Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Διευρύνονται οι πυρηνικές ζώνες κινδύνου στην Ανατολική Ασία

Νέα έκθεση καταδεικνύει ότι 23 πυρηνικά εργοστάσια - συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Φουκουσίμα - με συνολικά 74 αντιδραστήρες βρίσκονται σε ζώνες κινδύνου για εκδήλωση τσουνάμι.

Ερευνητές από το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λουβέν στο Βέλγιο και το Πανεπιστήμιο της Ουέλβα στην Ισπανία χρησιμοποίησαν αρχαιολογικά και γεωλογικά αρχεία, για να δημιουργήσουν έναν χάρτη των γεωγραφικών ζωνών που κινδυνεύουν περισσότερο από μεγάλα τσουνάμι. Καθώς είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς εάν και πού ακριβώς θα «χτυπήσει» ένα τσουνάμι, η ομάδα αξιολόγησε «δυνητικά επικίνδυνες» περιοχές με πυρηνικούς σταθμούς που λειτουργούν ήδη ή θα λειτουργήσουν στο μέλλον.

Τα περισσότερα από τα 23 πυρηνικά εργοστάσια που εντόπισαν βρίσκονται στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία. Από αυτά, τα 13, τα οποία αποτελούνται από 29 αντιδραστήρες, βρίσκονται σε λειτουργία. Άλλα τέσσερα έχουν συνολικά 20 αντιδραστήρες και αυτήν τη στιγμή επεκτείνονται για να περιλάβουν άλλους 9, ενώ 7 εργοστάσια με 16 αντιδραστήρες είναι υπό κατασκευή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι περιοχές της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας κινδυνεύουν περισσότερο όχι μόνο λόγω των αυξημένων πιθανοτήτων εκδήλωσης τσουνάμι έναντι άλλων περιοχών, αλλά γιατί εκεί ανεγείρονται όλο και περισσότεροι πυρηνικοί σταθμοί. Ενδεικτικά, από τους 64 σταθμούς που κατασκευάζονται αυτήν τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο, οι 27 βρίσκονται στην Κίνα.

«Η επιλογή τοποθεσίας των πυρηνικών εγκαταστάσεων δεν επηρεάζει μόνο τις χώρες που τις φιλοξενούν, αλλά και τις περιοχές που θα μπορούσαν να πληγούν από ραδιενεργές διαρροές» λέει ο Χοακίν Ροντρίγκες - Βιντάλ από το Τμήμα Γεωδυναμικής και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου της Ουέλβα. Ο ερευνητής προειδοποιεί ότι «από το τσουνάμι του 2004, οι χώρες του Ινδικού Ωκεανού δεν έχουν λάβει αποτελεσματικά μέτρα πολιτικής φύσης» για την αποτροπή πιθανού πυρηνικού ατυχήματος στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου