Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Δημιουργήθηκε το πρώτο διάφανο χώμα

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το επίτευγμα αυτό ανοίγει νέους δρόμους στη φυσιολογία των φυτών
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το επίτευγμα αυτό ανοίγει
 νέους δρόμους στη φυσιολογία των φυτών
Για πρώτη φορά Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα διάφανο χώμα, ελπίζοντας έτσι να ρίξουν φως στο μαγικό κόσμο των ριζών. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Λάϊονελ Ντιπουί του Ινστιτούτου Τζέημς Χάτον στο Νταντί της Σκωτίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "PLoS ONE", μετά από δύο χρόνια επίπονων προσπαθειών και δοκιμών με μια ποικιλία τεχνητών υλικών, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα διάφανο χώμα μέσα στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν τα φυτά.

Το νέο χώμα, το οποίο επιτρέπει τη τρισδιάστατη αδιάκοπη παρατήρηση του υπεδάφους και των μικροοργανισμών μέσα σε αυτό, αποτελείται κυρίως από μικροσκοπικούς σβώλους ενός συνθετικού υλικού με την ονομασία "Nafion". 

Το ίδιο το τεχνητό χώμα δεν είναι τελείως διαφανές από μόνο του, όμως γίνεται όταν προστεθεί σε αυτό ένα ειδικό υδατικό διάλυμα. Αν και δεν αποτελεί τέλεια μίμηση ενός πραγματικού χώματος, οι φυσικοχημικές ιδιότητές του είναι αρκετά παραπλήσιες.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το επίτευγμα αυτό ανοίγει νέους δρόμους στη φυσιολογία των φυτών, την καλλιέργειά νέων ποικιλιών και την μελέτη των αλληλεπιδράσεων ανάμεσα στα φυτά και στα μικρόβια.

Το διάφανο χώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μελετηθεί η εξάπλωση και η μετάδοση πολλών μολύνσεων από τα μικρόβια που ζουν στο χώμα και καταλήγουν μέσω των εδώδιμων φυτών στο στομάχι των ανθρώπων.

Παράλληλα, η διαφάνεια του χώματος θα βοηθήσει και στη γενετική τροποποίηση των φυτών, καθώς οι επιστήμονες θα μπορούν να παρακολουθήσουν καλύτερα πώς συμπεριφέρεται το φυτό μετά από μία μετάλλαξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου