Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Η ΕΡΤ είναι ανοιχτή και θα παραμείνει

Δραματικές οι εξελίξεις στην ΕΡΤ καθώς ανακοινώθηκε το κλείσιμο του Οργανισμού την Τρίτη τα μεσάνυχτα. Οι Ενώσεις του Τύπου, αντιδρώντας άμεσα, ανακοίνωσαν την απόφασή τους για απεργία στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα για την ίδια ημέρα  από τις επτά το απόγευμα έως τη μία μετά τα μεσάνυχτα. 

Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, εξακολουθούσαν να εκπέμπουν το πρωί μέσω Διαδικτύου (www.ert.gr) ενώ κόσμος παραμένει έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή. Εντονες είναι και οι αντιδράσεις από όλα τα κόμματα, περιλαμβανομένων ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ. Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας, θα ζητήσει από τον Κ. Παπούλια να μην υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ καταγγέλλουν πιέσεις για να σταματήσουν την εκπομπή τους και καλούν τους πολίτες να συγκεντρωθούν στο ραδιομέγαρο της Μεσογείων σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Δηλώσεις συμπαράστασης λαμβάνει η ΕΡΤ από πληθώρα ενώσεων, ομοσπονδιών και κλάδων εργαζομένων.
Εξω από το στούντιο της ΕΡΤ στη Μουρούζη παραμένουν αστυνομικές δυνάμεις. Στις 06:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης έφυγε από το κτίριο ο τελευταίος εργαζόμενος, ένας φύλακας, που είχε μείνει στις εγκαταστάσεις εκτελώντας την βάρδιά του.

Πώς έπεσε το σήμα την Τρίτη

Στις 23.00 διμοιρίες των ΜΑΤ, όπως ανακοίνωσε η ΕΡΤ, κατευθύνταν προς τις κεραίες προκειμένου να διακόψουν το σήμα ενώ κόπηκε το αναλογικό σήμα. Τέσσερα περιπολικά στον Χορτιάτη, κλειστός ο δρόμος προς τις κεραίες, έπεσε το σήμα σε πολλές περιοχές της χώρας. Επίσης, όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, στις 23.10 τα ΜΑΤ μπήκαν στον χώρο του Υμηττού προκειμένου να διακοπεί το σήμα. Στις 23.15 η ΕΡΤ σίγησε.

Στο προαύλιο της ΕΡΤ από νωρίς το απόγευμα είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται κόσμος σε ένδειξη συμπαράστασης. Από τις 23.15, που έπεσε το σήμα της δημόσιας τηλεόρασης, η προσέλευση ήταν μεγάλη και στις μία τη νύχτα ο κόσμος είχε κλείσει τη Μεσογείων και έφτανε μέχρι την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε 24ωρες επαναλαμνόμενες απεργίες από τις εξι το πρωί της Τετάρτης στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και από την Πέμπτη στις εφημερίδες.

Η διακοπή σήματος από την ΕΡΤ έχει προκαλέσει προβλήματα και στη μετάδοση ξένων τηλεοπτικών δικτύων που μεταδίδονται στην Ελλάδα με ψηφιακό σήμα. 

Δεν γίνεται ψηφιακή μετάδοση του ΡΙΚ (RIKSAT), του BBC και της Deutsche Welle, που ανήκουν όλα στο ίδιο «μπουκέτο» της ERT Digital (μαζί με το κανάλι της Βουλής).

Ψηφιακά συνεχίζεται η μετάδοση του γαλλικού TV5 (που ανήκει στο ίδιο μπουκέτο με τα NovaCinema1 και Novasports1). 

Η αναλογική μετάδοση ξένων καναλιών, όπως του CNN, συνεχίζεται κανονικά.


Η συνέλευση των εργαζομένων στην ΕΡΤ αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης, ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν τόσο στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής όσο και στους περιφερειακούς σταθμούς. Επίσης καλούν όλους τους Αθηναίους να προσέλθουν στην ΕΡΤ για να στηρίξουν τον αγώνα τους και να αποτρέψουν το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης. Τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ ανήγγειλαν δύο συναυλίες διαμαρτυρίας για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης, στους κήπους του ραδιομεγάρου. Η μία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης ενώ η δεύτερη θα γίνει την Τετάρτη στις 12.00.


Η ανακοίνωση Κεδίκογλου

Η ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ μεταδόθηκε στο δελτίο των 18:00 από τον υπουργό Σ. Κεδίκογλου έπειτα από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. 

Ο κ. Κεδίκογλου χαρακτήρισε  θύλακα αδιαφάνειας την ΕΡΤ και σκανδαλώδη τον τρόπο λειτουργίας της, ενώ ανήγγειλε ότι σύντομα θα λειτουργήσει νέος φορέας ραδιοτηλεόρασης, που θα είναι δημόσιος αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικός.

Είπε ακόμη ότι οι εργαζόμενοι θα αποζημιωθούν και ότι όσοι επιθυμούν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση πρόσληψης στον νέο φορέα.

Ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι οι μεταδόσεις θα σταματήσουν με το τέλος του αποψινού προγράμματος σήμερα στις 12 τα μεσάνυχτα.

Οργή αλλά και δάκρυα ήταν οι αντιδράσεις των εργαζόμενων στη δημόσια τηλεόραση αμέσως μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, την οποία πολλοί χαρακτηρίζουν ως χαρακτηριστική διαστρέβλωση της αλήθειας και της πραγματικότητας δεδομένου ότι για όλα αυτά τα οποία καταλόγισε την ΕΡΤ ο κ. Κεδίκογλου ευθύνονται ο ίδιος και οι πολιτικοί.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΕΡΤ διαβεβαιώνουν «ότι η ροή του προγράμματος στην τηλεόραση καθώς και σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς θα παραμένουν ανοιχτά και έχουν διασφαλίσει την προστασία των πομπών ώστε η ΕΡΤ, παρά τις κυβερνητικές επιθυμίες, να παραμείνει ανοιχτή».

Η ανακοίνωση των εργαζομένων:

Η ΕΡΤ είναι η πρώτη από τις εταιρείες του Δημοσίου, στην οποία μπαίνει λουκέτο, στο πλαίσιο των συμφωνιών της κυβέρνησης με την τρόικα για κλείσιμο φορέων και οργανισμών, καθώς και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. 
Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ πραγματοποίησαν  γενική συνέλευση για να καθορίσουν τη στάση τους και εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στην κοινωνία, τις αντιφάσεις της, τα προβλήματά της, τις αγωνίες, τις ιδέες και τις δράσεις.

Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στον πολιτισμό, τον κόσμο του, τις διαφορετικές τάσεις, αναζητήσεις και δυναμικές του.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: σε κάθε πολίτη του κόσμου, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία.
Το δυναμικό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έχει τη δύναμη και τη θέληση να κρατήσει ψηλά το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Έχει την τόλμη και τη βούληση να παλέψει για να πάψει η ΕΡΤ να χειραγωγείται από κάθε μονοκομματική ή πολυκομματική εξουσία. Εμείς οι εργαζόμενοι, είμαστε ακόμη ζωντανοί και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα αγωνιστούμε για ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ που θα κατοχυρώνει και θα περιφρουρεί την ανεξαρτησία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, θα κόψει, επιτέλους, τον ομφάλιο λώρο με την εκάστοτε κυβέρνηση και κάθε κέντρο ή παράκεντρο πολιτικών και πελατειακών παρεμβάσεων.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή, κτήμα και πραγματική ιδιοκτησία όλων των ελλήνων πολιτών.
Οσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ  δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι.

Οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα κρατήσουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την ΕΡΤ ανοιχτή. Καλούμε κάθε πολίτη από τη Γαύδο μέχρι τον Έβρο για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη. Να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα φίμωσης του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της χώρας. Όσοι ονειρεύονται εφιάλτες ας μείνουν στη μακαριότητα του παραμυθιού της κακιάς μάγισσας ή ας ξυπνήσουν πριν είναι αργά. Εμείς είμαστε ξάγρυπνοι. Βρισκόμαστε σε διαρκή Γενική Συνέλευση και καλούμε πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 7 το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.  Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου