Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Τέλος εποχής για τον 902


Σήμερα ήταν η τελευταία του ημέρα... Τέλος εποχής. Και είναι μία ημέρα θλίψης για τους φίλους του ραδιοφώνου. Όλα ξεκίνησαν για τον «902 Αριστερά στα FM» το 1988, εποχή που άνθιζε η περίφημη «άνοιξη της ιδιωτικής ραδιοφωνίας». Τότε λοιπόν, στα γραφεία του Ριζοσπάστη, στον Περισσό, υλοποιήθηκε η ιδέα της ίδρυσης ενός «ραδιοφωνικού σταθμού της Αριστεράς». Κάτι που πήρε σάρκα και οστά στις 8 Ιανουαρίου του 1989: ο «902 Αριστερά στα FM» εξέπεμψε για πρώτη φορά, στους 90,2 MHz (εξ ου και το όνομά του), με το χαρακτηριστικό του σήμα, εμπνεύσεως της Ελένης Καραϊνδρου και τη φωνή του Κώστα Αρζόγλου.

Το σήμα του 902

Στο «χτίσιμο» του ραδιοσταθμού βοήθησαν -και στα μικρόφωνά του θήτευσαν- ουκ ολίγα γνωστά ονόματα του ραδιοφώνου (Οδυσσέας Ιωάννου, Πάνος Γεραμάνης, Κώστας Θωμαϊδης, Διονυσία Μπάκα, Νίκος Κιούσης, Κώστας Καββαθάς κ.α.) αλλά και των τεχνών (Μάνος Χατζιδάκις, Λάκης Λαζόπουλος, Δημήτρης Πουλικάκος, Χάρρυ Κλυνν κ.α.). Αποτέλεσμα, ήταν ο 902 να εκτοξευθεί στο 6-7% στις τότε ακροαματικότητες, ξεπερνώντας επιχειρηματικά μεγαθήρια, όπως τον «Top FM 92.4» του ΔΟΛ.


Έναν χρόνο αργότερα, ξεκινάει τις πρώτες μεταδόσεις του και το τηλεοπτικό αδερφάκι του «902 Αριστερά στα FM», ο «902 TV». Όλα αυτά όμως, μέχρι τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '90 (και την διάσπαση της Αριστεράς), οπότε και ο σταθμός έγινε καθαρά κομματικός με τα περισσότερα από τα ιδρυτικά στελέχη του 902 FM να αποχωρούν από τον Περισσό και τη συχνότητα. Από τότε, έρχεται και η σταδιακή απαξίωση, τόσο του ραδιοφώνου, όσο και της τηλεόρασης. Ο «902 Αριστερά στα FM», στους 90.1 μετά την αναδιανομή των συχνοτήτων το 2001, υστερούσε στο πρόγραμμα (με εξαίρεση τις εναπομείνασες μουσικές εκπομπές του) αλλά και στον τεχνικό του εξοπλισμό, με αποτέλεσμα οι ακροαματικότητές του να βρίσκονται σταθερά σε πολύ χαμηλά επίπεδα.


Το σήμα ειδήσεων του 902



Τα τελευταία χρόνια δε, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση του 902 λειτουργούσαν μόνο από την στήριξη των ελάχιστων εργαζομένων του, χωρίς καμία βοήθεια από το ΚΚΕ. Μάλιστα, το κόμμα του Περισσού ανέστειλε για λίγους μήνες την λειτουργία της τηλεόρασης του 902, η οποία με μπάρες στην οθόνη, αναμετέδιδε τον«902 Αριστερά στα FM». Τα άφησαν στην τύχη τους τα ΜΜΕ, το ραδιοφωνάκι τους και την τηλεόρασή τους.
Εν τέλει, κι ενώ ήταν έντονη η φημολογία μήνες πριν, το ΚΚΕ πούλησε το σύνολο των μετοχών του (από την«Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε.» που ελέγχει το ραδιόφωνο και την τηλεόραση του 902) στην Κυπριακή off shore«A-Orizon Media LTD», με το πρόγραμμα του «902 Αριστερά στα FM» να κατεβάζει τους διακόπτες του μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου.
e-tetradio

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου