Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Βόλτα στον υγρότοπο της Βραυρώνας- Ποταμός Ερασίνος

Κοντά στα 18 χιλιόμετρα από την Ομόνοια, βρίσκεται ο υγρότοπος της Βραυρώνας στην Αρτέμιδα ή Λούτσα, όπως την ξέρουν οι περισσότεροι.

Στις εκβολές ενός μικρού ποταμού της Αττικής που λέγεται Ερασίνος, πλάι στα ερείπια του Αρχαίου Ναού της Αρτέμιδας, σχηματίζεται ένας μικρός υγρότοπος που συναντά τη θάλασσα έπειτα από ένα μικρό δάσος από πεύκα, ευκαλύπτους και σχίνους.

Για τους περιπατητές, η διαδρομή ξεκινά ευχάριστα από το μουσείο της Βραυρώνας, (που είναι ανοιχτό τα Σαββατοκύριακα για το κοινό) και μέχρι να φτάσει κανείς στα ερείπια του πανέμορφου αρχαίου ναού της Αρτέμιδας, συναντά ειδικές ενημερωτικές πινακίδες για τα πουλιά, τα αμφίβια που ζουν εδώ ανάμεσα στα δέντρα και το βάλτο καθώς και για τα δέντρα και τα φυτά που φύονται στην περιοχή.


(Για τα παιδιά οι ανάγλυφες ενημερωτικές πινακίδες με το ακουστικό υλικό είναι εκτός από πληροφόρηση κι ένα ευχάριστο παιχνίδι)


(Ο Ναός της Αρτέμιδας. Ένα από τα πιο όμορφα και καλοσυντηρημένα μνημεία της Αττικής)

Η ευχάριστη έκπληξη είναι ότι οι ανάγλυφες πινακίδες αυτές, περιέχουν και ακουστικό ενημερωτικό υλικό. Έτσι, με το πάτημα ενός κουμπιού, οι επισκέπτες φυσιολάτρες μπορούν να ακούσουν τις φωνές των πουλιών έτσι ώστε να αναγνωρίζουν πλέον τα τιτιβίσματα που ακούν από τους ευκαλύπτους και τους θάμνους μέσα στο βάλτο, ενώ προκαλούν ιδιαίτερο ενθουσιασμό στα παιδιά.
Ανάμεσα στα πουλιά που ζουν εδώ, μπορεί κανείς να δεί να πετούν χαρούμενα σε ομάδες, η Καρακάξα (Pica Pica), Λευκοί Ερωδιοί (Ergretta gazetta), πολύ μικρές λασποσκαλίδρες ή Θαλασσοσφυρικτές (Charadrius Alexandrinus), ακόμη και πιο σπάνια μικρά πουλιά όπως ο Καστανολαίμης (Saxicola Rubetra).


(Ο σπάνιος Καστανολαίμης - Saxicola Rubetra, που αρέσκεται να επιστρέφει την Άνοιξη στα ίδια σημεία και να ψάχνει τις παλιές φωλιές του..)


(Η Καρακάξα - pica pica, χαριτωμένο πουλί που της αρέσει να ζει στο περιβάλλον του ανθρώπου)

Η πιο ευχάριστη εικόνα ωστόσο είναι τα χελιδόνια που βουτούν στο νερό ένα- ένα με τη σειρά για να δροσιστούν ή...να τσιμπήσουν καμιά νοστιμιά.

Κατά καιρούς στο σημαντικό αυτό υγρότοπο για την Αττική παρατηρήθηκαν, ακόμη Καλαμόκυρκοι, Χαλκόκοτες, Κρυπτοτσικνιάδες, Νυχτοκόρακες, Κύκνοι, Φλαμίγκος και πολλά άλλα είδη πουλιών, ενώ έχουν καταγραφεί διάφορα είδη νερόφιδων, χελώνες και σαύρες.

Η διαδρομή είναι πολύ εύκολη και προσιτή καθώς από την Βραυρώνα, έχει άσφαλτο και μέχρι το μουσείο μπορεί να πάει κανείς με το αυτοκίνητο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου