Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Στο έλεος των πλημμυρών η Νέα Υόρκη. 13 νεκροί από το πέρασμα του τροπικού κυκλώνα

Συναγερμός έχει σημάνει στον πυρηνικό σταθμό του Νιου Τζέρσι, λόγω της επικίνδυνης ανόδου του επιπέδου νερού. Η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι περαιτέρω
άνοδος του επιπέδου νερού είναι πιθανόν να καταστήσει αναγκαία τη χρήση των αποθεμάτων νερού που προορίζονται για πυρόσβεση για την ψύξη των χρησιμοποιημένων ράβδων ουρανίου.

Ο σταθμός είναι εκτός λειτουργίας για προγραμματισμένη ανατροφοδότηση, ωστόσο, εάν το επίπεδο του νερού ξεπεράσει τα 7 πόδια, τότε είναι πολύ πιθανόν να πλημμυρίσει το σύστημα των αντλιών που εξασφαλίζουν την τροφοδοσία της δεξαμενής του χρησιμοποιημένου καυσίμου με νερό.

Πάντως, η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας θεωρεί ότι το ύψος του νερού στον πυρηνικό σταθμό θα αρχίσει να μειώνεται εντός των προσεχών ωρών.

Εκτός λειτουργίας τέθηκε και ο πυρηνικός αντιδραστήρας Nine Mile One, στη πόλη Όσγουεγκο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, λόγω προβλήματος τροφοδότησης του δικτύου.

Χάος στη Νέα Υόρκη

Χαοτική είναι η κατάσταση στη Νέα Υόρκη από το πέρασμα του τροπικού κυκλώνα Σάντυ. Δρόμοι και σταθμοί του μετρό πλημμύρισαν, όπως και το Χρηματιστήριο, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα της θάλασσας, ενώ χωρίς ρεύμα βρίσκονται 5,5 εκατ. νοικοκυριά. Σύμφωνα με την εταιρεία διανομής Con Ed, θα χρειασθεί "μέχρι και μία εβδομάδα" για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στο σύνολο της πόλης.

Μέχρι στιγμής 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και τρία παιδιά. Επίσημα στοιχεία έχουν δοθεί μόνο για πέντε από τα θύματα. Ο κυκλώνας προκάλεσε επίσης το ναυάγιο του αντιγράφου του ιστορικού ιστιοφόρου Bounty ανοικτά της Βόρειας Καρολίνας.



Η άνοδος της στάθμης του νερού λόγω της παλίρροιας προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στη περιοχή του Μπάτερι στο Μανχάταν, αλλά και σε σήραγγες, όπου τα νερά ανέβηκαν μέχρι τα
4,15 μ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, τα νερά αρχίζουν να υποχωρούν, ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν.

Σύμφωνα με το Reuters επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα, σε σταθμό παραγωγής ενέργειας που πλημμύρισε στην ανατολική πλευρά του Μανχάταν βρίσκονται παγιδευμένοι δεκαεννέα εργάτες. Ένας εργαζόμενος στα συνεργεία διάσωσης, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, δήλωσε ότι στο εσωτερικό του σταθμού έχει σημειωθεί έκρηξη.




Η σούπερ καταιγίδα Σάντι προσέγγισε την αμερικανική ακτογραμμή στο Ατλάντικ Σίτι περίπου στις 20:00 ώρα ανατολικής ακτής (0000 GMT), σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες (NHC) με ανέμους που είχαν εξασθενήσει ελαφρώς στα 130 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ διέταξε την εκκένωση 375.000 ατόμων από τις περιοχές με μεγάλη επικινδυνότητα.



Λόγω του τυφώνα έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 10 αμερικανικές πολιτείες, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχουν επιπτώσεις στην οικονομία
του τρέχοντος τριμήνου, ακόμη και αν ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος αποδειχθεί μικρότερος του αναμενόμενου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Moody Analytics, κάθε ημέρα διακοπής της οικονομικής δραστηριότητας σε αυτές τις περιοχές, μπορεί να προκαλέσει ζημιά η οποία ανέρχεται σε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια.



Άλλος οικονομολόγος εκτίμησε ότι ο Σάντυ θα προκαλέσει ζημιές 35 έως 45 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ θα χρειαστούν επιπλέον 36 δισεκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση των προβλημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου