Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Επόμενος σταθμός ... Μπαχάμες!

zougla.gr

Μετά την Αϊτή, την Τζαμάικα και την Κούβα, οι Μπαχάμες είναι ο επόμενος σταθμός του τυφώνα «Sandy», ο οποίος σαρώνει εδώ και λίγες ημέρες τμήμα της Καραϊβικής Θάλασσας.

Ήδη έχει προκαλέσει τον θάνατο 21 ανθρώπων, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στις συγκοινωνίες και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στην Αβάνα, το Κίνγκστον και το Πορτ-ο-Πρενς. Σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, αεροδρόμια και γέφυρες παρέμειναν κλειστές σε όλες τις περιοχές από τις οποίες αναμενόταν να περάσει ο τυφώνας, την ίδια στιγμή που οι κάτοικοι συγκέντρωναν προμήθειες και ενίσχυαν τα στηρίγματα στις οροφές των σπιτιών τους.

Στην Τζαμάικα, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι οδηγήθηκαν στα καταφύγια, με έναν ηλικιωμένο να βρίσκει τραγικό θάνατο όταν πάνω στο σπίτι του έπεσε ένας τεράστιος βράχος. Οι Αρχές είχαν απαγορεύσει την κυκλοφορία για 48 ώρες μέχρι να κοπάσουν οι ισχυροί άνεμοι προκειμένου να αποτρέψουν μεταξύ άλλων και το πλιάτσικο.




(Με δυσκολία οι μετακινήσεις στην Τζαμάικα)

Νωρίτερα, στην Αϊτή μια γυναίκα είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά ποταμού, με τα σωστικά συνεργεία να την εντοπίζουν λίγες ώρες αργότερα νεκρή.




(Εικόνες καταστροφής στην Αϊτή)

Με την ταχύτητα των ανέμων να φθάνει ακόμα και τα 165 χλμ./ώρα ο τυφώνας «Sandy» έχει τελικό προορισμό τις νοτιοανατολικές ακτές της Φλόριντα. Ήδη, στη συγκεκριμένη πολιτεία έχει εκδοθεί τριήμερη προειδοποίηση για τροπική καταιγίδα, ενώ δεν λείπουν και οι πρώτοι χαρακτηρισμοί στα αμερικανικά Μ.Μ.Ε., τύπου «The Halloween Hurricane» ή «Frankenstorm», καθώς ο τυφώνας αναμένεται να προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις και ενδεχόμενες πτώσεις στην τάση του ρεύματος λίγες ημέρες πριν τον εορτασμό του «Halloween».



Σύμφωνα πάντως με νεώτερη εκτίμηση του Εθνικού Κέντρου Τυφώνων των Η.Π.Α. (τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής) ο τυφώνας δείχνει να εξασθενεί, ωστόσο οι αμερικανικές Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή.

Δείτε το video...

Πλημμύρες και νεκροί στην Κούβα
Το πέρασμα του τυφώνα «Sandy» από την Κούβα προκάλεσε αρκετούς «πονοκεφάλους» στις τοπικές Αρχές, δημιουργώντας πλημμύρες κατά μήκος των νοτιοανατολικών ακτών της Κούβας και προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων.

Εικόνες από την κρατική τηλεόραση έδειχναν κορμούς δέντρων να έχουν πέσει στο έδαφος, κτήρια να έχουν υποστεί ζημιές και αρκετούς δρόμους της πόλης Σαντιάγκο ντε Κούμπα να έχουν γεμίσει με διάφορα αντικείμενα.



Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν στη συγκεκριμένη πόλη -την οποία και θα επισκεφτεί σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Raul Castro- την ίδια στιγμή που μέλη των σωστικών συνεργείων εντόπισαν τα πτώματα δύο ανθρώπων στον Κόλπο του Γκουαντάναμο.





Όπως μετέδωσε το Associated Press, περισσότερα από 3.000 σπίτια υπέστησαν καταστροφές, με περίπου 50.000 άνθρωποι να απομακρύνονται προληπτικά από τα σπίτια τους.



Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο, όπου οι αξιωματικοί είχαν δώσει σαφείς εντολές για τη σταθεροποίηση των πλοίων, ενισχύοντας παράλληλα τα μέτρα Ασφάλειας των κρατουμένων.

Δείτε το video...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου