Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Η Νέα Υόρκη μετρά τις πληγές της από το πέρασμα της θεομηνίας


Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης, τοπική ώρα ανατολικής ακτής (ξημερώματα ώρα Ελλάδος) ο δήμαρχος της πόλης, Michael Bloomberg.



Σε επίσημη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από τα μεγαλύτερα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ανέβασε τον αριθμό των νεκρών από το πέρασμα της υπερκαταιγίδας «Sandy» σε 18, συμπεριλαμβανομένου ενός 28χρονου αστυνομικού, ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας όταν βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στο σπίτι του ύστερα από πτώση δέντρου.


(Τα σημεία με τις κύριες καταστροφές και προβλήματα στη Νέα Υόρκη)
  • Χωρίς ρεύμα το νότιο Μανχάταν
  • Κατάρρευση πρόσοψης κτηρίου στην 8η Λεωφόρο
  • Πλημμύρα σε εργοτάξιο στο «Σημείο Μηδέν»
  • Ορμητικά νερά στο τούνελ «Μπάτερι»
  • Καταστροφή γερανού σε υπό κατασκευή ουρανοξύστη
  • Έκρηξη σε υποσταθμό μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος
  • Πτώση δέντρων 
  • Πλημμύρα σε υπόγειο χώρο στάθμευσης


(H 33η οδός πριν και μετά τον «Sandy»)


(Ξημέρωμα Τρίτης στη Νέα Υόρκη)

Ο προηγούμενος απολογισμός των νεκρών στη Νέα Υόρκη ήταν 10. Ο Michael Bloomberg εξήγησε ότι περίπου 6.400 άνθρωποι παραμένουν στα 76 καταφύγια που είχαν δημιουργηθεί τις προηγούμενες ημέρες, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τις ευχαριστίες του στα 2.900 μέλη του προσωπικού που στελέχωσαν αυτά τα κέντρα υποδοχής.


(Αποσβολωμένος πυροσβέστης μπροστά στην καταστροφή από φωτιά σε περιοχή του Κουίνς)


(Συντρίμμια στο νότιο Μανχάταν)


(Πλήθος αντικειμένων σε κεντρικό σημείο του Μπρούκλιν)


(Καθαρισμοί έξω από κατάστημα στο νότιο Μανχάταν)

Στη διάρκεια της τοποθέτησής του πρόσθεσε πως τα σωστικά συνεργεία βρέθηκαν αντιμέτωπα με πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες, υπογραμμίζοντας όμως πως υπήρξε καλή συνεννόηση που έσωσε ζωές.

«Δεν νομίζω πως είναι μυστικό αλλά ο "Sandy" μας χτύπησε πολύ σκληρά. Ήταν μια καταιγίδα με πρωτοφανή έκταση, ωστόσο οι πολίτες της Νέας Υόρκης έδειξαν τις αντιστάσεις τους, εμφανίζοντας ένα πρωτοφανές κύμα εθελοντισμού», σημείωσε.

«Έχουμε ένα πλάνο για την αποκατάσταση των ζημιών, το οποίο ήδη εφαρμόζεται και είμαι πολύ χαρούμενος γι αυτό», πρόσθεσε, ενώ εξήγησε πως «η επαναλειτουργία του δικτύου μεταφορών και η αποκατάσταση του ηλεκτρισμού αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες προκλήσεις».

«Οι συνέπειες του "Sandy" θα είναι αισθητές για αρκετό καιρό. Οι ζημιές στην πόλη είναι σημαντικές, και δεν θα επισκευαστούν σε μια μέρα. Θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή», κατέληξε.

Δείτε το video με τη συνέντευξη...


Αεροδρόμια: Πρώτες πτήσεις στο «JFK»

Περισσότερες από 7.000 πτήσεις δεν πραγματοποιήθηκαν από και προς τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης τις προηγούμενες ημέρες (με 18.000 συνολικά στις ανατολικές ακτές των Η.Π.Α. να ματαιώνονται σύμφωνα με στοιχεία της εξειδικευμένης ιστοσελίδας «Flightaware.com»), καθώς τα αεροδρόμια «JFK» και «LaGuardia» έκλεισαν προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των επιβατών.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN αρκετά τμήματα των αεροδιαδρόμων παραμένουν πλημμυρισμένα, ωστόσο ο κυβερνήτης της πολιτείας, Andrew Cuomo, άφησε ένα ανοικτό «παραθυράκι» για να επαναλειτουργήσει σήμερα το «JFK» με περιορισμένες υπηρεσίες ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με το κεντρικό αεροδρόμιο «Newark» στην ομώνυμη πρωτεύουσα του Νιου Τζέρσεϊ.


(Το αεροδρόμιο «LaGuardia» το απόγευμα της Τρίτης)

Το «LaGuardia» έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και είναι σχεδόν αδύνατη η επαναλειτουργία του μέσα στην ημέρα.

Ανάμεσα πάντως στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες που πρόκειται να ξεκινήσουν εκ νέου τις δραστηριότητές του, σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα ανατολικής ακτής), είναι η «Delta Air Lines», όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του αρμόδιου φορέα για τη λειτουργία των αεροδρομίων της Νέας Υόρκης εξήγησε ότι οι επιβάτες που είναι προγραμματισμένο να ταξιδέψουν από το «JFK» ή το «LaGuardia» θα πρέπει να επικοινωνούν πρώτα με την αεροπορική εταιρεία μέσω της οποίας πραγματοποιείται το ταξίδι.

Εκτός λειτουργίας το Μετρό - Πρώτα δρομολόγια με το λεωφορείο

Όσον αφορά στο πότε τελικά θα λειτουργήσει το Μετρό, απέφυγε να δώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, προσθέτοντας όμως πως τα πρώτα δρομολόγια λεωφορείων για τους επιβάτες θα πραγματοποιηθούν κανονικά την Τετάρτη. Το Μετρό μεταφέρει καθημερινά περίπου 5,3 εκατ. επιβάτες, επομένως γίνεται αντιληπτό πως μέσα στις επόμενες ημέρες το «Μεγάλο Μήλο» θα βρεθεί αντιμέτωπο με αρκετές δυσκολίες όσον αφορά στις μετακινήσεις.

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, λεωφορεία έκαναν την εμφάνισή τους το απόγευμα της Τρίτης στους δρόμους της πόλης, προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών και απομάκρυνσης αντικειμένων που παρασύρθηκαν μέσα σε τούνελ του υπόγειου σιδηροδρόμου.



(Πλημμύρα κοντά στη γέφυρα του Μπρούκλιν)


(Ένα κανό στον προαύλιο χώρο κατοικίας στο Μπρούκλιν)


(Εικόνες καταστροφής στη συνοικία Κουίνς)


(Ελικόπτερο πετά πάνω από το Σέντραλ Παρκ)

Το δίκτυο υπόγειων συγκοινωνιών παραμένει εκτός λειτουργίας, ενώ προχωρά με ταχείς ρυθμούς η αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Ειδικότερα, ο Michael Bloomberg υπογράμμισε ότι μέσα σε δύο με τρεις ημέρες θα έχει επιστρέψει το ρεύμα στα περισσότερα σπίτια της πόλης.

Δείτε το video με πλημμυρισμένο σταθμό του Μετρό...


Από την πλευρά του ο επικεφαλής του MTA (Metropolitan Transit Authority), Joseph Lhota, ανακοίνωσε ότι οι καταστροφές στον υπόγειο σιδηρόδρομο ήταν οι χειρότερες στην ιστορία του συγκεκριμένου μέσου (108 χρόνια). 

«Οι σήραγγες και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός θα πρέπει να καθαριστούν πριν τεθεί το δίκτυο εκ νέου σε λειτουργία», σημείωσε.


(Πτώση δέντρου στο Σέντραλ Παρκ)


(Εκτός κυκλοφορίας δρόμος στο Μανχάταν)


(Οι ζημιές... ζημιές αλλά και το τζόκινγκ... τζόκινγκ!)

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το Νιου Τζέρσεϊ με τη Νέα Υόρκη θα παραμείνει εκτός λειτουργίας για τουλάχιστον 10 ημέρες καθώς πλήθος κορμών δέντρων και συντριμμιών έχουν προκαλέσει σημαντικές καταστροφές, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας, Chris Christie.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα λειτουργήσει κανονικά σήμερα, Τετάρτη, ύστερα από δύο ημέρες που παρέμεινε κλειστό και το ίδιο ισχύει και για τις συναλλαγές στον δείκτη Nasdaq. Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι παρόμοιο ήταν το 1988. Τα θέατρα, συμπεριλαμβανομένου του «Broadway» θα είναι κλειστά τη σημερινή ημέρα, το ίδιο και τα περισσότερα σχολεία.


(Νερό και αυτοκίνητα... ένα στη Νέα Υόρκη)


(Πεσμένα δέντρα σε αυτοκίνητα σε δρόμο του Μπρούκλιν)


(Πλημμυρισμένος χώρος στο νότιο Μανχάταν)


(Δρόμος - ποτάμι στο Λονγκ Μπιτς)

Ανοικτές οι γέφυρες - Εκτός λειτουργίας τα τούνελ στο νότιο Μανχάταν

Tην ίδια στιγμή η πλημμυρίδα στο νότιο Μανχάταν λόγω της πανσελήνου και των θυελλωδών ανέμων δημιούργησε νέο ρεκόρ στο επίπεδο της στάθμης υδάτων, με τα αρμόδια κλιμάκια να καταγράφουν 4,2 μέτρα (14 πόδια).

Το προηγούμενο υψηλό είχε καταγραφεί το 1960 μετά το πέρασμα του τυφώνα «Donna» (1960).

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν κύματα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, ύψους ακόμα και 10 μέτρων, να «χτυπούν» την προβλήτα προκαλώντας πλημμύρες.

Δείτε το video με σπίτια να έχουν παρασυρθεί από ορμητικά νερά στο Ροντ Άιλαντ...


Σε εξέλιξη βρίσκονται υπεράνθρωπες προσπάθειες για την άντληση των υδάτων από τατούνελ του ποταμού Χάνστον και Ιστ Ρίβερ που συνδέουν το Νότιο Μανχάταν με το Λονγκ Άιλαντ και τις υπόλοιπες περιοχές της Νέας Υόρκης καθώς μεγάλο τμήμα τους παραμένει γεμάτο νερό. Τα τούνελ «Holland», «Brooklyn-Battery» και «Queens Midtown» παραμένουν κλειστά, ενώ η σήραγγα «Lincoln» δεν τέθηκε σε καμία στιγμή εκτός λειτουργίας.

Δείτε το video με τις πρώτες αντιδράσεις πολιτών μετά το πέρασμα του «Sandy»...


Επιπλέον, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης, ώρα Ελλάδος, ότι όλες οι κεντρικές γέφυρες της πόλης έχουν δοθεί εκ νέου στην κυκλοφορία, εκτός από τη γέφυρα «Cross Bay Bridge».

Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, περίπου 80 σπίτια καταστράφηκαν από πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της θεομηνίας, με τη μεγαλύτερη να σημειώνεται σε συνοικία του Κουίνς. Εκτιμάται ότι στη μεγάλη πυρκαγιά του Μπριτζ Πόιντ συμμετείχαν τουλάχιστον 180 πυροσβέστες.


(Στάχτη και αποκαΐδια στη συνοικία Κουίνς)

Δείτε το video με την περιοχή που «κάηκε» στη συνοικία Κουίνς...


Ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και περιπολικά κινούνται συνεχώς στους δρόμους της πόλης, συνεχίζοντας το έργο της αποκατάστασης των ζημιών, με περίπου 7.000 κορμούς δέντρων να έχουν πέσει σε δρόμους και σε αυλές σπιτιών. 


(Κατεστραμμένο αυτοκίνητο σε δρόμο του Μπρούκλιν)


(Δέντρο στο έδαφος στο νότιο Μανχάταν)


(Σπασμένοι κορμοί στους δρόμους της Νέας Υόρκης)


(Δεξαμενόπλοιο εκβράστηκε σε ακτή του Στέιτ Άιλαντ)


(Μεταφορά ασθενών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του «Tisch»)

Υπενθυμίζεται ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του «Tisch» οι Αρχές προχώρησαν στηναπομάκρυνση 200 ασθενών, καθώς η εφεδρική γεννήτρια δεν λειτούργησε, με περίπου 20 παιδιά να μεταφέρονται με προσοχή από θερμοκοιτίδες, ενώ στο Στέιτ Άιλαντ ένα τάνκερ γεμάτο πετρέλαιο εκβράστηκε στην ακτή, με δυνάμεις της Αστυνομίας να βρίσκονται στο σημείο προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενο… πλιάτσικο και να προλάβουν πιθανή διαρροή καυσίμων που θα είχε περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου