Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012

Δείτε τώρα ζωντανά την ελεύθερη πτώση ρεκόρ από την στρατόσφαιρα

Ο Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ λίγο πριν μπει στον θαλαμίσκοΟ αυστριακός αλεξιπτωτιστής Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ επιχειρεί σήμερα τελικά να κάνει το ρεκόρ ελεύθερης πτώσης από ύψος 36.567 μέτρων. Η πρώτη απόπειρα αναβλήθηκε την Τρίτη 9 Οκτωβρίου λόγω των θυελλωδών ανέμων. 

Η ελεύθερη πτώση από την άκρη του διαστήματος θα γίνει πάνω από την περιοχή Ρόζγουελ στο Νέο Μεξικό των Η.Π.Α. 

Όπως είχαμε γράψει νωρίτερα φέτος για το project Red Bull Stratos, o Μπαουμγκάρτνερ πραγματοποίησε τον Μάρτιο μια δοκιμαστική πτώση από ύψος 21.818 μέτρων, ενώ τον Ιούλιο πέτυχε άλμα από τα 29.610 μέτρα.

Μονάχα άλλοι δυο άνθρωποι έχουν κάνει ελεύθερη πτώση από τόσο ψηλά: ο Αμερικανός Τζο Κίττιντζερ που κατέχει το ρεκόρ με 31.500 μέτρα το 1960, και ο Ρώσος Γιεβγκένι Αντρέεβ.

Καιρού επιτρέποντος, ο Μπαουμγκάρτνερ θα πετάξει μέχρι το ύψος των 36,5 χιλιόμετρων μέσα σε έναν ειδικό θαλαμίσκο που κρέμεται από ένα αερόστατου ηλίου. Ο θαλαμίσκος χρειάστηκε 5 χρόνια για να αναπτυχθεί και ζυγίζει 1.315 κιλά με πλήρες φορτίο. Θα λειτουργήσει ως ζωτικό σύστημα υποστήριξης για τον Μπαουμγκάρτνερ στην σχεδόν τρίωρη άνοδό του.

Αιωρούμενος 46 μέτρα κάτω από το αερόστατο, ο θαλαμίσκος θα προστατεύσει τον Μπαουμγκάρτνερ από τις ακραίες θερμοκρασίες της στρατόσφαιρας και θα του προσφέρει σταθερή πίεση και οξυγονωμένο περιβάλλον κατά τη διάρκεια της ανόδου του, ώστε να αποφευχθεί η νόσος αποσυμπίεσης. Το όχημα θα λειτουργεί επίσης ως σταθερή βάση για το βήμα του προς την ελεύθερη πτώση.Περισσότερα στοιχεία για τον θαλαμίσκο μπορείτε να βρείτε εδώ.


Follow me on Twitter - Ακολουθήστε με στο Twitter: Panos Velissaris

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου