Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Σε πύρινο κλοιό το Σίδνεϊ

Fires Around Sydney, Australia
Συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τη μάχη με τις φλόγες 16.000 πυροσβέστες στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, κοντά στο Σίδνεϊ, όπου οι εκτεταμένες πυρκαγιές απειλούν ολόκληρους οικισμούς, ενώ τουλάχιστον 200 σπίτια έχουν ήδη γίνει στάχτη. Οι καιρικές συνθήκες δυσχεραίνουν το έργο των Αρχών σε μια από τις χειρότερες καταστάσεις που έχει αντιμετωπίσει η ήπειρος. 

Μάλιστα, έπειτα από επιθεώρηση των σωστικών συνεργείων στην περιοχή Blue Mountains έχουν καταγραφεί 81 κτήματα ολοσχερώς κατεστραμμένα και 37 με σοβαρές ζημιές. Συνολικά, μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν καεί περισσότερα από 20.000 εκτάρια γης.

Από Euronews







Ο πιο πρόσφατος διαδραστικός χάρτης με τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται στα ανατολικά της χώρας


Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του Αλέκου Μάρκελλου, δημοσιογράφου της ομογένειας: «Αυτό που συμβαίνει στην Αυστραλία θυμίζει Αρμαγεδδών: 100 πύρινα μέτωπα, εκ των οποίων τα 20 ανεξέλεγκτα, βρίσκονται αυτήν την ώρα σε εξέλιξη στην Πολιτεία της Ν.Ν. Ουαλίας. Περικυκλωμένο από φλόγες είναι το Σίδνεϊ, ενώ εκατοντάδες είναι τα καμένα σπίτια. Νωρίς το πρωί (ώρα Ελλάδος), επιβεβαιώθηκε ο πρώτος νεκρός, ένας άνδρας 63 ετών, ο οποίος υπερασπιζόταν το σπίτι του από τις φλόγες, ενώ ο πρωθυπουργός της Πολιτείας Φάρελ χαρακτήρισε νωρίτερα την πιθανότητα να μην υπάρχουν θύματα ως θαύμα, αν συμβεί, γεγονός που καταδεικνύει τη δυσκολία και την επικινδυνότητα της κατάστασης».

«Τα μέτωπα εκτείνονται από τα Β/Α σύνορα της Πολιτείας με την Κουινσλάνδη μέχρι τα Ν/Δ σύνορα με τη Βικτώρια σε μια έκταση περίπου ίση με την Ελλάδα. Οι ταχύτητες των ανέμων είναι απίστευτες, κάτι που δυσχεραίνει στο μέγιστο τις προσπάθειες των πυροσβεστών» τονίζει. 

  

«Επιστημονικές αναφορές καταδεικνύουν ως αιτία της θεομηνίας την κλιματική αλλαγή, που πλήττει ιδιαίτερα και με τον βίαιο τρόπο που διαπιστώνουμε το νότιο ημισφαίριο» προσθέτει.

Ακούστε τις συγκλονιστικές περιγραφές της πρωτόγνωρης κατάστασης από τον ρεπόρτερ Αλέκο Μάρκελλο:





                                


Aπό BBC

  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου