τόνους επισιτιστικής βοήθειας. Η UNICEF ετοίμασε 60 τόνους με είδη πρώτης ανάγκης και πρώτων βοηθειών, που θα αναχωρήσουν από την Κοπεγχάγη. Η βοήθεια αναμένεται να φθάσει την Τρίτη στις Φιλιππίνες. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έστειλε ήδη ομάδα εμπειρογνωμόνων για να βοηθήσει τις Αρχές, ενώ είναι έτοιμη να συνδράμει με έκτακτη βοήθεια αν αυτή ζητηθεί» δήλωσε ο πρόεδρός της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 



























Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου