Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Συναγερμός στον Έβρο




«Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, ενημερώσαμε τους κατοίκους, δεν δημιουργούμε πανικό ούτε εφησυχάζουμε, προσπαθούμε όσο μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Άρης Γιαννακίδης στη zougla.gr την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο λόγω της συνεχιζόμενης βροχόπτωσης και της υπερχείλισης φραγμάτων στη γειτονική Βουλγαρία.
Έβρος
Έβρος
Ήδη η πολιτική προστασία και οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας Έβρου βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, καθώς για δεύτερη ημέρα η στάθμη των ποταμών ξεπερνά το όριο συναγερμού αντοχής των αναχωμάτων.

Οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών είχαν ως συνέπεια την υπερχείλιση των δύο μεγάλων φραγμάτων της Βουλγαρίας (Στουντέν Κλάντενετς και Ιβαΐλοβγκραντ) και τη διοχέτευση μεγάλου όγκου νερού στην ελληνική κοίτη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, στον σταθμό των Κομάρων το ύψος του νερού μετρήθηκε στα 5,50
Η στάθμη των υδάτων στον Άρδα
Η στάθμη των υδάτων στον Άρδα
 μέτρα, δηλαδή 30 εκατοστά πάνω από το όριο συναγερμού, στο Πύθιο η στάθμη άγγιξε το όριο των 5,70 μέτρων, ενώ στο Πέταλο ξεπέρασε το όριο επιφυλακής, δηλαδή τα 5,60 μέτρα.

Λόγω των βροχοπτώσεων και της μη σωστής λειτουργίας των αντλιοστασίων προκλήθηκαν πλημμύρες σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον κάμπο του Τυχερού Έβρου, καθώς και σε άλλες παρέβριες περιοχές.

Την ίδια ώρα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης, στο επαρχιακό δίκτυο του βόρειου Έβρου (Ορεστιάδα, Διδυμότειχο) απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ στο εθνικό δίκτυο η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

«Δεν μπορεί κανείς να προσδιορίσει ποια θα είναι η επόμενη ημέρα» 


Η ιστοσελίδα zougla.gr επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, τον Άρη Γιαννακίδη, ο οποίος από το πρωί επισκέπτεται όλες τις γύρω περιοχές μαζί με συνεργεία που ελέγχουν τη στάθμη του νερού.

Ο κ. Γιαννακίδης ανέφερε ότι «δεν μπορεί να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση και οι άνθρωποι να βιώνουν την ίδια τραγωδία κάθε χρόνο».



Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά ΜΜΕ, η κρισιμότητα της κατάστασης θα εκτιμηθεί το βράδυ, λόγω της συνεχούς εισροής υδάτων από τη Βουλγαρία. «Υπάρχει πλέον πολύ μικρό περιθώριο στη στάθμη του ποταμού Άρδα, ο οποίος αποτελεί βαρόμετρο για το πότε η κατάσταση θα χαρακτηριστεί ανεξέλεγκτη» αναφέρει δημοσιογράφος της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου