Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Έρευνα: 1,2 εκ. θάνατοι στην Κίνα λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα για λογαριασμό του Health Effect Institute, 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν πρόωρα τη ζωή τους στην Κίνα, μόνο το 2010, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Τα αποτελέσματά της έρευνας δίνονται στη δημοσιότητα την ώρα που στη χώρα «φουντώνει» η οργή γύρω από τη δραματική υποβάθμιση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στο όνομα της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης αυτής, τα αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη των 2,5 μm (PM2.5) αποτελούν πλέον την τέταρτη βασικότερη αιτία θανάτου στη χώρα, μετά τους διατροφικούς κινδύνους, την υψηλή αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα.

Ο κινεζικός απολογισμός για το 2010 αντιστοιχεί στο 40% των πρόωρων θανάτων παγκοσμίως που αποδόθηκαν στην ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία σε διεθνή κλίμακα αποτελεί την έβδομη βασικότερη αιτία θανάτου, στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 3 εκ. ανθρώπους ετησίως.

Τα δεδομένα, στα οποία βασίστηκε η νέα ανάλυση, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 2010 σε έκθεση, η οποία είχε δημοσιευτεί στην επιθεώρηση The Lancet. Τα στατιστικά στοιχεία για την Κίνα παρουσιάστηκαν την Κυριακή σε συνέδριο στο Πεκίνο, όπως αναφέρουν οι New York Times. Στην δημοσίευση αναφερόταν ότι, το ίδιο έτος, παρόμοια επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στοίχισαν τη ζωή σε 620.000 ανθρώπους στην Ινδία.

Σημειώνεται ότι σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα το Μάρτιο, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι «η ατμοσφαιρική ρύπανση στις πόλεις αναμένεται να γίνει η βασική περιβαλλοντική αιτία θανάτου παγκοσμίως έως το 2050, ξεπερνώντας το βρώμικο νερό και την έλλειψη πολλών υποδομών υγιεινής». 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου