Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Ορατή από το διάστημα η αιθαλομίχλη που «πνίγει» την Κίνα

Ορατό ακόμη κι από το διάστημα είναι το αμφιλεγόμενο «σύμβολο» της ραγδαίας ανάπτυξης της σύγχρονης Κίνας: η NASA έδωσε στη δημοσιότητα δορυφορική φωτογραφία που απεικονίζει ένα γιγαντιαίο σύννεφο αιθαλομίχλης να καλύπτει τη Σαγκάη και το Πεκίνο περνώντας πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Η φωτογραφία, που δείχνει μόνο τις κορυφές βουνών να ξεπροβάλλουν μέσα από το νέφος, τραβήχτηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν η ρύπανση έφθασε για ακόμη μια φορά σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, αναγκάζοντας τις αρχές της Σαγκάης να κλείσουν τα σχολεία. Στην πόλη Σουζού, όπου ζουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, ο δείκτης ατμοσφαιρικής ρύπανσης «εκτινάχθηκε» στις 411 μονάδες, όταν το ανώτατο όριο ασφαλείας είναι μόλις 50!

Την εικόνα της αιθαλομίχλης, η οποία εκτείνεται σε απόσταση 1.200 χιλιομέτρων, κατέγραψε ο δορυφόρος Terra. Το φασματοραδιόμετρο απεικόνισης μέσης ανάλυσης MODIS ανέλαβε να ξεχωρίσει τη ρύπανση από τα σύννεφα. Σύμφωνα με τη NASA, «οι πιο φωτεινές περιοχές είναι σύννεφα ή ομίχλη, ενώ ο βρώμικος αέρας είναι γκρίζος.»

«Η ομίχλη έχει μια απαλή επιφάνεια που το ξεχωρίζει από τα σύννεφα, τα οποία έχουν πιο έντονη υφή και σκιές στις άκρες τους», εξηγεί ο Ρούντολφ Χούσαρ, διευθυντής του Κέντρου Αναλύσεων των Επιπτώσεων και των Τάσεων της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. «Εάν πάνω από την ομίχλη υπάρχει μεγάλο στρώμα νέφους, αυτό εμφανίζεται σε καφέ απόχρωση.»

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας αμερικανικής μελέτης για λογαριασμό της Greenpeace, οι εκπομπές από τις κινεζικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα ευθύνονται για πρόωρους 260.000 θανάτους, μόνο το 2011, ενώ είναι επιβλαβείς για την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών.

Παρότι η αύξηση των ρυθμών της κατανάλωσης άνθρακα έχει επιβραδυνθεί, οι αρχές έχουν δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή 570 νέων μονάδων που, εάν κατασκευαστούν, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον πρόωρο θάνατο άλλων 32.000 ανθρώπων ετησίως, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Πεκίνο έκανε τα αποκαλυπτήρια σχεδίου για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στο οποίο περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης άνθρακα.
Nαυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου