Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012

Συναγερμός μετά το νέο ρεκόρ τήξης των πάγων


Η τήξη των πάγων του αρκτικού κύκλου, που φέτος κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ, αποδεικνύει, πέραν κάθε αμφιβολίας, ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μια πραγματικότητα. Οι πάγοι του Βορείου Πόλου, την Κυριακή, κάλυπταν έκταση 3,42 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, δηλαδή έκταση κατά 18% μικρότερη από το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ (4,17 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα) το 2007. Τις πιο πρόσφατες μετρήσεις έδωσαν στη δημοσιότητα επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιόνος και Πάγου των ΗΠΑ, που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Ηδη, όμως, όπως εξηγούν οι ερευνητές, το 2007 ήταν χρονιά ρεκόρ, αφού οι θαλάσσιοι πάγοι είχαν συρρικνωθεί κατά 22% περισσότερο από ό,τι την προηγούμενη χρονιά ρεκόρ, το 2005. Οι μετρήσεις της συρρίκνωσης των πάγων στον Βόρειο Πόλο γίνονται με τη βοήθεια δορυφόρων από το 1979.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα στοιχεία αυτά δεν είναι απλώς «ψυχροί αριθμοί» που καταγράφουν μια αμετάβλητη σταθερή πραγματικότητα. Ο αρκτικός κύκλος είναι το «κλιματιστικό» της Γης, εξηγεί ο Ουόλτ Μέιρ, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο. «Κι αυτό το χάνουμε. Και δεν πρόκειται να αφανιστούν μόνον οι πολικές αρκούδες ή να αποδεκατιστούν οι τοπικές κοινότητες εξαιτίας της συρρίκνωσης των πάγων. Θα αλλάξει το κλίμα σε ολόκληρο τον πλανήτη». Οι θαλάσσιοι πάγοι, π.χ., αντανακλούν το 90% της ηλιακής θερμότητας. Επομένως, εάν λιώσουν, ο σκουρόχρωμος ωκεανός θα απορροφά τη θερμότητα.

Σε σχετική συζήτηση που διοργάνωσε η Greenpeace στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός επί του κλίματος ερευνητής της NASA τόνισε ότι η τήξη των πάγων στον αρκτικό κύκλο πρέπει να δείξει στον κόσμο τους κινδύνους που διατρέχουμε εάν δεν περιορίσουμε τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ