Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Πέντε νεκροί από την κακοκαιρία που πλήττει τη βορειοδυτική Ευρώπη

Η θύελλα Ντιρκ που έπληξε τις δυτικοευρωπαϊκές ακτές, τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη, μετακινείται πλέον προς τα βορειοανατολικά, αφήνοντας πίσω της πολλά θύματα και σημαντικές υλικές ζημιές.

Η σφοδρή κακοκαιρία έπληξε κυρίως τη Βρετανία –όπου πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους– και, σε μικρότερο βαθμό, στη Γαλλία.

Στη Βρετανία, ο καιρός βελτιώθηκε ελαφρώς στην Αγγλία όμως ισχυροί άνεμοι πνέουν ακόμη στη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Πολλοί ταξιδιώτες αντιμετώπισαν σοβαρές δυσκολίες στις μετακινήσεις τους, ενόψει μάλιστα και των Χριστουγέννων, αφού πολλοί δρόμοι είχαν κατακλυσθεί από τα νερά, πολλές γέφυρες έγιναν αδιάβατες και το σιδηροδρομικό δίκτυο κατά τόπους αντιμετώπισε πολλά προβλήματα.

Ένας άνδρας πνίγηκε στο Ντέβον της νοτιοδυτικής Αγγλίας όταν ρίχτηκε στα νερά ενός ποταμού για να σώσει τον σκύλο του. Την Δευτέρα είχαν βρεθεί πνιγμένοι ένας άνδρας και μια γυναίκα ενώ άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Μέχρι αργά σήμερα το απόγευμα περίπου 130.000 νοικοκυριά σε όλη τη Βρετανία παρέμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Μια βλάβη στην ηλεκτροδότηση έθεσε εκτός λειτουργίας και ένα τμήμα του αεροδρομίου του Γκάτγουικ, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ορισμένες καθυστερήσεις στις αφίξεις και τις αναχωρήσεις των πτήσεων. Στο αεροδρόμιο του Χίθροου ακυρώθηκαν 16 πτήσεις.

Το λιμάνι του Ντόβερ, στη Βρετανία, παραμένει κλειστό και για το λόγο αυτό έχουν ακυρωθεί πολλά δρομολόγια πλοίων προς και από τη Γαλλία.

Στη Γαλλία, οι αρχές σταμάτησαν τις έρευνες για τον εντοπισμό ενός Ρώσου ναύτη που έπεσε το απόγευμα της Δευτέρας από ένα φορτηγό πλοίο στη θάλασσα, στα ανοιχτά της Βρέστης, στη Βρετάνη, ενώ τα κύματα έφταναν τα 6-7 μέτρα. Το φορτηγό πλοίο Victoriaborg αναμένεται να ρυμουλκηθεί σε ασφαλές λιμάνι, καθώς έχει υποστεί βλάβη.

Τα ξημερώματα, στα ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών της Αγγλίας, ένα νορβηγικό πλοίο διέσωσε τον Ελβετό ιστιοπλόο Μπερνάρ Σταμ και τον Γάλλο συναθλητή του Νταμιέν Γκιγιού, όμως το σκάφος τους βυθίστηκε.
Η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για τις κεντρικές και ανατολικές επαρχίες της χώρας όπου αναμένεται να σημειωθούν καταρρακτώδεις βροχές και ισχυροί άνεμοι. Ταυτοχρόνως, χιλιάδες Γάλλοι θα κάνουν ρεβεγιόν υπό το φως των κεριών καθώς από τον αέρα έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε 192.000 νοικοκυριά.

Οι περισσότεροι χιονοδρομικοί σταθμοί στα Πυρηναία έκλεισαν για προληπτικούς λόγους σήμερα, όπως επίσης και το πάρκο των Βερσαλλιών, κοντά στο Παρίσι.
Στην Ολλανδία έχουν διακοπεί τα δρομολόγια των φεριμπότ ενώ ορισμένα κτίρια υπέστησαν ζημιές. Μεταξύ αυτών είναι το Φίλιπς Στάντιον της Αϊντχόβεν.

Στην Ισπανία, ένα τρένο εκτροχιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Γαλικία, λόγω πτώσης δέντρου στις γραμμές, όμως κανείς από τους δέκα επιβάτες δεν έπαθε το παραμικρό. Στο αεροδρόμιο του Μπιλμπάο ακυρώθηκαν έξι πτήσεις ενώ δύο αεροσκάφη που επιχείρησαν να προσγειωθούν αναγκάστηκαν τελικά, το ένα να επιστρέψει στη Μαδρίτη και το δεύτερο να κατευθυνθεί στη Βαρκελώνη.

Στην Πορτογαλία, οι 13 από τις 18 περιφέρειες της χώρας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού καθώς τα κύματα από τη θαλασσοταραχή μπορεί να φτάσουν σε ύψος ακόμη και τα 7,5 μέτρα.

Τέλος, στο Μαρόκο, ένα πλοίο που μετέφερε καύσιμα από τα Κανάρια Νησιά βυθίστηκε στην είσοδο του λιμανιού Ταν Ταν αφού προσέκρουσε σε βράχια. Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κάποια διαρροή καυσίμων και οι λιμενικές αρχές καταβάλουν προσπάθειες για να αποφύγουν μια οικολογική καταστροφή. Η μετεωρολογική υπηρεσία του Μαρόκου προειδοποίησε ότι αύριο Τετάρτη στις βόρειες ακτές της χώρας, από την Ταγγέρη μέχρι την Καζαμπλάνκα, θα επικρατούν ισχυροί άνεμοι με έντονη βροχόπτωση.

Δείτε τις φωτογραφίες που αποδεικνύουν την κατάσταση:












Χάος στο αεροδρόμιο του Gatwick
Χάος στο αεροδρόμιο του Gatwick

zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου