Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Στο έλεος του χιονιά ο Λίβανος - Στους 11 οι νεκροί στη Μέση Ανατολή


Τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής στον Λίβανο, ο οποίος πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το χειρότερο κύμα κακοκαιρίας των τελευταίων 10 ετών. Καταρρακτώδεις βροχές και ισχυρές χιονοπτώσεις, σε συνδυασμό με το τσουχτερό κρύο συνθέτουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αραβική χώρα.


(Βροχές...


... και χιόνια σε ολόκληρη την επικράτεια του Λιβάνου)

Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σε όλη τη χώρα για τρίτη διαδοχική ημέρα λόγω του χιονιού και του παγετού.


Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 11 ανθρώπων στη Μέση Ανατολή, εκ των οποίων τέσσερις στην Παλαιστίνη, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στους ήδη ταλαιπωρημένους από τη φτώχεια και τις κακουχίες πρόσφυγες από τη Συρία, που φιλοξενούνται σε καταυλισμούς στον Λίβανο και την Ιορδανία.


(«Άνοιξαν» οι ουρανοί στο Τελ Αβίβ)


(Πλημμύρες στη Δυτική Όχθη)

Δύο γυναίκες εντοπίστηκαν νεκρές την Τετάρτη στη Δυτική Όχθη, όταν το αυτοκίνητό στο οποίο επέβαιναν, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου, την ίδια στιγμή που ένας 30χρονος άνδρας ξεψύχησε από το κρύο στην επαρχία Ταλαμπάγια του Λιβάνου όταν και έπεσε σε λήθαργο μέσα στο όχημά του, έχοντας καταναλώσει νωρίτερα μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Στην Ιερουσαλήμ τα σχολεία έκλεισαν το απόγευμα της Τετάρτης σε περιοχές βόρεια των υψωμάτων του Γκολάντ, με τις καταρρακτώδεις βροχές να προκαλούν πλημμύρες κυρίως στα εδάφη της Παλαιστίνης, λόγω της απουσίας ενός συμβατικού δικτύου ομβρίων υδάτων. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ελικόπτερα του στρατού προχώρησαν στην απομάκρυνση ανθρώπων από στέγες και οροφές αυτοκινήτων, ύστερα από την υπερχείλιση ποταμού.


(Κλειστά τα σχολεία σε περιοχές βόρεια των υψωμάτων του Γκολάντ)


(Πτώση δέντρων στην Ιερουσαλήμ)

Παράλληλα, εκπρόσωπος του στρατού εξήγησε ότι στρατιώτες πρόσφεραν τη βοήθειά τους σε περίπου 30 μικρά παιδιά από την Παλαιστίνη, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν, κόλλησε σε λάσπες στην περιοχή Τζενίν στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Στην Ιορδανία οι συνθήκες στον καταυλισμό Ζαατάρι κοντά στα σύνορα με τη Συρία χειροτέρεψαν ακόμα περισσότερο. Οι ισχυροί άνεμοι, σε συνδυασμό με το νερό της βροχής, κατέστρεψαν σκηνές και έκαναν εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση σε αρκετά τμήματα των έτσι κι αλλιώς πρόχειρων εγκαταστάσεών.


(Εικόνες καταστροφής στον καταυλισμό Ζαατάρι)


(Δρόμοι... ποτάμια στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν)

«Η σκηνή μου καταστράφηκε. Προσπάθησα να τη φτιάξω αλλά ήταν μάταιο. Δεν ξέρω τι να κάνω. Χρειαζόμαστε βοήθεια. Επειγόντως βοήθεια. Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, τα παιδιά μας θα πεθάνουν», τόνισε ο Mohammad Hamed, 30 ετών, ο οποίος εγκατέλειψε τη Συρία μαζί με την οικογένειά του λόγω του εμφυλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Μάρτιο του 2011 και έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου