Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Νεκροί και τραυματίες από το σεισμό της Κίνας

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι είναι νεκροί ή έχουν τραυματιστεί εξαιτίας της σεισμικής δόνησης 7 βαθμών που έπληξε το Σάββατο την επαρχία Σετσουάν, νοτιοδυτικά της Κίνας, μετέδωσαν τα κρατικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, το οποίο αρχικά είχε ανακοινώσει ότι η δόνηση είχε μέγεθος 6,9 βαθμών, αναφέρει ότι ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 16,4 χιλιομέτρων και το επίκεντρό του εντοπίστηκε 111 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Λεσχάν.
Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) ανακοίνωσε ότι ο σεισμός, που είχε μέγεθος 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε επίκεντρο 50 χιλιόμετρα (31 μίλια) δυτικά της πόλης του Linqiong.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 03.02, ώρα Ελλάδος στην περιφέρεια Λουσχάν, κοντά στην πόλη Γιάαν και το εστιακό βάθος στο επίκεντρό της ήταν μόλις 12 χλμ.

Υπάρχουν φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.




ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΠΩΣ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΗ ΔΟΝΗΣΗ Ο ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΣΕΡΓΟΥΛΑΣ



ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΠΩΣ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΗ ΔΟΝΗΣΗ Ο ΣΕΙΣΜΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ


Αρχικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων BBC ανέφερε ότι οι νεκροί φτάνουν τους 72 ωστόσο στη συνέχεια ανασκεύασε κατεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων τουλάχιστον στα 46 άτομα. 

Το Μάιο του 2008 είχε σημειωθεί ακόμα μια ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 8,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη ίδια περιοχή με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 90.000 άνθρωποι.

Η δόνηση έγινε αισθητή και σε γειτονικές επαρχίες, όπως και στην τοπική πρωτεύουσα Τσενγκντού, κάνοντας πολλούς κατοίκους να βγούν από τα σπίτια τους, σύμφωνα με πληροφορίες στο κινεζικό σύστημα κοινωνικής δικτύωσης Sina Weibo (αντίστοιχο του Twitter).





Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινγκπίν και ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ανακοίνωσαν πως θα πρέπει να καταβληθούν οι ύπατες προσπάθειες για να διασωθούν τα θύματα του σεισμού και να περιορισθεί κατά το ανθρωπίνως δυνατόν ο αριθμός των νεκρών.

Όπως μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Λι βρίσκεται καθ’ οδόν προς την Γιάαν.

Σύμφωνα με το Νέα Κίνα 2.000 στρατιώτες σπεύδουν προς την περιοχή για να συνδράμουν τα συνεργεία διάσωσης. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε πως στη Γιάαν επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνον σε οχήματα αμέσου βοηθείας, μολονότι άρχισε να επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο της Τσενγκντού.

Οι περισσότεροι από τους νεκρούς εντοπίζονται στη Λουσχάν, όπου έχει διακοπεί η παροχή νερού και ηλεκτρικού. Εικόνες σε κινεζικές ιστοσελίδες παρουσιάζουν κατεστραμμένα κτήρια και ανθρώπους, τυλιγμένους σε ματωμένες γάζες, να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

(Κατεστραμμένο κτήριο)
Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν 27 επιζώντες από ερείπια κτηρίων, μεταδίδει το Νέα Κίνα.

Πολυάριθμες μετασεισμικές δονήσεις εξακολουθούν να σείουν την περιοχή, με τον μεγαλύτερο μετασεισμό να έχει μετρηθεί στα 5,1 Ρίχτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου