Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Επιστήμονες προβλέπουν ισχυρούς σεισμούς στη νότια Ευρώπη

πηγή: CNRS / Le Monde

πηγή: CNRS / Le Monde


«Μένουν πολλά να γίνουν για να βελτιωθεί η εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας» λέει ο Φαμπρίς Κοτόν, καθηγητής σεισμολογίας στο πανεπιστήμιο Joseph-Fourier της Γκρενόμπλ, ένας από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα SHARE (Seismic Hazard Harmonization in Europe), στα πλαίσια του οποίου δημιουργήθηκαν χάρτες που απεικονίζουν την σεισμιική επικινδυνότητα σε όλη την Ευρώπη.

Όπως υπενθυμίζει στο άρθρο της, η Monde και απεικονίζεται και στους χάρτες, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ιταλία και η Ρουμανία βρίσκονται στην ζώνη υψηλής επικινδυνότητας.

«Δεν είμαστε παρά στην αρχή της κατανόησης της λειτουργίας των ρηγμάτων. Ελλείψει επαρκών γνώσεων, η σεισμική επικινδυνότητα δεν έχει εκτιμηθεί ακόμη σωστά» σημειώνει ο καθηγητής Κοτόν.

Η εκτίμηση της επικινδυνότητας βασίζεται κατά τις τελευταίες δεκαετίες στις μετρήσεις των επίγειων υποθαλλάσιων ή δορυφορικών εργαλείων που καταγράφουν τις παραμορφώσεις του φλοιού της Γης.

«Μπορεί να σημειωθούν σεισμοί πολύ πιο δυνατοί από τους σεισμούς (που αποτελούν) ιστορικό σημείο αναφοράς» λέει ο καθηγητής Κοτόν, αναφέροντας ως παράδειγμα τον καταστροφικό σεισμό στην Ιαπωνία, το 2011. Ο σεισμός, με το τσουνάμι που ακολούθησε, προκάλεσε τον θάνατο 19.000 ανθρώπων και ήταν μεγέθους 9 Ρίχτερ, ενώ στην περιοχή οι σεισμικές δονήσεις δεν ξεπερνούσαν τα 7,3 Ρίχτερ, όπως σημειώνεται.

«Μπλοκαρισμένα ρήγματα θα προκαλέσουν, μια μέρα, σεισμούς, εκεί που στο παρελθόν δεν είχαν παρατηρηθεί» υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Share- που κοστίζει 4,1 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ενωση- συνεργάζονται επιστήμονες από 13 χώρες.

Η ομάδα του Share μελετά τα ιστορικά δεδομένα και δημιουργεί νέους χάρτες για την σεισμική επικινδυνότητα, δημιουργώντας, μεταξύ άλλων, νέα μοντέλα πρόβλεψης των δονήσεων του εδάφους, προσαρμοσμένα στο ευρωπαϊκό γεωλογικό περιβάλλον.

Πηγή: Le Monde, Το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου