Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Καταγράφοντας την αποψίλωση σε πραγματικό χρόνο


Μια συμμαχία οργανώσεων έκανε τα αποκαλυπτήρια ενός ψηφιακού «όπλου» εναντίον της αποψίλωσης των δασών. Οι εμπνευστές του ευελπιστούν ότι θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις τοπικές κοινότητες να ελέγχουν άμεσα και απευθείας τυχόν παράνομες δραστηριότητες σε δασικές περιοχές.
Το προηγμένο σύστημα Global Forest Watch 2.0 βασίζεται σε δορυφορική τεχνολογία, στην ανταλλαγή πληροφοριών και σε ένα διεθνές δίκτυο ανθρώπων και οργανισμών που το τροφοδοτούν ανά πάσα στιγμή με δεδομένα.
Θα επιτρέπει στους χρήστες του να παρακολουθούν την απώλεια δασών που έχει καταγραφεί τις τελευταίες 30 ημέρες, ενώ παράλληλα όσοι διαχειρίζονται τα δάση αυτά θα έχουν τη δυνατότητα ανάρτησης φωτογραφιών με  γεωαναφορά, ώστε να ενημερώνεται και να εμπλουτίζεται η παγκόσμια βάση δεδομένων για την αποψίλωση. 
Το ψηφιακό εργαλείο ανέπτυξε το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων σε συνεργασία με την Google, το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το GFW 2.0 θα είναι διαθέσιμο μέσα στο Μάιο.
«Η χρονική στιγμή, κατά την οποία κυκλοφορεί το GFW 2.0 δεν θα μπορούσε να είναι πιο καθοριστικής σημασίας», δήλωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίασή του ο επικεφαλής της υπηρεσίας οικονομικών και κοινωνικών υποθέσεων του ΟΗΕ Γου Χονγκμπό. «Στη βιώσιμη διαχείριση των δασών, είναι απαραίτητο να υπάρχουν αξιόπιστα, ενημερωμένα, εύκολα προσβάσιμα δεδομένα και πληροφορίες για τον έλεγχο, την αξιολόγηση και τη διοργάνωση αποτελεσματικών παρεμβάσεων.»
Σύμφωνα με το Νάιτζελ Σάιζερ από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων, αρκετές χώρες έχουν κατορθώσει να προστατεύουν καλύτερα τα δάση τους χάρη σε αντίστοιχα – αν και λιγότερο προηγμένα - συστήματα συλλογής δεδομένων. Ο ίδιος ανέφερε ως παράδειγμα τη Βραζιλία, η οποία εφαρμόζει πρόγραμμα παρακολούθησης του Αμαζονίου σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.
«Οι ρυθμοί αποψίλωσης στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας έχουν μειωθεί κατά 80% από το 2004», είπε ο κ. Σάιζερ. «Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους, αυτό οφείλεται εν μέρει στις προσπάθειες βελτίωσης της ποιότητας των πληροφοριών που αφορούν τα όσα συμβαίνουν στο δάσος και οι οποίες διοχετεύονται πολύ γρήγορα σε όσους μπορούν να αναλάβουν δράση.»
Οι υπεύθυνοι του GFW 2.0 «ποντάρουν» επίσης στο γρήγορο Ίντερνετ, τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, το cloud computing και το λογισμικό ανοιχτού κώδικα για να καταστήσουν το σύστημά τους προσβάσιμο σε οποιονδήποτε μπορεί να βοηθήσει στη φιλόδοξη προσπάθεια.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου