Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Yλικές ζημιές, μίνι τσουνάμι ,κόκκινο νερό και κατολισθήσεις από το σεισμό στην Κρήτη

Για προληπτικούς λόγους και προκειμένου να ελεγχθεί ο δρυμός κυρίως στα σημεία όπου αναφέρθηκαν πτώσεις βράχων, έκλεισε από το πρωί της Κυριακής το φαράγγι της Σαμαριάς. Κλειστός είναι επίσης ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί στο Θέρισο σε όλο το μήκος του φαραγγιού, μετά την πτώση μεγάλου βράχου.

Σε εξέλιξη είναι οι έλεγχοι στις σχολικές μονάδες των Χανίων αλλά και οι αναφορές για ζημιές σε κατοικίες. Εντατικότεροι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από το πρωί της Δευτέρας ενώ η έως τώρα εικόνα είναι ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες.

Ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος παρέστη σε σύσκεψης στην αντιπεριφέρεια Χανίων εκτίμησε ότι ο σεισμός του Σαββάτου ήταν πιθανότητα ο κύριος.

Πάντως, οι σεισμολόγοι-αν και εμφανίζονται καθησυχαστικοί παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου καθώς οι πρώτες 48 ώρες είναι κρίσιμες. Όπως σημειώνει ο καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, το μεγάλο εστιακό βάθος (60 χλμ.) του σεισμού μειώνει τις πιθανότητες μεγάλων και πολλών μετασεισμών.

Τονίζει εξάλλου ότι κάθε ώρα που περνά μετά τον κύριο σεισμό, ελαττώνονται οι πιθανότητες για μεγαλύτερο σεισμό. Στο 48ωρο, λοιπόν, οι πιθανότητες εκδήλωσης ισχυρού μετασεισμού θα έχουν μειωθεί κατά 85% κι αυτό θα επιτρέψει μια ασφαλή επιστημονική ανακοίνωση για άμβλυνση του κινδύνου.

Η περιοχή έχει μεγάλο σεισμικό ιστορικό

Σχετικά με την περιοχή, όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός, ο κ. Μακρόπουλος εξηγεί ότι βρίσκεται στο λεγόμενο «Ελληνικό Τόξο» όπου συγκρούονται οι δύο τεκτονικές πλάτες της Ευρασίας και της Αφρικής. Το τόξο αυτό ξεκινά από τη Λευκάδα, διασχίζει τα νησιά του Ιουνίου, διαπερνά τη δυτική Πελοπόννησο, εκτείνεται στον νότιο θαλάσσιο χώρο της Κρήτης και ανεβαίνει ανάμεσα από τα Δωδεκάνησα.
Είναι γεγονός, σημειώνει ο κ. Μακρόπουλος, ότι η περιοχή είναι σεισμολογικά επιβαρυμένη και έχουν συμβεί αρκετά σημαντικοί σεισμοί, με κυριότερο αυτόν του 365 μ.Χ. μεγέθους 8,2 βαθμών και συγχρόνως το μεγαλύτερο τσουνάμι στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Αλλά και στον 20ο αι. συνέβησαν αρκετοί σημαντικοί σεισμοί.

Ωστόσο, «δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση από την περιοχή» λέει ο κ. Μακρόπουλος. «Από τις 20 Μαΐου στο μυαλό μας βρισκόταν η περιοχή του Αιγαίου, όπου για δύο μήνες είχαμε μικρούς σεισμούς των 4 - 4,5 βαθμών. Μετά άρχισε η δραστηριότητα στο Καλλίδρομο, κοντά στο ρήγμα της Αταλάντης, κάτω από τη Λαμία, όπου σημειώθηκε σεισμός 5,1 βαθμών με τοπικές καταστροφές και 2.100 μετασεισμούς στη συνέχεια. Ο χθεσινός σεισμός στην Κρήτη δεν ήταν αναμενόμενος».

Σύμφωνα με τα Χανιώτικα Νέα, μία 75χρονη στο ʽΕλος Κισσάμου βρήκε το σπίτι της συντρίμμια, καθώς κατέρρευσε το βορειοδυτικό τείχος και μέρος της οροφής του, στη συνοικία Μπερθιανά όπου έμεναν η Στέλλα Μουντάκη με τον γιό της. Τη στιγμή του σεισμού και οι δύο ένοικοι έλειπαν ευτυχώς από το σπίτι και κανείς από τους δύο δεν τραυματίστηκε.

Μίνι τσουνάμι

Επίσης, ένα ανεπαίσθητο παλιρροιακό κύμα, ελάχιστων εκατοστών κατέγραψαν παλιρροιογράφοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που είναι εγκατεστημένοι στην Παλαιόχωρα και στο Καστέλι, μετά το ισχυρό χτύπημα του εγκέλαδου που σημειώθηκε το Σάββατο 67 χλμ δυτικά των Χανίων. Το κύμα αυτό ήταν αναμενόμενο και φυσιολογικό.

Κόκκινο νερό στα Χανιά

Ανησυχία έχει προκληθεί σε κατοίκους της Νέας Χώρας στα Χανιά από το γεγονός ότι τις τελευταίες ώρες τρέχει από τις βρύσες τους νερό με χώμα.

Συγκεκριμένα το κόκκινο από χώμα νερό άρχισε να τρέχει από τις βρύσες μετά το σεισμό.

Μιλώντας στο Flashnews.gr η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Χ, Νίκη Αποστολάκη, δήλωσε ότι αυτό είναι φυσιολογικό φαινόμενο μερικές φορές μετά από σεισμό και δεν πρόκειται για βλάβη.

Συγκεκριμένα όπως τόνισε:

"Επειδή η γεώτρηση είναι πολύ βαθιά μέσα στη γη, είναι φυσιολογικό μετά από τόσο δυνατό σεισμό να πέσει κάποια ποσότητα χώματος. Δεν πρέπει ωστόσο να ανησυχούν οι κάτοικοι, χρειάζεται να κάνουν λίγη υπομονή μέχρι να απομακρυνθεί σε λιγη ώρα το χώμα από το νερό το οποίο και θα ξεθολώσει. Μέχρι τότε ας αποφύγουν να πιούν νερό. Δεν πρόκειται πάντως για βλάβη δικτύου, αλλά για φυσική συνέπεια μέσα βαθιά στη γη μετά από ένα σεισμό τέτοιου μεγέθους".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου