Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Τι είναι ακριβώς το αέριο mercaptan που έχει πνίξει το Παρίσι;

Οι Αρχές το χαρακτηρίζουν «άκακο», όμως η δυσβάσταχτη οσμή του αερίου mercaptan, που προήλθε από διαρροή σε εργοστάσιο κοντά στη Ρουέν της Γαλλίας, ταλαιπωρεί πληθυσμούς σε μεγάλη ακτίνα, φθάνοντας μέχρι το Παρίσι και το Λονδίνο.

Το δύσοσμο αέριο, το οποίο σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές δεν είναι τοξικό, διέφυγε στην ατμόσφαιρα το βράδυ της Δευτέρας έπειτα από διαρροή. Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ταλαιπωρούνται εξαιτίας της δυσάρεστης οσμής, η οποία περιγράφεται κατά προσέγγιση ως ένας ανυπόφορος συνδυασμός «ιδρώτα, σκόρδου και κλούβιου αβγού».

Πολλοί κάτοικοι του Παρισιού διαμαρτυρήθηκαν για τη μυρωδιά αναφέροντας ημικρανίες και ναυτία, ενώ η παρουσία του mercaptan έγινε αισθητή μέχρι και στα νοτιοανατολικά προάστια του Λονδίνου. Πρόκειται για άχρωμο προσθετικό που χρησιμοποιείται στο φυσικό αέριο, διότι η θειώδης μυρωδιά του συμβάλλει στο να εντοπίζονται οι διαρροές.

Όπως γράφει πάντως η «Le Parisien», τα συμπτώματα που προκαλούνται μακροχρόνια από το mercaptan ή methanethiol, σε μικρές συγκεντρώσεις, είναι η ενόχληση στα μάτια, αναπνευστικά και δερματολογικά προβλήματα, ενώ το εν λόγω αέριο είναι ένα προϊόν που επισήμως κατηγοριοποιείται ως τοξικό εισπνεόμενο και «επικίνδυνο για το περιβάλλον».

Η διαρροή ξεκίνησε από εργοστάσιο παραγωγής χημικών προϊόντων Lubrizol και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων εξαπλώθηκε σε διάφορες περιοχές καλύπτοντας απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Καταχωρήστε εδώ το σχόλιό σας στην ανάρτηση του Panos Radio.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αρχειοθήκη ιστολογίου