Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Επιτέλους τα πρώτα ίχνη φθινοπώρου στην Ελλάδα - Χάρτες, φωτογραφίες και πρόγνωση

Είπε να φθινοπωριάσει επιτέλους για τα καλά στην Ελλάδα, όπου χαμηλό σύστημα με πολλές καταιγίδες και πολλές ανατροφοδοτήσεις ήρθε από τον Τυρρηνικό Κόλπο στην Ιταλία, που όμως εξασθένησε στην αρχή, αλλά στην πορεία του στο Ιόνιο ανατροφοδοτήθηκε και έδωσε σημαντικά ποσά υετού και ηλεκτρικών εκκενώσεων.

Έντονα είναι τα καιρικά φαινόμενα στις περισσότερες περιοχές της επικράτειας, ωστόσο θα υποχωρήσουν αργά το βράδυ.

Δορυφορική εικόνα Ελλάδας στις 16:00 το μεσημέρι:


Σε όλο τον δυτικό άξονα, από την Ήπειρο μέχρι και τη Μεσσηνία, έβρεξε και εκδηλώθηκαν κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες. Η κακοκαιρία ήδη έχει κινηθεί ανατολικότερα και έχει επηρεάσει σχεδόν ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η αλλαγή του καιρού θα είναι πρόσκαιρη αλλά σημαντική.



Η μεγάλη καταιγίδα από την Ιταλία στο Ιόνιο, και μία πιο μικρή , αλλά και αυτή μεγάλης έντασης στην Κεφαλλονιά στις 5 το απόγευμα. Επίσης καταιγίδα στις Σποράδες και την Θάσο.



(Πρόγνωση για τις 9μμ.)
   (Εικόνα από το δορυφόρο στις 14:30. Το μέτωπο ήδη έχει κινηθεί πιο νότια από την πορεία που             κανονικά θα ακολουθούσε.)

     (H καταιγίδα έχει σχεδόν υποχωρήσει από την ηπειρωτική Ελλάδα. Το μέτωπο τώρα πια έχει                φτάσει στα ανοιχτά των Κυθήρων. Άλλο ένα σύννεφο έφερε λίγη βροχή στα Χανιά, μη αξιόλογη          (2mm.) H καταιγίδα της Βόρειας Ελλάδας έχει φτάσει στην Ξάνθη και τη Θάσο λίγο πιο                        ενισχυμένη, όπου έριξε αρκετή βροχή. Επίσης βροχή στη Σκύρο, Αράχωβα, Λειβαδειά, Αργολίδα        και Στενή Ευβοίας.)


(Η βροχή που έπεσε στην Ελλάδα μέχρι τις 8μμ. Άρτα 57mm, 54mm, Ποταμιά Ευρυτανίας 46mm, 42mm Λευκάδα με ραγδιότητα 250mm/hr!!)


(Φωτογραφία από κάμερα του μετεωρολογικού σταθμού Ρωμανού Πάτρας. Θέα προς ΒορειοΔυτικά.)


Ο καιρός της αυριανής ημέρας

Θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες στα νησιά του νοτίου Αιγαίου τα ξημερώματα και τις πρώτες πρωινές ώρες, όπου ο καιρός γρήγορα θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη επικράτεια θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της ημέρας λίγες νεφώσεις αστάθειας, όπου θα δώσουν βροχές και τοπικές καταιγίδες στις δυτικές και βόρειες περιοχές της Ελλάδας. Το πρωί σε πολλές περιοχές η ορατότητα θα είναι περιορισμένη.
Η θερμοκρασία σε όλη την Ελλάδα: 11-26oC στη Βόρεια Ελλάδα, 16-29oC στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 15-27oC στη Δυτική Ελλάδα και 19-26oC στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου, αλλά στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 28 με 29οC.

Οι άνεμοι: στο Βόρειο Αιγαίο N σχεδόν μέτριοι 4 bf στρεφόμενοι σταδιακά σε Δ και ενισχυόμενοι σε μέτριους ή και κατά τόπους ισχυρούς 5 με 6 bf, και στο υπόλοιπο Αιγαίο Δ μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο Δ μέτριοι και από το απόγευμα τοπικά ισχυροί, ενώ το δυτικό ρεύμα στον Κορινθιακό θα ενισχυθεί στα 7 και πιθανόν πρόσκαιρα στα 8 bf.

Λίγες νεφώσεις αύριο Τρίτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 29οC. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ μέτριοι, όπου θα ενισχυθούν το βράδυ.

Λίγες νεφώσεις, βαθμιαία πυκνότερες, με πιθανότητα βροχής κυρίως στα ορεινά λόγω της αστάθειας και μικρή ορατότητα τις πρωινές ώρες, περιμένουμε την Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα είναι 16-27οC. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν Ν σχεδόν μέτριοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου