Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Αναζωπυρώθηκαν τα πύρινα μέτωπα στην Πορτογαλία

Αναζωπυρώθηκαν την Πέμπτη οι πυρκαγιές σε δάση της Πορτογαλίας, για την κατάσβεση των οποίων έχουν κινητοποιηθεί συνολικά 1.400 πυροσβέστες. Τα πύρινα μέτωπα απειλούν πολλά χωριά, από τα οποία απομακρύνθηκε ο πληθυσμός για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

"Η κατάσταση επιδεινώθηκε. Θα πρέπει να αποφύγουμε με κάθε τίμημα η φωτιά να φτάσει στα χωριά", δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Μιγκέλ Κρουζ.
Η μεγαλύτερη πυρκαγιά μαίνεται σε πευκοδάσος στην οροσειρά Καραμούλου, στην κεντρική Πορτογαλία.

Συνολικά 425 πυροσβέστες υποστηριζόμενοι από 127 οχήματα, ένα ελικόπτερο και δύο γαλλικά πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair, που εστάλησαν την περασμένη εβδομάδα στην Πορτογαλία κατόπιν αιτήματος της Λισαβόνας, αγωνίζονται για την κατάσβεσή της.

Οι αρχές προχώρησαν κατά την διάρκεια της νύχτας στην απομάκρυνση του πληθυσμού από 5 χωριά που βρίσκονται στην ορεινή αυτή περιοχή, δήλωσε ο Κρουζ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες που να δείχνουν ότι έχουν καεί σπίτια.

"Μεγάλος αριθμός πυροσβεστών έχει κινητοποιηθεί για να προστατεύσει τα σπίτια" των πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή αυτή, δήλωσε παράλληλα ο Αντόνιο Ριμπέιρου, διοικητής των πυροσβεστών του Βιζέου, στην κεντρική Πορτογαλία.

Την περασμένη εβδομάδα δύο νεαροί πυροσβέστες έχασαν την ζωή τους στις προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στο Καραμούλου ανεβάζοντας σε τέσσερις τον αριθμό των πυροσβεστών που έχουν χάσει την ζωή τους αυτόν το μήνα.

Οι πυρκαγιές στην χώρα αναζωπυρώθηκαν χθες το απόγευμα, έπειτα από μια σύντομη νηνεμία, αναγκάζοντας τους πυροσβέστες να εργάζονται αδιάκοπα καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας λόγω των "πολύ ισχυρών ανέμων ταχύτητας άνω των 50 χιλιομέτρων ανά ώρα" που πνέουν στην περιοχή και "πολλαπλασιάζουν την ταχύτητα επέκτασης της πυρκαγιάς", κατέληξε ο Κρουζ.

Πηγή: AMΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου