Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Προβλήματα λόγω του χιονιά




Για ακόμη μία χρονιά εκατοντάδες οδηγοί βίωσαν μεγάλη ταλαιπωρία στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, καθώς η κρατική μηχανή απεδείχθη ανεπαρκής και η ασυνεννοησία μεταξύ των αρμοδίων ήταν παροιμιώδης.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιούσε εδώ και ημέρες για την επέλαση του χιονιά, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδιδε δελτία Τύπου για συμβουλές και οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους, (θεωρητικά) γνώριζαν ποια είναι τα αποτελέσματα της αδράνειας. Δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε πολύ καιρό για να θυμηθούμε την εφιαλτική νύχτα που έζησαν χιλιάδες οδηγοί στη Μαλακάσα.
Ταλαιπωρία στην Ε.Ο.
Ταλαιπωρία στην Ε.Ο.
Κι όμως από τις 7.00 το πρωί καταγράφηκαν μεγάλα προβλήματα στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και ιδιαίτερα στο σημείο-κλειδί, το Μαρτίνο.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν το πρωί, όταν παρουσιάστηκε ένταση στη χιονόπτωση. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα απομάκρυναν το λιγοστό χιόνι και έριχναν αλάτι, αλλά, στο μεταξύ, πρόλαβαν να εγκλωβιστούν δεκάδες οχήματα, που επιχείρησαν να περάσουν χωρίς αλυσίδες, με αποτέλεσμα η αστυνομία να διακόψει την κυκλοφορία για να αποφύγει πιθανή καθήλωση περισσοτέρων οχημάτων.

Λίγη ώρα μετά, η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε, αλλά με τα οχήματα να κινούνται με μικρή ταχύτητα.


(Πηγή φωτογραφιών από Μαρτίνο: lamiareport.gr)

Ακολούθως, νέο κύμα χιονιά ανάγκασε και πάλι τους άνδρες της αστυνομίας να διακόψουν για μικρό χρονικό
Ακινητοποιημένη νταλίκα
Ακινητοποιημένη νταλίκα
 διάστημα την κίνηση των διερχομένων οχημάτων και από τις 10.00 και μετά, η κυκλοφορία διεξάγεται μεν και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, αλλά με πολύ χαμηλές ταχύτητες και ταυτόχρονα τα εκχιονιστικά προσπαθούν να απομακρύνουν το χιόνι από το οδόστρωμα.

Τα προβλήματα παρουσιάζονται σε ορισμένα σημεία από το 117ο χλμ έως το 125ο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.

Επικοινωνήσαμε το μεσημέρι με τον Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας, Θωμά Στάικο, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση καταγγέλλοντας την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, τον υπεργολάβο και την εταιρεία που διαχειρίζεται τον δρόμο.



Αυτήν την ώρα, ανοίγει και κλείνει διαρκώς η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος του Μαρτίνου, ενώ η ταλαιπωρία των οδηγών ενισχύεται, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων και των χαμηλών ταχυτήτων.

Ήρθαμε σε επαφή και με την εταιρεία η οποία μας ενημέρωσε ότι τα προβλήματα προκλήθηκαν λόγω τροχαίων με τρεις νταλίκες (σ.σ. δίπλωσαν εν μέση οδώ) κατά μήκος της εθνικής οδού. Σε αυτό το γεγονός οφείλεται η ταλαιπωρία των διερχόμενων οδηγών. Τέλος έριξε το μπαλάκι, όσον αφορά την ανάσχεση κυκλοφορίας, στην Τροχαία, η οποία όπως μας ανέφερε αποφασίζει και υλοποιεί τέτοιες αποφάσεις.

«Εμείς από το βράδυ έχουμε βγάλει 50 εκχιονιστικά και ρίχνουν αλάτι», τόνισε η εταιρεία. Αυτό όμως έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή καθώς υπηρεσιακός παράγοντας της Περιφέρειας δήλωσε στο ΛΑΜΙΑ FM-1 96,2: «Δυστυχώς από την εποχή που την ευθύνη του καθαρισμού των αυτοκινητοδρόμων έχουν οι ιδιωτικές εταιρίες παρόμοιες καταστάσεις βιώνουμε στο Μαρτίνο και όταν πέφτει χιόνι συμβαίνει το ίδιο».

Σε κλοιό κακοκαιρίας

Έντονες χιονοπτώσεις και τσουχτερό κρύο πλήττουν από τις πρώτες πρωινές ώρες σχεδόν όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ το χιόνι έχει ντύσει στα «λευκά» και το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής.

Οι κάτοικοι στα περισσότερα τμήματα της Ελλάδας είδαν κυριολεκτικά «άσπρη» ημέρα, με τις αυλές και τους δρόμους μπροστά από τα σπίτια τους να έχουν γεμίσει με χιόνι, την ίδια στιγμή που το θερμόμετρο έπεσε κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου. Σε Αττική και Θεσσαλονίκη η τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού καθώς η ανησυχία για τους αστέγους είναι έντονη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.


Κλειστά σχολεία στην Αττική
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Τρίτη, τα σχολεία στους δήμους:

  • Διόνυσου
  • Π. και Ν. Πεντέλης
  • Δροσιάς
  • Κρυονερίου
  • Ροδόπης
  • Σταμάτα
  • Άνοιξης
Ο πρωινός παγετός, η ομίχλη και το χιόνι εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών, με αποτέλεσμα οι διοικήσεις των κατά τόπους δήμων να αποφασίζουν το κλείσιμο των σχολικών συγκροτημάτων, όπου κρίνεται απαραίτητο, ανήμερα της επιστροφής των μαθητών πίσω στα θρανία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.



Τα πρώτα χιόνια στο κέντρο της Αθήνας

Εν τω μεταξύ, όπως έχει γίνει γνωστό, θ' ανοίξουν αργότερα τα σχολεία στη Δυτ. Μακεδονία με απόφαση της τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Παιχνίδι με το χιόνι στην Πάρνηθα


Ώρες ξεγνοιασιάς σε φόντο... λευκό! (Πάρνηθα)

Ειδικότερα, μετά τις 09.00 το πρωί θα μπορούν να προσέρχονται οι μαθητές στα σχολεία στο Αμύνταιο και τη Φλώρινα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ στα Γρεβενά η ώρα προσέλευσης έχει οριστεί για τις 09.30.


Χιόνι στο κέντρο της Αθήνας


Ξημέρωμα με χιόνι στη Θήβα

Κλειστή η Περιφερειακή οδός Πεντέλης και τμήμα της Λεωφ. Πάρνηθας και Διονύσου

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν και άρχισε να πέφτει πυκνό χιόνι στην Αττική, δόθηκε εντολή για διακοπή της κυκλοφορίας στην Περιφερειακή οδό Πεντέλης, από το 414 Γ.Σ.Ν. Νοσοκομείο έως τη διασταύρωση Αγ. Πέτρου, λόγω έντονης χιονόπτωσης και πυκνής ομίχλης.

Το ίδιο ισχύει και για τη Λεωφ. Πάρνηθας, από το ύψος του 22ου χιλιομέτρου (Τελεφερίκ) προς το καζίνο «Monte Parnes», ενώ εκτός κυκλοφορίας έχει τεθεί το τμήμα της Λεωφ. Διονύσου από το χωριό Ανατολή προς Διόνυσο. Παράλληλα, απαγόρευση κυκλοφορίας για βαρέα οχήματα έχει εκδοθεί για την Περιφερειακή Αθηνών - Θηβών, από το ύψος της 4ης χιλιομετρικής θέσης στο ρεύμα προς Θήβα, ενώ με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Κατσιμιδίου - Αγ. Μερκουρίου στον Ωρωπό.

Ειδικά συνεργεία των δήμων, εφοδιασμένα με αλάτι, κινούνται κατά μήκος της Ν.Ε.Ο. από τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης μέχρι τα τμήματα του οδικού άξονα στο ύψος του Κρυονερίου και του Αγ. Στεφάνου προκειμένου να συνδράμουν στην επιχείρηση απομάκρυνσης του χιονιού από το οδόστρωμα.

Επιπρόσθετα κλειστός είναι ο δρόμος στην Πάρνηθα, από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω.


Πάρνηθα


Πάρνηθα


Xιονόπτωση στην Πετρούπολη


Θέα προς τη νοτιοδυτική Αθήνα

Ανησυχία για τους άστεγους

Έκτακτα μέτρα για την προστασία των αστέγων πολιτών από το ψύχος έχει λάβει ο δήμος Αθηναίων, θέτοντας εκτάκτως σε λειτουργία χώρους φιλοξενίας, σε τρία δημοτικά κτίρια. Έτσι, θα λειτουργούν όλο το 24ωρο οι εξής χώροι:

  • Πολιτιστικό Κέντρο 4ου Διαμερίσματος (οδός Λένορμαν και Αλεξανδρείας)
  • Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου (οδός Μαμούρη και Δύμης-τηλ. 210 8223946, 210 8223184)
  • Λέσχη Φιλίας Κυψέλης (οδός Αγίου Μελετίου και Ξεναγόρα -τηλ. 210 8674900)
Καθ΄όλη τη διάρκεια του 24ώρου θα λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 1960, για πληροφορίες και ανάγκη βοήθειας μόνο για την περιοχή του δήμου Αθηναίων.

Δορυφορική εικόνα από την Ανατολική Μεσόγειο


Ακραία καιρικά φαινόμενα

Εν τω μεταξύ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, προειδοποιώντας για ακραία καιρικά φαινόμενα από το βράδυ της Δευτέρας, 7 Ιανουαρίου μέχρι και την Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου.

Το τσουχτερό κρύο, το χιόνι και η χαμηλή θερμοκρασία ακόμα και σε πεδινές περιοχές, κυρίως της ανατολικής και της βόρειας χώρας αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, από το βράδυ της Δευτέρας οι χιονοπτώσεις τοπικά και ανά διαστήματα εκδηλώθηκαν στην Αττική και την υπόλοιπη Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες, όπως και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης. Η θερμοκρασία στα βόρεια προάστια της Αττικής δεν ξεπέρασε τους πέντε βαθμούς Κελσίου, ενώ τόσο σήμερα, Τρίτη όσο και αύριο, Τετάρτη, θα σημειωθεί ισχυρός παγετός ο οποίος στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι κατά τόπους ολικός.


Xιόνι στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας


Το «έστρωσε» στα Βόρεια Προάστια

Θεσσαλονίκη: Τσουχτερό κρύο στη Β.Ελλάδα 

Στην «κατάψυξη» βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, όπου από νωρίς καταγράφονται σε όλες σχεδόν τις περιοχές της αρνητικές θερμοκρασίες.

Συνθήκες ολικού παγετού επικρατούν στη Δυτική Μακεδονία και ο υδράργυρος δεν προβλέπεται να «σκαρφαλώσει» πάνω από το μηδέν καμία στιγμή της ημέρας. Το πρωί το θερμόμετρο «έδειξε» -6 βαθμούς Κελσίου στη Φλώρινα και -5 στην Κοζάνη. Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Φλώρινα και στο Αμύνταιο επρόκειτο να ξεκινήσουν στις 9 το πρωί, ενώ στα Γρεβενά μισή ώρα αργότερα.

Tσουχτερό κρύο,επικρατεί και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία. Στη Θεσσαλονίκη, το πρωί, το θερμόμετρο έπεσε στους μηδέν βαθμούς, ενώ αρνητικές θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε Πολύγυρο (-5), Κιλκίς (-4), Σέρρες (-2) και Βέροια (-2).

«Βουτιά» στους -10 βαθμούς έκανε το θερμόμετρο στο Νευροκόπι, ενώ τσουχτερό κρύο επικρατεί και στη Θράκη, όπου το θερμόμετρο το πρωί «έδειξε» -4 βαθμούς σε Αλεξανδρούπολη και Σουφλί.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες αναμένονται να διατηρηθούν και αύριο, ωστόσο, από την Πέμπτη αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται, λόγω του παγετού, η κυκλοφορία των οχημάτων στους επαρχιακούς δρόμους Φλώρινας - Καστοριάς, μέσω Βίγλας και Βιτσίου.

Η πρόβλεψη του καιρού

Κακοκαιρία με χιονόνερο στην Ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη και χιονοπτώσεις στα ορεινά των παραπάνω περιοχών καθώς και στα πεδινά της Ανατολικής Μαγνησίας και της Χαλκιδική και κυρίως στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά και στην Εύβοια, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα, Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νότια και στο Αιγαίο, ενώ στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα ο καιρός θα είναι καλός με λίγες νεφώσεις. Παράλληλα στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί ισχυρός παγετός που τοπικά στα βόρεια θα είναι ολικός.

Η θερμοκρασία, σε κατακόρυφη πτώση, θα κυμανθεί από -12 έως 0 βαθμούς στη Δυτική Μακεδονία, από -7 έως 3 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από -6 έως 4 βαθμούς στη Κεντρική Ελλάδα, από -2 έως 9 στη Δυτική Ελλάδα, από -3 έως 6 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από -2 έως 4 βαθμούς στο Βόρειο και Βορειοανατολικό Αιγαίο και από 2 έως 8 βαθμούς στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις, ενώ στα νοτιοανατολικά πελάγη θα επικρατήσουν σχεδόν θυελλώδεις εως θυελλώδεις βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βορειοανατολικοί σχεδόν θυελλώδεις εως θυελλώδεις αλλά σταδιακά θα εξασθενήσουν σημαντικά και θα στραφούν σε βορειοδυτικούς σχεδόν μέτριους.


Παρνασσός


Καϊμακτσαλάν


Στα λευκά τα Δυτικά Προάστια της Αθήνας

Αναλυτικά:

Αττική
Θα σημειωθούν νεφώσεις με χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού, όπου κατά διαστήματα πιθανώς να πυκνώσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθεί χιονόνερο. Τις προμεσημβρινές ώρες πιθανόν να χιονίσει και στο κέντρο της Αθηνάς. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 πρόσκαιρα το πρωί μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην ανατολική Μακεδονία τη Θράκη και τη Χαλκιδική με χιόνι ή χιονόνερο τις πρωινές ώρες. Θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Θα σημειωθούν λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Στη Θεσσαλία θα σημειωθούν νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά με πρόσκαιρες χιονοπτώσεις και σταδιακή βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις θα σημειωθούν με χιονοπτώσεις που τοπικά και κατά διαστήματα πιθανόν να είναι πιο πυκνές και χιονόνερο στις θαλασσιές και παράκτιες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα θαλασσιά τμήματα 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη
Θα σημειωθούν νεφώσεις με χιόνια και χιονόνερο στις θαλασσιές και παράκτιες περιοχές. Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις κατά τόπους θα είναι πυκνές κυρίως στα ορεινά και ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 6 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση το απόγευμα από τα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Θα σημειωθούν νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχή ή χιονόνερο στις νότιες περιοχές και χιόνια στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 με σταδιακή εξασθένηση από τα βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.


Αυτοκίνητα στα... λευκά!

Έκκληση της ΓΓΠΠ για περιορισμένες μετακινήσεις

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων χιονοπτώσεων και παγετού.

Συγκεκριμένα:

  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους. Να ενημερώνουν τους οικείους για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν
  • Αν χρειαστεί να βρεθούν σε εξωτερικό χώρο να ντύνονται κατάλληλα και να προτιμούν πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα παρά ένα βαρύ ρούχο. Να φροντίζουν ώστε το εξωτερικό ρούχο να είναι αδιάβροχο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου