Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Ανησυχητικά στοιχεία για την διάβρωση των ακτών στα Χανιά

Είκοσι στρέμματα παραλίας χάνονται κάθε χρόνο στα Χανιά, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστα Συνολάκη, ο οποίος παρουσίασε πριν λίγο καιρό την μέχρι τώρα πορεία της μελέτης για τα αίτια της διάβρωσης των ακτών στο βόρειο τμήμα του κόλπου των Χανίων, από το Κολυμπάρι μέχρι και την Νέα Κυδωνία.

Στο πλαίσιο της μελέτης που εκπονούν από κοινού το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) με το Πολυτεχνείο Κρήτης έχουν ποντιστεί δύο μετρητές στη θαλάσσια περιοχή του Γερανίου και έξω από το ενετικό λιμάνι των Χανίων, οι οποίοι κάθε μέρα καταγράφουν στοιχεία που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν με ακρίβεια τις φυσικές αιτίες διάβρωσης των ακτών στο βόρειο παραλιακό μέτωπο των Χανίων. Και οι δυο μετρητές βρίσκονται σε βάθος 25 μέτρων, «κάθονται» στο βυθό της θάλασσας και συντηρούνται κάθε τρεις μήνες. Στέλνουν ηχητικά σήματα από τον βυθό στην επιφάνεια, με τα οποία οι μελετητές καταγράφουν το κύμα την κατεύθυνση του και τα ρεύματα σε όλη την υδάτινη στήλη.

Το αντικείμενο της μελέτης, που θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες από σήμερα, είναι ο υπολογισμός του όγκου των φερτών, τι υπάρχει στα ποτάμια, τι υπάρχει στη θάλασσα, και η κατάθεση προτάσεων για το πού θα τοποθετηθεί άμμος, ώστε να εμπλουτισθούν οι παραλίες και να δημιουργηθούν φυσικοί κυματοθραύστες οι οποίοι θα προστατεύουν τις ακτές από τα φυσικά φαινόμενα.

«Οι μετρητές μας καταγράφουν το ύψος του κύματος την κατεύθυνση και τα θαλάσσια ρεύματα. Η κατανομή των θαλασσίων ρευμάτων είναι το στοιχείο που μας χρειάζεται για να καταλάβομε την μεταφορά της άμμου», εξήγησε ο κ. Συνολάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου