Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Πλημμύρες και ζημιές στη Σλοβενία από την κακοκαιρία

Κακοκαιρία με έντονες βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες πλήττει από χθες τη Σλοβενία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και την Κροατία. Καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και σφοδροί άνεμοι σάρωσαν το μεγαλύτερο μέρος της Σλοβενίας στη διάρκεια της νύχτας, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη χώρα.

Από την υπερχείλιση των υδάτων ποταμών πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια και από τους θυελλώδεις ανέμους ξεριζώθηκαν δένδρα και αποκολλήθηκαν στέγες κτιρίων.
Η κακοκαιρία έπληξε κυρίως το κεντρικό τμήμα της χώρας, τη Λιουμπλιάνα και ορεινές περιοχές στα δυτικά και στα βόρεια της πρωτεύουσας και οι αρχές κάλεσαν τους κάτοικους στην ευρύτερη περιοχή Σκόφια Λόκα να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς από τις πλημμύρες έχουν αποκοπεί δρόμοι.
Στην ίδια περιοχή απομακρύνθηκαν κάτοικοι από τα σπίτια τους, που απειλούνται από τα νερά του ποταμού Σόρα.

Ο δήμαρχος της Σκόφια Λόκα, Μίχα Γέσε δήλωσε ότι οι καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα είναι εκτεταμένες.

Και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη όλο το βράδυ για την άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και για την απομάκρυνση κορμών δένδρων από οδικούς άξονες.
Στην πρωτεύουσα από την ασταμάτητη βροχή που κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ για τον Οκτώβριο υπερχείλισαν ποταμοί και χείμαρροι με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία σε δρόμους που οδηγούν στο κέντρο και τμήμα του περιφερειακού δρόμου. Η έδρα του Διοικητικού Δικαστηρίου είναι ένα από τα κτίρια που πλημμύρισαν.
Ενώ τα νερά άρχισαν να υποχωρούν, παιδιά απομακρύνθηκαν από παιδικούς σταθμούς στις πληγείσες συνοικίες της Λιουμπλιάνας και οι κάτοικοι κλήθηκαν να μεταφέρουν τα οχήματά τους σε ψηλότερα σημεία.
Λόγω της κατάστασης ακυρώθηκαν μαθήματα σε πανεπιστημιακές σχολές.

Στο ανατολικό τμήμα της χώρας, από τους ισχυρούς ανέμους ξεριζώθηκαν δένδρα και προκλήθηκε ζημία στο σύστημα ηλεκτροδότησης, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα 17.000 νοικοκυριά.
Ισχυρή βροχόπτωση πλήττει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και οι αρχές εξέδωσαν πορτοκαλί συναγερμό για επιδείνωση των καιρικών φαινομένων. Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έκαναν την εμφάνισή τους στη Μπάνια Λούκα.
Από την κακοκαιρία προκλήθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στις περιοχές Πριέντορ, Μπόσανσκι Νόβι και Μπόσανσκα Ντούμπιτσα.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι αναμένονται χιονοπτώσεις το επόμενο 24ωρο στα ορεινά και σε περιοχές με υψόμετρο άνω των 800 μέτρων και αισθητή μείωση της θερμοκρασίας.
newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου