Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012

Απειλούνται οι Μεγάλοι Πίθηκοι της Αφρικής

Έκταση ίση με τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου χάνουν καθημερινά, τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι οικότοποι των Μεγάλων Πιθήκων στην Αφρική. Δεκάδες επιστήμονες, οι οποίοι συμμετείχαν στην πρώτη μελέτη που καλύπτει ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, προειδοποιούν ότι εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, γορίλες, χιμπατζήδες και άλλα μέλη της οικογένειας των Ανθρωπιδών, θα μείνουν «άστεγα» και θα γίνουν πιο ευάλωτα σε πάσης φύσεως κινδύνους.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι οικότοποί τους έχουν συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 200.000 τ.χλμ.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι οικότοποί τους
 έχουν συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 200.000 τ.χλμ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στην επιθεώρηση Diversity and Distributions, τα τελευταία τριάντα χρόνια οι πληθυσμοί των Μεγάλων Πιθήκων ανά την Αφρική έχουν συρρικνωθεί χωρίς προηγούμενο εξαιτίας του κυνηγιού, διαφόρων ασθενειών, αλλά και της απώλειας των ενδιαιτημάτων τους.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι οικότοποί τους έχουν συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 200.000 τ.χλμ. Δεν έχουν όλα τα είδη επηρεαστεί το ίδιο. Για παράδειγμα, οι χιμπατζήδες έχουν χάσει περίπου το 10% των οικοτόπων τους, όμως ο ανατολικός γορίλας έχει περιοριστεί στο 50% της έκτασης που του αναλογούσε πριν από 20 χρόνια.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες συνδύασαν δεδομένα από εκτεταμένη επιτόπια έρευνα με ένα στατιστικό μοντέλο, που τους έδειξε πόσο συρρικνώθηκε κάθε οικότοπος από τη δεκαετία του 1990 έως σήμερα. Παρότι και παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι οι πληθυσμοί αυτοί τελούν υπό πίεση, η οποία οδηγεί σε μείωσή τους, οι περισσότερες εξέταζαν μία περιοχή ή μία χώρα. Αυτή τη φορά, 47 επιστήμονες ένωσαν τις δυνάμεις τους υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ, στη Λειψία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου