Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Greenpeace: Μπλόκο στις γεωτρήσεις πετρελαίου στην Αρκτική‏


Περίπου 25 μέλη της Greenpeace προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας το απόγευμα της Παρασκευής στο Νταβός της Ελβετίας, ενάντια στην πρόθεση μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών να προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στην περιοχή της Αρκτικής, εκμεταλλευόμενες την άνοδο της θερμοκρασίας και το πρόωρο λιώσιμο των πάγων.

Όπως μετέδωσε το euronews, οι ακτιβιστές κατάφεραν να κλείσουν για λίγη ώρα ένα πρατήριο υγρών καυσίμων της Shell, πολύ κοντά στις κτιριακές εγκαταστάσεις όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Και φέτος το βλέμμα των ισχυρότερων κρατών του πλανήτη στράφηκε στον τομέα της ανάπτυξης, με τους ηγέτες της Δύσης να προσπαθούν να προτείνουν λύσεις για την τόνωση της ανάπτυξης, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή κατατέθηκαν ελάχιστες ουσιαστικές προτάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι ΗΠΑ σκοπεύουν μέχρι το 2017 να γίνουν η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, ώστε να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και να απορροφήσουν έτσι ευκολότερα τους κραδασμούς μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αντίστοιχης με εκείνης του 2008. Παράλληλα, η Κίνα μπορεί να έχασε για φέτος το... τρένο του 10% στην ανάπτυξη, ωστόσο συνεχίζει στον δρόμο της παραγωγής αγαθών χωρίς τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της φύσης.

Η φετινή σύνοδος του Νταβός πραγματοποιήθηκε στη σκιά της πρόσφατης περιπέτειας με την εξέδρα της Shell στην Αλάσκα, που θύμισε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τους κινδύνους που εγκυμονεί το κυνήγι του μαύρου χρυσού στον Βόρειο Πόλο. Εκεί, Ρωσία, Νορβηγία, Δανία και ΗΠΑ ερίζουν για την εξασφάλιση ενός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου κομματιού της ενεργειακής πίτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου