Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Στο έλεος της φύσης η Ινδονησία


Τουλάχιστον έντεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, η οποία πλήττεται από μεγάλες πλημμύρες, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «The Jakarta Post» αναφέρει πως ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και δύο παιδιά, ηλικίας 13 και δύο ετών, ενώ εκπρόσωπος της Εθνικής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών της ασιατικής χώρας τόνισε πως πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν λόγω ηλεκτροπληξίας.





Εν τω μεταξύ, τόνοι λάσπης έκαναν απροσπέλαστο μεγάλο τμήμα του κέντρου σε μια πόλη όπου διαμένουν 20 εκατ. δολάρια, προκαλώντας κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στις βασικές οδικές αρτηρίες.





Οδηγοί οχημάτων εγκλωβίστηκαν για ώρες μέσα στα οχήματά τους, την ίδια στιγμή που μοτοσικλετιστές και ποδηλάτες προσπαθούσαν με κόπο να διανύσουν τους δρόμους – ποτάμια.





Χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν μάταια για ώρες στις στάσεις των Μ.Μ.Μ. καθώς το δίκτυο των δημοσίων συγκοινωνιών είχε ουσιαστικά τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω της κακοκαιρίας, ενώ οι πρεσβείες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας παραμένουν περικυκλωμένες από τα νερά, όπως και πολλά πολυτελή ξενοδοχεία και ουρανοξύστες στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Εκτιμάται ότι περίπου 20.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι πλημμύρες προκλήθηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, οι οποίες οδήγησαν τις Αρχές να δώσουν εντολή για κλείσιμο των δημοσίων υπηρεσιών για δύο ημέρες (Τετάρτη και Πέμπτη). Κλειστά παρέμειναν και τα σχολεία, ωστόσο όπως μεταδίδει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η κατάσταση μοιάζει να εξομαλύνεται σήμερα, Παρασκευή.





Ωστόσο, όπως εξήγησε σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Πέμπτης ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας, Joko Widodo, η κατάσταση μπορεί να γίνει χειρότερη μέσα στις επόμενες ημέρες λόγω των προβλέψεων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για ακραία καιρικά φαινόμενα. Ήδη η πρωτεύουσα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι εκτεταμένες πλημμύρες, εντολή που αναμένεται να ισχύσει μέχρι τις 27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το BBC.

Τα σηκωμένα… μπατζάκια του προέδρου

Εικόνες από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία εμφανίζουν τον πρόεδρο της Ινδονησίας, Susilo Bambang Yudhoyono, να επισκέπτεται περιοχές που έχουν πληγεί στην πρωτεύουσα, έχοντας μαζέψει νωρίτερα στο ύψος του γονάτου τις άκρες του παντελονιού του, ενώ βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του προεδρικού μεγάρου.

«Η Τζακάρτα έχει πλημμυρίσει. Ευτυχώς δεν έχουμε πολλά θύματα», δήλωσε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους, δίνοντας εντολή σε Στρατό και Αστυνομία να συνδράμουν στον περιορισμό των καταστροφών.

Η Ινδονησία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας – Ειρηνικού και κάθε χρόνο πλήττεται από μουσώνες, οι οποίοι προκαλούν πλημμύρες και κατολισθήσεις (περίοδος Νοεμβρίου - Απριλίου).

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, παρόλο που οι περισσότεροι κάτοικοι της πρωτεύουσας (ειδικά αυτοί που διαμένουν στα προάστιά της) είναι συνηθισμένοι στις έντονες βροχοπτώσεις, αυτή τη φορά η μανία της φύσης ήταν τόσο μεγάλη που έπληξε ακόμα και το λεγόμενο «εμπορικό κέντρο» της πόλης. Πλήθος κόσμου έχει επανειλημμένα εκφράσει τα παράπονά του για την ελλειπή προετοιμασία των Αρχών στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, κατηγορώντας τον κρατικό μηχανισμό για αδράνεια και για αδυναμία να προστατέψει τους πολίτες καθώς οι υποδομές δεν βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.





Όπως κατήγγειλαν κάτοικοι σε δηλώσεις τους στο Associated Press, σε ορισμένα τμήματα της πρωτεύουσας, τα οποία βρίσκονται χαμηλότερα σε σχέση με τη στάθμη της θάλασσας, το νερό έφθασε ακόμα και τα τρία μέτρα! Μάλιστα δεν έλειψαν οι περιπτώσεις όπου τα ορμητικά νερά «μπούκαραν» και μέσα σε εμπορικά κέντρα.



Η τελευταία μεγάλη πλημμύρα στην Τζάκαρτα είχε σημειωθεί το 2007, όταν και τουλάχιστον 40 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, με εκατοντάδες χιλιάδες να μένουν άστεγοι.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, Παρασκευή, ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, αναμένεται να ταξιδέψει στην Ινδονησία, όπου και θα έχει συνάντηση με κορυφαίους αξιωματούχους στο πλαίσιο ενίσχυσης των διπλωματικών σχέσεων της χώρας του με κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας λόγω της επεκτατικής πολιτικής της Κίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου