Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

NASA: 10.000 ουράνια σώματα στη “γειτονιά” της Γης

Τα ουράνια σώματα, δηλαδή αστεροειδείς και κομήτες που περνούν σε κοντινή απόσταση από τη Γη υπολογίζονται σε περίπου 10.000.
Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης διαστημικών αντικειμένων σε κοντινή απόσταση από τη Γη (Near – Earth Object Program – ΝΕΟ) της NASA με τον εντοπισμό του αστεροειδούς 2013 MZ5.
Ο εκπρόσωπος του προγράμματος ΝΕΟ της NASA Λίντλεϊ Τζόνσον υπογράμμισε τη σημασία της ανακάλυψης, ωστόσο έσπευσε να τονίσει ότι ο κυκλοφορεί ακόμα δεκαπλάσιος αριθμός ουράνιων σωμάτων και διαστημικών αντικειμένων που δεν έχει ακόμα εντοπιστεί, ενώ ορισμένα εξ αυτών αποτελούν δυνητικούς κινδύνους για τη Γη.
Το 98% των κοντινών στη Γη αντικειμένων έχουν ανακαλυφθεί από παρατηρητήρια της NASA.
Το αστεροειδής υπ’ αριθμόν 10.000 ακούει στο όνομα 2013 MZ5, έχει μήκος περίπου 300 μέτρων και εντοπίστηκε στις 18 Ιουνίου με το τηλεσκόπιο Pan-STARRS-1 στη Χαβάη.
Ως αντικείμενα ΝΕΟ (Near – Earth Objects) θεωρούνται οι αστεροειδείς και κομήτες που, κατά την περιφορά τους, πλησιάζουν τη Γη σε απόσταση μικρότερη των 45 εκατ. χιλιομέτρων. Οι διαστάσεις τους ποικίλουν από λίγα μέτρα έως 41 χιλιόμετρα για τον μεγαλύτερο αστεροειδή, τον 1036 Γανυμήδη.
Το πρώτο αντικείμενο ΝΕΟ ανακαλύφθηκε το 1898 και για τον επόμενο αιώνα δεν είχαν ανακαλυφθεί πάνω από 500 ακόμα. Ωστόσο, μετά το 1998, όταν η NASA έθεσε σε εφαρμογή το Πρόγραμμα ΝΕΟ, με επικεφαλής τον Ντον Γιέομανς, υπήρξε ραγδαία αύξηση.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου